Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2007

středa 21.11.2007



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala F, stánek č. 307, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program veletrhu

12:00 - 17:10: Konference TZB-2007: Energetická náročnost a inteligentní budovy (hala D)

Vybíráme z programu:

  • Služby inteligentních budov
  • Inteligentní řízení systému pro využití dešťových vod
  • Přehled technologií pro monitorování a vzdálený přístup k řízení energetických a environmentálních systémů budov
  • Energetická bilance objektu vytápěného tepelným čerpadlem

10:00 hodin - Tisková konference k soutěži Energy+ Pumps 2008 (Galerie Pravého křídla Průmyslového paláce před tiskovým střediskem)

9:30 - 14:40 - Úspory energie ve veřejném sektoru a financování (Hotel EXPO, Za elektrárnou 3, Výstaviště)

13:30 - 15:00 - Předávání Zlatých medailí veletrhu Aqua-therm Praha 2007 (Planetárium - Astro sál Praha 7 - Stromovka)



Pozvánka na zítřek


Konference TZB-2007: Nástroje státu na podporu úspor energie a obnovitelných zdrojů 10:30 - 16:00, hala D


Slavnostní vyhlášení soutěže Zlatý@TZB-info


Včera byly v odpoledních hodinách slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší firemní internetové stránky z oboru TZB a stavebnictví.

Nejvíce hlasů získal web www.thermona.cz společnosti Thermona spol. s r.o.

Na druhém místě se umístil web www.lite-smesi.cz společnosti Českomoravský beton a.s.

Třetím webem, který se čtenářům líbil je www.solarnitechnika.com společnosti Ing.Miloslav Mužík - MMM-solar.

další podrobnosti


Tipy na stánky


QUANTUM - TACONOVA: Solární soustavy s vysokou účinností a variabilitou
Ostaco, s.r.o., QUANTUM, a. s.
Pavilon L, číslo stánku 412

Společnosti Quantum, a.s., a švýcarská Ostaco AG (značka TACONOVA) společným úsilím vyvinuly kompletní pakety solárních sestav z kvalitních a spolehlivých komponentů. Cílem přitom je, aby kvalita a spolehlivost nebyla na úkor peněženek investorů, ale stala se dostupnou pro co nejširší okruh uživatelů jak z hlediska ceny, tak i variability nabízených alternativ od jednoduché přípravy teplé vody až po komplexní soustavy napojené na otopné soustavy budov a s vyhříváním bazénů.
Součástí naší společné nabídky není jen dodávka součástí, firma Quantum zajistí i kvalitní projekční podporu, poradenství při získávaní státních dotací, distribuci, montáž a servis.


Plošné absorpční sluneční kolektory Quantum Q7

Zdroji energie solární soustavy jsou kolektory, ve kterých se zachycená sluneční energie přenáší do teplonosné látky, zpravidla vody a příměsi snižující bod zamrznutí. Základem je kompaktní lisovaná vana bez tepelných mostů a technologických přechodů. To eliminuje rizika případné koroze a podstatně zvyšuje životnost. Speciální technologie převodu tepla z potrubí do absorbéru zajišťuje 88% účinnost, jednu z nejvyšších naměřených hodnot mezi dostupnými kolektory srovnatelné konstrukce.



Srdce solární soustavy - čerpadlové jednotky TACONOVA

Regulaci a měření průtoku média a jeho následnou kontrolu, průběžné odvzdušňování soustavy,měření tlaku a teploty, jištění proti přetlaku, napouštění a vypouštění zajišťují u solárních sestav dodávaných firmou Quantum osvědčené čerpadlové jednotky TACONOVA Tacosol ZR (kompletní verze přívod-zpátečka) a Tacosol ER (zpětná větev). Tyto multifunkční stanice nabízejí v kompaktním, prostorově nenáročném, provedení komplexní řešení v souladu s moderními konstrukčními trendy.



