Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dnes končí veletrh For Arch 2011

V neděli 25. září se zavřou brány veletrhů For Arch a For Therm 2011. Pět dní jsme Vám nepřetržitě připravovali aktuality z veletrhu. Dnes přinášíme zejména videa zachycující zajímavé praktické ukázky a oceněné výrobky. Vedle toho se konala druhá část semináře o pasivních domech. Vše včetně fotogalerie naleznete v našem článku.

Hlavní téma, které provázelo celý veletrh, vycházelo z nové směrnice o energetické náročnosti budov. Na všech stáncích bylo možné poznat produkty vyvíjené s co největší snahou o úsporu energie při výrobě, po zabudování výrobku do stavby i při jeho likvidaci.

Jednotlivé expozice obou souběžných veletrhů byly k vidění v celkem pěti halových objektech a také na volné ploše před vstupní halou výstaviště. Volná plocha sloužila expozicím stavebních strojů a ke speciálním stánkům některých výrobců, kde prezentovali své novinky v praktických ukázkách.

Jednou z nejvýraznějších venkovních expozic byl autobus společnosti XELLA, kde probíhaly předváděcí akce zdicího pórobetonového systému YTONG

V našem sobotním článku jsme Vás informovali o novinkách, které získaly ocenění Grand Prix 2011 a čestná uznání ve stejné soutěži. Mezi oceněnými výrobky jsou například i obě dutinové cihly plněné tepelnou izolací na našem trhu. Čestná uznání získaly mimo jiné systém bezdrátové regulace Living by Danfoss od společnosti Danfoss s.r.o. a expanzní pěnová páska illbruck TP652 illmod Trio+ od společnosti Tremco illbruck s.r.o.

O představení systému bezdrátové regulace Living by Danfoss na kameru jsme požádali Ing. Milana Langera. Podle jeho slov lze náhradou starých termostatických hlavic (starších než 15 let) novými elektronickými programovatelnými hlavicemi Living by Danfoss ušetřit až 23 % nákladů na vytápění.

Ukázku montáže okna s oceněnou expanzní páskou od společnosti Tremco illbruck měli návštěvníci veletrhu možnost shlédnout ve venkovní expozici společnosti před vstupní halou.

Pasivní domy na veletrhu For Arch 2011


Ing. arch. Josef Smola

Jedním z posledních bodů doprovodného programu byla sobotní prezentace majitelů pasivních domů a jejich zkušeností. Oblíbený dvoudenní seminář pokračoval v sobotu za velké účasti návštěvníků. Představil další čtyři odborníky s dlouholetými zkušenostmi v oblasti návrhu, výstavby a provozu pasivních domů. S přednáškou Jak navrhnout pasivní dům vystoupil architekt Josef Smola (Projektový a inženýrský ateliér), následoval David Křeček (VUT Brno), který výklad vhodně doplnil o představy stavebníka a reálné možnosti při návrhu pasivního domu. Po krátké polední přestávce bylo možné nahlédnout pomocí praktických ukázek na diagnostiku pasivních domů (Blower Door testy) a díky brilantnímu výkladu Stanislava Palečka (RADION) pochopit dané postupy. Pro zvídavější zájemce pak následovala přednáška Jana Schwarzera ze strojní fakulty ČVUT Praha, z Ústavu pro techniku prostředí. Zabýval se výpočty, které dával do kontextu s praktickými zkušenostmi s teplovzdušným vytápěním a větráním.

Všechny přednášky provázely četné diskuse, a to jak v průběhu, tak také po skončení jednotlivých bloků. Je patrné, že navrhování pasivních domů nezajímá pouze profesionály v oboru, ale také laickou veřejnost. O dostatečný přísun informací se již dlouhá léta stará Centrum pasivního domu (CPD), které bylo organizátorem nejen tohoto setkání na veletrhu For Arch, ale má za sebou již celou řádku nejrůznějších školení, kurzů a dalších aktivit.

Fotogalerie z veletrhů For Arch a For Therm 2011

O denní zpravodajství z veletrhu For Arch se staral celý tým portálu TZB-info, který měl v hale 5 také svou základnu - stánek s bránou symbolizující volný přístup k informacím. Náš pětidenní maraton pro Vás zakončíme fotogalerií z veletrhu, kde jsme zachytili mimo jiné stánky firem, se kterými se na našem portálu můžete pravidelně setkávat.

V následujících dnech Vám přineseme ještě ohlédnutí za veletrhem s názory vystavovatelů, závěrečnou zprávu pořadatele a také další fotogalerii. Nashledanou na For Archu 2012.

Stánek s bránou portálu TZB-infoVenkovní expozice společnosti XELLA
For Arch 2011Stánek Klastru Česká peleta
Stánek společnosti WIENERBERGER Cihlářský průmyslGrand Prix 2011 pro cihlu POROTHERM 42,5 T Profi
Stánek společnosti THERMONAStánek společnosti REGULUS
Stánek společnosti XELLA s produkty YTONGFor Arch 2011
Stánek společnosti DANFOSSČestné uznání v soutěži Grand Prix 2011 pro Living by Danfoss
Stánek společnosti H+HStánek společnosti PRAŽSKÁ ENERGETIKA
Stánek společnosti HELUZ Cihlářský průmyslGrand Prix 2011 pro cihlu HELUZ FAMILY 50 2in1
 
 
Reklama