Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Denní zpravodajství z veletrhů Bazény, sauny & spa - čtvrtek

Dnes začíná 6. ročník mezinárodního veletrhu BAZÉNY, SAUNY & SPA, nejprestižnější bazénový veletrh v ČR s účastí zahraničních vystavovatelů a prezentací největších bazénových firem realizujících aquaparky, veřejné bazény, koupaliště. Prezentovat se budou rovněž firmy z oboru saun a lázeňství.

Vítáme Vás na 6. ročníku mezinárodního veletrhu BAZÉNY, SAUNY & SPA, nejprestižnějším bazénovém veletrhu v ČR s účastí zahraničních vystavovatelů a prezentací největších bazénových firem realizujících aquaparky, veřejné bazény, koupaliště a s prezentací firem z oblasti saun. V letošním roce je nově zařazena prezentace lázeňství.


6. ročník mezinárodního bazénového veletrhu byl v 11 hodin slavnostně zahájen vernisáží za účasti generálního ředitele ABF, a.s. pana Ing. Jaroslava Čížka, MBA, ředitele obchodního týmu SPORT Martina Chmelíka, vydavatele časopisu Wellness magazín Bazény a Sauny, pana PhDr. Vladimíra Diviše a majitelky Family Fitness Olgy Šípkové.

Jedním z důvodů, proč je tento veletrh zajímavý, je i skutečnost, že se jedná o akci, která reaguje na živé trendy. Již v roce 2007 se veletrh Bazény, sauny & solária rozrostl o část wellness jako důsledek zvyšujícího se zájmu o zdravý životní styl. A záměr slavil úspěch u vystavovatelů i návštěvníků, stejně jako v roce 2009 provázání s veletrhem Sportech. Ačkoliv ten se se svým zaměřením na výstavby a vybavení sportovišť nakonec přesunul ke stavebnímu For Archu, směr veletrhu Bazény pokračuje letošním propojením s 2. ročníkem veletrhem For Fitness & Wellness. Místo pro sport - jako nedílnou součást zdravého životního stylu - na Bazénech tedy zůstalo. Další specialitkou v tomto duchu je propojení s letošním 16. mezinárodním veletrhem golfového vybavení a turistiky Golf show.

Samotné BAZÉNY, SAUNY & SPA přináší spoustu bazénů plně v provozu včetně jejich technologie jako např. ohřev a chemická úprava vody, ale také osvětlení a zastřešení bazénů.

První dva dny je veletrh otevřen 10.00 - 18.00, o víkendu se budou brány Veletržní areálu PVA v Letňanech otvírat již v 9.00. Základní vstupné je 100 Kč, zvýhodněné pro žáky, studenty, seniory a rodiny s dětmi.

Pozvánka na dnešní den

Jak řekl generální ředitel ABF, a.s., Ing. Jaroslav Čížek, MBA, v úvodníku v katalogu veletrhu, při prohlídce veletrhu návštěvníci zjistí, že zastoupena je zde jak oblast privátních bazénů, saun, solárií, wellness a fittness, tak např. i nový trend dnešní doby - přírodní koupací jezírka. Naleznete zde řadu firem zabývajících se veřejnými bazény, bazénovou technologií a bazénovou chemií, vybavením bazénových provozů a projektováním.

Bazén roku a Aquapark desetiletí

Dnes si prohlédněte nominované stavby, zítra již budeme znát vítěze.

Galavečer 6. mezinárodního veletrhu Bazény, sauny & spa s vyhlášením vítězů proběhne již dnes večer ve Sportcentru Step od 19.00 hod .

Bazén roku se stal tradiční doprovodnou soutěží mezinárodního veletrhu Bazény, sauny, &spa. Nominované soutěžní stavby jsou představeny v rámci panelové prezentace na veletrhu v hale 2.

Idea soutěže:

  • podpora kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po detail,
  • prezentace kvalitních projektů v oblasti bazénové výstavby v ČR,
  • přiblížení bazénové výstavby nejširší odborné i laické veřejnosti,
  • prezentace investičních, projekčních a dodavatelských subjektů, které se podílejí na realizaci bazénové výstavby v ČR,
  • celkové hodnocení provozů s odstupem času z pohledu investora, generálního dodavatele stavby, dodavatele technologií a návštěvníků.

Novinkou letošního roku jsou dvě soutěžní kategorie - BAZÉN ROKU - veřejné bazény, koupaliště, hotelové a školní bazény a AQUAPARK DESETILETÍ - aquaparky.

Zatímco např. architektonická a funkční úroveň díla je pro obě kategorie shodným kritériem, jiná kritéria pro hodnocení se liší. Například u Bazénu roku se hodnotí délka realizace díla, u Aquaparku desetiletí se hodnotí dlouhodobé úspory energií a napojení stavby na celkovou infrastrukturu v oblasti stavby.