Směšování teplé vody o bezpečné teplotě, hydraulické vyvážení a regulace soustavy s ventily TACONOVA

Pro bezpečnost uživatele před opařením dále doporučujeme zajistit na odběrových místech bezpečnou konstantní teplotu teplé vody s použitím samočinných směšovacích ventilů TACONOVA. Obzvláště v solárních soustavách může teplota vody v primárním ohřívači dosáhnout vysokých hodnot a ochrana spotřebitele je tudíž zcela na místě.

Směšovače TACONOVA MT52SD, MT52HC a MC52 Compact jsou vybaveny bezpečnostní pojistkou, jež při selhání přívodu studené vody hermeticky uzavře přívod horké vody, a tak zabrání opaření i v havarijních situacích. V rozvětvených systémech nemusí být jediná regulace průtoku v centrální jednotce dostačující, neboť je zapotřebí dosáhnout celkové hydraulické vyváženosti ve všech místech systému. Spotřebitel si jistě vybere z nabídky solárních vyvažovacích ventilů TACONOVA Setter Bypass SD Solar a Setter Bypass HT. U těchto armatur je průtokoměr umístěn paralelně s tělesem ventilu s regulačním prvkem a k měření průtoku není zapotřebí žádných měřicích přístrojů a složitých výpočtů. Součástí soustav jsou špičkové diferenciální regulátory Resol nebo Sorel a zákazník si může vybrat z řady nepřímotopných ohřívačů teplé vody Quantum s jedním i dvěma výměníky.

Solární sestavy Quantum s komponentami TACONOVA uspokojí i nejnáročnější uživatele. S využitím všech výhod komplexního programu a variability nabízených řešení si mohou prokazatelně prodloužit koupací sezónu o 2 až 3 měsíce a přinést až 30% úspory energie pro vytápění a až 80% úspor roční spotřeby energie pro ohřev teplé vody. Podrobnější informace: www.quantumas.cz, www.ostaco.cz


Příklady zapojení solárních systémů Quantum



Spolehlivá ochrana vzduchotechnického ocelového potrubí
ROCKWOOL, a.s.

Společnost Rockwool uvedla úspěšně na trh rozšíření systému PYROROCK a Conlit DUCTROCK. V případě systému PYROROCK jde o doplnění stávajícího řešení pro pravoúhlé vzduchotechnické potrubí o variantu pro kruhové potrubí. V současnosti tedy Rockwool disponuje řešením EI 30, EI 45 a EI 60 pro pravoúhlé potrubí a řešením EI 30 a EI 45 pro kruhové potrubí.

Zajímavou novinkou jsou protipožární systémy Conlit DUCTROCK EI 90 S a Conlit DUCTROCK EI 120 S. Tyto systémy byly v posledních letech vyvíjeny v rámci koncernu Rockwool jako nová generace zejména v západní Evropě populárního systému Conlit. Významná inovace spočívá v použití zcela nového, patentovaného materiálu nazvaného Conlit Plus. Pro izolaci se používá speciální deska (tzv. Conlit II. generace), která má v základní matrici z minerálních vláken pojených organickou pryskyřicí volně vneseno drcené kamenivo. Při řezání malou rychlostí se kamínky z řezů volně vydrolí. Tento kamenný granulát způsobuje velmi výrazné prodloužení požární odolnosti, protože v případě, že se v jeho blízkosti zvýší teplota přes 280 °C, začne uvolňovat chemicky vázanou vodu, a tím spotřebovávat teplo a brzdit po určitou dobu další zvyšování teploty. Jako doplňkový materiál slouží lepidlo Conlit Glue, které se dodává v pastovitém stavu v plastových uzavřených vědrech. Jeho zpracovatelnost leží nejlépe v oblasti teplot +10 až +20 °C, schne při teplotách nad +5 °C. Složením jde o vodou ředitelnou směs plaveného kaolínu a křemičitanu sodného, která je zasucha inertní, s odolností do +1200 °C, bez objemových změn za horka (nemá intumescentní účinky).

Velkou výhodou tohoto systému je kromě nízké hmotnosti zejména to, že se jedná zároveň o protipožární, akustickou i tepelnou izolaci. Samozřejmostí je také ochrana proti šíření požáru jak zvenčí, tak zevnitř. To vše bez nutnosti dodatečného překrývání přírub a při zkrácení času montáže.

