Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Libavský barokní kostel byl prohlášen za kulturní památku

Město chce, aby se kostel, kterému hrozil ai demolice, vrátil do původního stavu a bude hledat dotační programy na jeho opravu.

Stavba barokního kostela Povýšení svatého Kříže začala v roce 1662. "Kostel několikrát vyhořel, nejvíce byl postižen v roce 1817, kdy se zřítila i část klenby. K prvnímu červenci 1950 byla obec úředně zrušena a kostel začal sloužit pro potřeby armády," uvedl pro ČTK mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) Vlastimil Staněk.
Vedení obce prohlášení kostela za kulturní památku vítá.
Kostel který sloužil i pro potřeby armády a hrozila mu i demolice byl zachráněn díky občanské iniciativě.

"Vážíme si toho, zatraktivní to i naši obec. Nyní je kostel zavřený a je prázdný, jeho stav je zakonzervován. Nyní tam byly vysvěceny dva zvony, a to díky zdejšímu okrašlovacímu spolku. Je potřeba, aby se vrátil do původního stavu. Budeme hledat dotační programy na jeho opravu," řekla ČTK starostka Štěpánka Tichá.


zdroj: stránky města Libavá, www.mesto-libava.eu/

Zpřístupněné památky ve správě NPÚ
Národní památkový ústav spravuje největší soubor nemovitého kulturního dědictví ČR. Stará se o více než 100 památkových objektů, mezi něž patří hrady, zámky, kostely, kláštery, skanzeny či technické památky a s nimi spojené pozemky i historické zahrady a parky.

 
 
Reklama