Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FOR ARCH 2018 nastíní dění v oblasti stavebnictví: časté chyby, nové předpisy i důraz na kvalitu

Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH 2018 nabídne ve dnech 18. až 22. 9. příležitosti k získání nejaktuálnějších poznatků ze stavební praxe. Prezentovány budou novinky v legislativě i zkušenosti z projektování a realizace staveb. Na stáncích veletrhu v PVA EXPO PRAHA i v rámci doprovodného programu bude diskutována problematika pozemních staveb od velkých bytových celků po rodinné domy.


Změna směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov

V květnu 2018 schválila Rada EU změnu směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov. Hlavní změny se týkají renovací budov a snížení emisí skleníkových plynů, prosazování systémů kontroly a automatizace budov a snížení limitů pro inspekce otopných soustav a klimatizací. Změny musí být promítnuty do národní legislativy do 20 měsíců. Směrnice nově obsahuje konkrétní požadavky na vybavení budov z hlediska prosazování elektromobility. Do 1. ledna 2025 musí členské státy stanovit požadavky na minimální počty dobíjecích stanic u jiných než obytných budov s více jak 20 parkovacími místy. U nových obytných budov a budov procházejících větší renovací s více než 10 parkovacími místy, se musí zajistit vedení kabelovodů pro každé místo, aby byla poté umožněna instalace dobíjecí stanice.

V zateplování se stále chybuje

Při provádění ETICS se doporučuje respektovat ČSN 73 2901 Provádění vnějších tepelně izolačních kompozitních systémů, ČSN 73 2902 Vnější tepelně izolační kompozitní systémy (ETICS) – Navrhování a použití mechanického upevnění pro spojení s podkladem, dále pravidla Cechu pro zateplování budov. Zejména je však třeba respektovat technologický předpis výrobce konkrétního ETICS.

Jeden z mnoha prohřešků, které na stavbách vidíme, je chybné lepení tepelné izolace. Lepicí hmota se má na desku tepelné izolace nanášet po obvodě desky v šířce 50 až 80 mm a jako terče velikosti dlaně v podélné ose desky. Variantně lze lepicí hmotu nanášet celoplošně. Celoplošné lepení je povinné u lamel z minerálních vláken. Jedině tyto dva způsoby lepení zajistí rovinnost a celistvost vrstvy tepelné izolace. Nedochází pak ke zvedání rohů jednotlivých desek nebo k jejich boulení. Chybné je lepení tzv. na buchty, které kromě výše zmíněných poruch může podporovat i šíření případného požáru nebo proudění vzduchu mezi zateplovacím systémem a zateplovanou stěnou. Zateplování se z části bude věnovat 3. ročník konference Požární bezpečnost staveb dne 20. 9. 2018 na FOR ARCH.

Chybné lepení ETICS tzv. na buchty, foto: TZB-info
Chybné lepení ETICS tzv. na buchty, vpravo ETICS lepený na buchty po požáru, foto: TZB-info

Chybné lepení ETICS tzv. na buchty, vpravo ETICS lepený na buchty po požáru, foto: TZB-info

Dřevostavby si získávají stále větší důvěru

Zájem o dřevostavby rodinných domů stále roste. V roce 2017 se jich realizovalo již téměř 2200. Podíl dřevostaveb na trhu rodinných domů je tak bezmála 15 %. Investoři získali důvěru k této technologii, která se v moderní podobě u nás vyvíjí od 90. let. Dodavatelé dřevostaveb rodinných domů, ať už se jedná o těžké skelety, systémy staveništní montáže 2by4, systémy z masivních dřevěných panelů nebo z panelů s kompletně dokončenou skladbou stěny, dávají důraz na energetickou úspornost domů a kvalitu provedení. Právě kvalita montáže je základním předpokladem pro dlouhodobou trvanlivost dřevěných konstrukcí domů. Na hlavní aspekty kvality dřevostaveb a jejich vývoj odpovídá Tomáš Tesař, jednatel společnosti DOMY D.N.E.S.: „Pokud sestavujete výrobek v jakémkoli oboru, tak jeho kvalitu určuje z velké části kvalita montáže. Ve stavebnictví to platí dvojnásob. Dnes máme k dispozici velmi kvalitní produkty, které jsou běžně dostupné, ale musíme zajistit jejich odborné zpracování, tzn. dodržování technologické kázně. To je jeden z hlavních úkolů výrobců dřevostaveb. Pokud si budoucí zákazník vybírá svého dodavatele domu, tak by neměla být hlavním kritériem pro výběr domu cena. Každý zákazník si přeje, aby mu dům sloužil minimálně po zbytek jeho života. A právě kvalitní produkty, jejich kvalitní zpracování proškolenými lidmi, kteří dodržují technologickou kázeň je jeden z hlavních předpokladů kvalitního domu a jeho dlouhé životnosti. Technologická kázeň se pracovníkům lépe dodržuje při halové výrobě než při staveništní montáži. Při montáži na staveništi se musí ještě více dbát na technologickou kázeň vzhledem k proměnlivosti počasí, prašnosti a okolním teplotám. I tyto aspekty ovlivňují výslednou kvalitu domu.