 

Desky Conlit DUCTROCK 90 a 120 ALF byly certifikovány pro ČR Centrem stavebního inženýrství v Praze, jehož Požárně technická laboratoř zpracovávala také protokoly o požární klasifikaci.



Evropský výrobce, exportující do celého světa
Baxi Heating (Czech republic) s.r.o.
Pavilon F, číslo stánku 319

Společnost BAXI Group je jednou z vedoucích evropských průmyslových skupin, která se specializuje na zařízení pro vytápění a domácí komfort.

BAXI Group nabízí široký sortiment výrobků na vytápění s vysokou účinností. V současnosti zahrnuje rozsáhlé zázemí dobře známých světových značek, jako jsou BAXI, CHAPPÉE, BRÖTJE, POTTERTON, HEATRAE SADIA, SICMA, AQUALISA, RYCROFT, VALOR, BAYMAK, WESTEN, IDEAL-BAXI, SENERTEC, EUROPEAN FUEL CELL, z nichž některé jsou velmi dobře známé i na českém trhu.

Baxi Group posílila své postavení ve Španělsku získáním divize topení ROCA HEATING BUSINESS, která zaujímá vedoucí postavení na trhu vytápění ve Španělsku a Portugalsku.

BAXI Group se zaměřuje na vytápění a vzduchotechniku bytů, rodinných domů i větších objektů a mezi jejím sortimentem naleznete kotle na plyn a topný olej, pevná paliva, kondenzační kotle, elektrické zásobníkové ohřívače, průtokové plynové ohřívače, plynové a olejové hořáky, solární kolektory, otopná tělesa - radiátory, elektrické a plynové krby a sprchové systémy.

Společnost BAXI Group vlastní výrobní závody v Anglii, Francii, Německu, Dánsku, Itálii, Španělsku, Turecku a Argentině. Více jak 6000 zaměstnanců a roční obrat více jak 1 miliarda Euro společnost jednoznačně staví mezi lídry oboru.

Společnost je si vědoma strategického významu nejnovějších technologií, investic do výzkumu a neustálého zvyšování kvality.

Z toho vyplývá i filozofie, podle které se řídí vývoj výrobků. Vývoj musí předvídat jak nové požadavky spotřebitelů, tak i směr, kterým půjdou evropské normy. Výsledkem je neustálé zvyšování uživatelského komfortu, výkonnosti a kvality výrobků, zvyšování ochrany životního prostředí.

Výsledkem úspěšné výrobní strategie společnosti BAXI Group jsou výrobky, které jsou vždy na straně spotřebitele a jsou špičkou v oboru.



REMS - přední světový výrobce strojů a nástrojů pro opracování trubek. Již od roku 1909.
REMS Česká republika s.r.o.
Pavilon A, číslo stánku 135

Již od založení v roce 1909 vyrábí REMS výrobky pro opracování trubek, zejména pro instalatéry a topenáře. Nejdříve ruční nářadí, pak následovaly stroje a elektrické nářadí. Výrobky REMS práci instalatéra zjednodušily, zrychlily a zlevnily.


Centrála koncernu ve Waiblingenu u Stuttgartu

Požadavek zakladatele Christiana Fölla "REMS musí být lepší" byl stále měřítkem veškerého jednání. Dnes je REMS jedním z předních výrobců. Výrobky REMS jsou na základě své pokrokové techniky a vysoké úrovně kvality na celém světě používány a vysoce ceněny.

REMS - Made in Germany

Výrobní závod firmy se nachází ve Waiblingenu u Stuttgartu, v centru německého Hi-Tech průmyslu. Zde se pro výzkum, vývoj, výrobu a zajištění kvality nachází vysoce moderní zařízení. K tomu patří kádr vysoce kvalifikovaných pracovníků, z nichž někteří pracují u firmy REMS již ve 4. generaci a disponují vysokými znalostmi a zkušenostmi, nezbytnými pro výrobu kvalitních výrobků.

REMS - na vrcholu technického pokroku

Nové myšlenky, technický pokrok a REMS patří dohromady. To podtrhuje mnoho platných tuzemských a zahraničních patentů. Firmě REMS se prostřednictvím inovačních výrobků neustále daří držet se na vrcholu technického pokroku. Např. REMS Amigo, REMS Tiger ANC, REMS Curvo, REMS Power-Press 2000, REMS Akku-Press, REMS Eco-Press, REMS Ax-Press - výrobky, které znamenaly revoluci pro práci instalatérů.

REMS - záruka kvality

Jako důležitý základ pro důvěru zákazníků pokládá REMS stále kvalitu svých výrobků. Kvalita je pro REMS daleko více než rozměrová přesnost a funkce. Opírá se o rozsáhlý systém zajištění kvality, který začíná pochopením potřeb trhu, doprovází výrobek během vývoje a výroby a uzavírá se systematickou analýzou kvality na trhu.

REMS - silná pozice na trhu díky zásadové výrobní a prodejní politice

Vedle technicky pokrokových a kvalitativně vysoce postavených výrobků je základem silné pozice na trhu pevný, na opravdové nosiče obratu koncentrovaný výrobní program a vysoká schopnost cenově konkurovat, díky racionální, cenově výhodné vlastní výrobě. Zásadová prodejní politika je založena na dlouhodobě orientované výsledky, důvěru a solidnost.

REMS - partner odborných obchodů

V těžišti prodejní politiky stojí vždy princip, prodávat výrobky REMS přes odborné obchody. Tyto jsou firmou REMS mnoha způsoby podporovány. Odborní poradci firmy REMS, vybavení předváděcími vozy provádějí školení, předvádí výrobky REMS při společných návštěvách zákazníků, předváděcích či firemních dnech prodejců a na výstavách. Atraktivní systém prezentace výrobků REMS, účast na odborných veletrzích, reklama v odborných časopisech či prostřednictvím rozesílek, jsou jako prodej podporující opatření velmi ceněna. K tomu patří dobře vybudovaná servisní organizace a pobočky REMS v mnoha zemích.

Toto partnerství s odbornými obchody zaručuje také konečnému uživateli kvalifikované odborné poradenství a vysokou dodavatelskou pohotovost výrobků REMS.

REMS Mini-Press ACC - univerzální do Ø 40 mm

REMS Mini-Press ACC-univerzální, praktický elektrický nástroj s nuceným chodem pro výrobu lisovaných spojení všech běžných systémů s lisovanými tvarovkami. Pohonná jednotka s akumulátorem váží jen 2,5 kg. Díky tomu použitelná kdekoli, volně do ruky, nad hlavou, v úzkých místech. Optimální rozložení hmotnosti pro ovládání jednou rukou. Bezpečné usazení lisovacích kleští díky automatickému zajištění. Otočné uchycení lisovacích kleští pro lisovací kleště REMS Mini. Pro akumulátorový a síťový provoz.



MODERNÍ PLYNOVÉ VYTÁPĚNÍ
ROBUR, s.r.o.
Hala J, číslo stánku 065

ROBUR = KOMFORT + ÚSPORA

je nezávislý plynový spotřebič s uzavřeným okruhem spalování, který topí jen tam, kde si přejete a po dobu nezbytně nutnou díky centrální regulaci - skutečný přehled a kontrola Vašich úspor.
Je vhodný do průmyslových, sportovních a výstavních hal, autodílen, skladů, tělocvičen, ale i do menších prostorů, kde potřebujete teplo okamžitě.



Proč právě ROBUR?
  • rychlost a rovnoměrnost vytápění, úspora nákladů
  • topí jen tam, kde si přejete
  • zajistí přístup čerstvého vzduchu dle hygienických norem
  • snadná montáž, jednoduchá instalace bez složitých stavebních úprav
  • vlastní servis ROBUR přímo našimi zaměstnanci
  • výhodné pořízení za 50% ceny
Poskytujeme vlastní servis ROBUR přímo našimi zaměstnanci
  • přijedeme a postaráme se o rychlé odstranění závady, kilometry se u nás nepočítají
  • záruka odstranění závady přímo na místě, náhradní díly ihned k dispozici
  • provádíme uvedení do provozu, pravidelné prohlídky, záruční i pozáruční servis
  • odstranění závady do 3 dnů, expresní servis do 24 hodin
V péči o zákazníky ROBUR vyniká především odbornou znalostí a zkušenostmi. V České republice je již nainstalováno přes 10 tisíc jednotek.