Stavebnicové domy jsou v praxi prověřenou technologií

Kvalita rodinných domů je klíčovým parametrem pro společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, dodavatele rodinných domů s panelovou nosnou konstrukcí z lehkého betonu s keramickým kamenivem Liapor v rámci projektu Dům jedním tahem. „Konstrukční systém z LiaporBetonu představuje kvalitní vzduchotěsnou obálku, vysokou míru tepelné stability, a to jak v zimním, tak v letním období. Je ideální pro výstavbu nízkoenergetických a pasivních rodinných domů,“ říká Roman Ullmann, vedoucí prodeje.

Vzduchotěsnost v ploše prefabrikovaného dílce je zajištěna samotným materiálem (hutným lehkým betonem). Stačí jen přetěsnit zalité spoje mezi jednotlivými dílci izolací. Tímto jednoduchým opatřením vytvoříme vzduchotěsný spoj s dlouhou životností, což máme doloženo protokolem o zkoušce vzduchové propustnosti z realizované stavby,“ dodává Roman Ullmann.

Kvalitu rodinných domů v pasivním standardu, ať už jde o silikátové technologie nebo dřevostavby, bude možné na FOR ARCH konzultovat s řadou odborníků. Ti poradí, co si pohlídat a na co si dát při koupi nebo stavbě pozor. Odpovědi poskytne na svém stánku např. Centrum pasivního domu. Na co se soustředit při přípravě domu a jeho stavbě budou radit i nezávislí odborníci s praxí v projektování pasivních domů. V čem spočívá podstata správného projektu rodinného domu, jsme se zeptali experta, Ing. Jana Pivce. „Dům má vždy svoji jasnou cenu. Každá snaha o úspory na projektové dokumentaci vede k chybám a neúplnost projektové dokumentace následně prodraží samotnou výstavbu. Ta Vás navíc bude stát daleko více nervů a času. Zásadní proto je mít dobrý projekt stavby,” říká Jan Pivec.

DOMY D.N.E.S.
DOMY D.N.E.S.

DOMY D.N.E.S.

Jak minimalizovat plasty, potravinový a komunální odpad?

Prevence vzniku odpadů a jejich opětovné využití je klíčové pro budoucí vývoj odpadového hospodářství v Česku, včetně přechodu na cirkulární ekonomiku. Společnost se musí vypořádat s plasty, snižovat množství komunálních odpadů a zásadně omezit plýtvání potravinami. Příkladem začátku dobré praxe je dohoda několika firem s ministerstvem životního prostředí o redukci jednorázových plastů. Kromě některých restauračních řetězců se zavázaly i firmy Benzina, České dráhy a Leo Express. Ministerstvo bude jednat i s velkými nadnárodními řetězci a obchodními centry. Plastový odpad bude jedním z témat konference Předcházení vzniku odpadů 2018 ve dnech 20.–21. 9. 2018 v rámci veletrhu FOR ARCH.

Generálním partnerem veletrhu je Skupina ČEZ.

29. stavební veletrh FOR ARCH 2018, PVA EXPO PRAHA v Letňanech v pěti tematických dnech:

Úterý18. záříTECHNOLOGICKÉ FÓRUM: investice_technologie, diskuze ke Stavebnictví 4.0
Středa 19. záříCesta za komfortem: Wellness & SPA
Čtvrtek 20. záříChytrá a bezpečná domácnost
Pátek 21. záříDen vytápění
Sobota22. záříDen stavby
Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...