Firma ROBUR, s.r.o. si zakládá na kvalitních službách nejen dnes ale i za deset let.
Nabízí vlastní servisní zázemí, garanci záručního i pozáručního servisu, obchodní, technické, cenové podklady, poradenskou službu v oblasti vytápění i chlazení.



Synco living - srdce a mozek vašeho domova
Siemens s.r.o. - Divize Building Technologies
Hala A, číslo stánku 137

Společnost Siemens uvádí na trh nový systém automatizace domácnosti s názvem Synco living. Systém je určen pro rodinné domky nebo byty a slouží pro nezávislé řízení teploty v jednotlivých místnostech. Lze jím ovládat jak servopohony na jednotlivých otopných tělesech, tak regulátory topných okruhů, kterými se řídí buď jednotlivé smyčky podlahového vytápění nebo otopná tělesa připojená přes centrální rozdělovač. Kromě vytápění a regulace ohřevu teplé vody umožňuje Synco living řídit také osvětlení, rolety a žaluzie.


Centrální jednotka systému
Synco living QAX910m

Systém Synco living je založen na bezdrátové komunikaci jednotlivých částí prostřednictvím protokolu KNX RF. Výhodou je velice snadná obsluha a uvedení do provozu, které nevyžaduje žádný konfigurační nástroj nebo software. Navázání komunikace mezi jednotlivými přístroji se provádí stisknutím příslušných tlačítek, a je tak dílem okamžiku.
Aplikaci systému Synco living je proto možné přizpůsobit okamžitým potřebám, finančním možnostem a samozřejmě i momentální stavební situaci. Po letech je možná integrace dalších funkcí, stejně jako rozšíření systému o další místnosti.

Funkce systému

Centrální jednotka QAX910
Srdcem systému je centrální jednotka QAX910. Řídí provoz celého systému a zajišťuje komunikaci mezi jednotlivými přístroji.

Regulace vytápění
Centrální jednotka obsahuje 12 individuálně nastavitelných sedmidenních spínacích programů, které se používají pro řízení až 12 různých místností.
Každý z těchto programů může řídit teplotu ve třech úrovních (komfortní, standardní a útlumová teplota) se šesti spínacími časy.
Všechny místnosti jsou spojené do jedné domácnosti, pro kterou může být nastaven provozní režim a program prázdniny / zvláštní den.
Centrální jednotka vyhodnocuje požadavky na teplo z jednotlivých místností a zasílá celkový požadavek do regulátoru zdroje tepla (kotel, tepelné čerpadlo atd.).

Ohřev teplé vody
Centrální jednotka může řídit také ohřev teplé vody. K těmto účelům je centrální jednotka vybavena sedmidenním časovým programem se šesti spínacími časy během dne pro přepínání mezi komfortním a útlumovým režimem ohřevu teplé vody.
Centrální jednotka může sloužit také pro ruční spínání nabíjení zásobníku teplé vody. Aktuální teplota teplé vody v zásobníku se zobrazuje na displeji centrální jednotky.

Meteorologické čidlo QAC910

Meteorologické čidlo měří venkovní teplotu a absolutní tlak vzduchu a zasílá tyto informace bezdrátově do centrální jednotky. Aktuální naměřené hodnoty venkovní teploty a tlaku vzduchu stejně jako trend vývoje tlaku vzduchu může být zobrazen na klidovém displeji centrální jednotky. Změna atmosférického tlaku za poslední 3 hodiny je znázorněna šipkou.
Navíc se na základě změn a okamžité hodnotě absolutního tlaku vzduchu určuje a na klidovém displeji zobrazuje trend vývoje počasí (slunečno, polojasno, deštivo).
Na displeji může být zobrazen průběh venkovní teploty a atmosférického tlaku během posledních 24 hodin.

Ovládání osvětlení a žaluzií
Předpokladem pro toto ovládání je, že ovladače světel a žaluzií mají schopnost navázání rádiové komunikace protokolem KNX-RF (např. Siemens GAMMA wave nebo Hager tebis RF) nebo po sběrnici KNX TP1.

Řízení osvětlení
Připojená svítidla mohou být spínána nebo stmívána buď přes centrální jednotku nebo externími spínači (vysílači). Různé nastavení jednotlivých svítidel může být uloženo v centrální jednotce jako scéna a kdykoliv později vyvoláno zpět. Kromě ručního ovládání může být osvětlení navíc spínáno buď časovým programem nebo programem pro simulaci přítomnosti osob.

Řízení rolet a žaluzií
Rolety nebo žaluzie mohou být také ovládány z centrální jednotky nebo externími spínači (vysílači). Mohou být ovládány postupně po krocích nebo mohou být úplně vytaženy nebo úplně staženy stisknutím tlačítka.
Polohy všech rolet a žaluzií (úplné otevření nebo uzavření) mohou být uloženy jako scény a kdykoliv později opět vyvolány. Kromě ručního ovládání mohou být rolety a žaluzie řízeny také podle časového programu nebo událostí.

Ovládání osvětlení, rolet a žaluzií
Nastavení osvětlení a polohy rolet mohou být společně uložena jako jedna scéna případně společně přenastaveny po vyvolání příslušné scény.

Dohled nad přístroji
Připojené bezdrátové přístroje jsou v pravidelných intervalech monitorovány. Když se přeruší vysílání rádiového signálu nebo když jsou baterie blízko vybití, objeví se na displeji centrální jednotky chybové hlášení.

Komunikace KNX
Systém Synco living využívá technologie založené na mezinárodním standardu KNX/EIB pro drátový nebo bezdrátový přenos dat (KNX TP1 a KNX RF), a to jak v rámci systému, tak i pro komunikaci s přístroji jiných výrobců. Otevřenost technologie tak umožňuje integraci různých přístrojů KNX/EIB.

Chcete-li se se systémem Synco living seznámit a vyzkoušet si jeho ovládání v praxi, navštivte vzorový dům Dimenze 90 firmy RD Rýmařov na adrese Švédská 67, Ostrava - Muglinov, nebo vzorový dům Tendence firmy Atrium na adrese Kunratická 904, Průhonice.
Více informací o systému Synco living naleznete na internetové adrese www.synco-living.cz.


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ:
SPRÁVNÉ UMISŤOVÁNÍ ČIDEL V TECHNOLOGIÍCH

Při oživování systémů měření a regulace se technici velmi často setkávají s chybně nainstalovanými čidly nebo jejich částmi. Montážní závady se v této fázi již velmi obtížně odstraňují a pokud k jejich odstranění nedojde, může mít nesprávně instalované čidlo zásadní vliv na funkci regulačního okruhu. Připomeňme si tedy několik základních pravidel pro montáž čidel: jsou to zásady jednoduché, avšak ne vždy dodržované - ať už z neznalosti, nebo jen proto, že si někdo chtěl zjednodušit práci. Článek shrnuje několik základních pravidel pro montáž čidel.


Správné umisťování čidel v technologiích

Z OBORU VZDUCHOTECHNIKA:
PROTIMRAZOVÁ OCHRANA A JEJÍ INSTALACE

Ochrana proti zámrazu je u vzduchotechnické jednotky jedna z nejdůležitějších bezpečnostních funkcí. Pokud je správně naprojektovaná, instalovaná z hlediska topenářského i měření a regulace, oživená a pravidelně kontrolovaná, zabrání významným škodám na zařízení

Tělo termostatu musí být umístěno tak, aby systém nebyl ovlivňován teplotou okolního prostředí, tedy u jednotek na střeše musí být zásadně uvnitř jednotky za výměníkem nebo na odtahu. Různá zaizolování, ochranné plechové krabičky atd. nepomáhají. Kapilára by měla být vedena kolmo na trubky registru, při montáži je třeba používat originální úchytky; jakákoli improvizace (omotávání kolem šroubů do plechu apod.) může vést k poškození kapiláry. Při montáži výsuvných registrů počítejte s tím, že při servisu se bude registr vysouvat, kabely by měly být dostatečně dlouhé.


Protimrazová ochrana a její instalace

Z OBORU VODA A KANALIZACE:
NOVÁ FILOZOFIE ŘEŠENÍ VEŘEJNÝCH SOCIÁLNÍCH ZAŘÍZENÍ

Ve učebnicích technického zařízení budov se vždy uváděly technické prostory - šachty, kanály, instalační chodby i celá technická podlaží. V praxi však byly využívány jen v rozsáhlých a technicky náročných stavbách. V současné době se koncepce samostatných technických prostor objevuje i u veřejných zařízení typu například umývárny, sprchy u bazénů apod. V technologickém prostoru jsou přístupny veškeré ovládací a pomocné prvky. Opravy, čištění či rekonstrukce je možné provádět s dobrou přístupností bez omezení provozu, mluví se o tzv. dvouprostorové koncepci.

Stávající systémy - jednoprostorové - mají veškeré rozvody a zařizovací předměty osazeny v obvodových zdech dané místnosti hygienického zařízení. Případné opravy a údržba je prováděna ze strany návštěvníka a tudíž omezuje a ruší provoz.

V moderní dvouprostorové koncepci je vedle prostoru pro návštěvníka umístěn technický prostor, například montážní chodba, ve které je instalován systém přípravy teplé vody, úprava vody atd. V tomto prostoru jsou umístěny pomocné konstrukce /např. závěsných WC/ a po povrchu vedeny veškeré instalace. V technologickém prostoru jsou tedy přístupny veškeré ovládací a pomocné prvky, například:

  • filtry
  • termostatické ventily
  • kulové ventily uzavírání přívodů jednotlivých armatur
  • elektromagnetické ventily bezdotykových baterií a splachovačů pisoárů a WC
  • elektroniky automatických armatur

Zdroj: články z www.tzb-info.cz, viz: Nová filozofie řešení veřejných sociálních zařízení, Bazén Přerov

Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE:
SOLÁRNÍ SOUSTAVA A JEJÍ DIMENZOVÁNÍ

Návrh plochy solárních kolektorů by se zdá být jednoduchou záležitostí. Ovšem není tomu tak. Správné dimenzování solární soustavy je stěžejní záležitost pro správný chod, bezproblémovou a dlouhou životnost celého solárního systému. Rozlišujeme tři nejběžnější typy solárních soustav (příprava teplé vody, vytápění a ohřev bazénové vody). Dále pak dimenzování průmyslových solárních soustav je velmi různorodé, vždy se jedná o originální řešení a nelze použít univerzální postupy (velmi odlišné profily potřeby tepla). Dimenzování solárních soustav pro chlazení a klimatizaci závisí výrazně na použitém typu cyklu (uzavřený, otevřený, absorpční, adsorpční). Návrh solárních soustav s dlouhodobou akumulací tepla vyžaduje použití tabulkového procesoru z důvodu nutnosti iteračního řešení návrhu plochy kolektorů a velikosti zásobníku (rozsáhlý výpočet).

Dimenzování solárních soustav (I) - Obecný postup
Dimenzování solárních soustav (II) - Příprava teplé vody
Dimenzování solárních soustav (III) - Vytápění a příprava teplé vody
Dimenzování solárních soustav (IV) - Ohřev bazénové vody

Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
NOVÁ METODIKA VÝPOČTU HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV

V letošním roce vyšla nová vyhláška 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov, která stanovuje základní rámcové požadavky na budovy a také stanovuje princip a způsob jednotného výpočtu energetické náročnosti budov a způsob certifikace budov. Vyhláška uvádí některé základní okrajové podmínky výpočtu, nastiňuje rámcově princip výpočtu s odkazem na existující, či připravované normy. Vyhláška však neuvádí přesný postup výpočtu, pomocí kterého bude dosaženo hodnotícího kriteria - celkové dodané energie do budovy. Pro tento účel byl vytvořen výpočetní nástroj NKN (národní kalkulační nástroj), který slouží jako pomůcka pro výpočet, který bezezbytku provádí vyhlášku.

 
 
Reklama