Základní hodnoticí kritéria / BAZÉN ROKU

  • Architektonická a funkční úroveň díla
  • Kvalita a jakost stavebních prací
  • Vhodnost použitých stavebních materiálů, výrobků a použitých technologií
  • Délka realizace díla
  • Ekologické úspory energií
  • Spokojenost investora, uživatele a okolí

Základní hodnoticí kritéria / AQUAPARK DESETILETÍ

  • Architektonická a funkční úroveň díla
  • Spolehlivost použitých stavebních materiálů, výrobků a použitých technologií
  • Dlouhodobé úspory energií
  • Míra naplnění společenského poslání díla a spokojenosti investora
  • Kvalita a rozsah poskytovaných služeb
  • Napojení stavby na celkovou infrastrukturu v oblasti stavby
  • Spokojenost návštěvníků s poskytovanými službami

Nominovaní v kategorii Bazén roku:

Letní koupaliště Hradec Králové
Koupaliště vzniklo u Všesportovního stadionu v Malšovicích a nese název Flošna. Ve vnitřní části se nachází oddychový keramický bazén, akrylátový whirlpool, wellness s dvěma finskými saunami, parní kabinou a aroma kabinou, masážní vanou Vichy a masážním stolem Lydo. Venkovní část tvoří převážně nerezové bazény a tobogány, tobogán pro duše Crazy River, Lazy River a skluzavka JUMP.



Centrum vodní zábavy Kdyně
Novostavba přirozeně zapadá do přírodní kulisy v sousedství potoka a využívá svého umístění, resp. nádrže bývalé čističky odpadních vod. Uvnitř je použita ojedinělá technologie čištění vody, výborná dispozice technologického zázemí, luxusní wellness a příjemné barevné řešení ostatních interiérů.




Wellness Kuřim
Wellness Kuřim vznikl rozsáhlou rekonstrukcí starého krytého bazénu s plaveckým a školním bazénem a novou prosklenou přístavbou se zábavním bazénem plným atrakcí a tobogánem. Součástí Wellness je restaurace, balneo zóna, parní lázeň, finská sauna a moderní komplexně vybavené fitness.




Krytý plavecký bazén Litomyšl
Objekt byl navržen podle zásad lanscape architektury. Architektonické a urbanistické řešení je podřízeno místu a účelu stavby. Jednotlivé objemové moduly haly se setkávají ve společném oblém vrcholu, odkud opět klesají ve formě jednotné pultové střechy.





Letní koupaliště Mladá Boleslav
Celková rekonstrukce se týkala dvou venkovních bazénů včetně technologie a ohřevu vody, realizace nového dětského bazénu, nových ochozů včetně brodítek, nové infrastruktury, občerstvení, dětského hřiště včetně trampolíny.





Sportovně relaxační centrum Uherské Hradiště
Původní zastaralá stavba byla zaměřena výhradně na plavecké aktivity, nový zmodernizovaný komplex výrazně rozšířil nabídku služeb o možnosti rekreace a relaxace v rozsáhlé a mimořádně koncentrované sportovně-rekreační zóně města. Centrum je přihlášeno i v kategorii Aquapark desetiletí.




Nominovaní v kategorii Aquapark desetiletí:

Sportovní centrum Barrandov – Aquacentrum
Aquacentrum Barrandov si můžete užít mnoha způsoby. Poskytne příležitost jak ke sportu, tak k odpočinku, a to pro všechny věkové skupiny a naturely. Aquapark má vnitřní i venkovní část s navazující Welness centrum s novinkami jako například alpinning, jumping a velice oblíbená taneční Zumba.




Obchodní a zábavní centrum Čestlice – Aquapalace Praha
Dominantní objekt v čestlicko-průhonické obchodní zóně obsahující zábavní, sportovní a obchodní část. Nejrozsáhlejší částí stavby je samotný aquapark, který tvoří tři domy se zasklenými střechami, každý o ploše cca 2100 m2.





Aquapark Olomouc
Aquapark plní základní funkci zábavního a rekreačního centra s vnitřními a exteriérovými bazény, které jsou doplněny různými vodními atrakcemi, tobogány, skluzavkami apod.






Krytý plavecký bazén Valašské Meziříčí
Krytý plavecký bazén Valašské Meziříčí je komplexní bezbariérové zařízení zahrnující plavecký bazén, rekreační bazén s atrakcemi, dětský bazén, wellness s 5 kabinami. Společně s letním koupalištěm, zimním stadionem, tenisovou halou a 18 antukovými kurty, fotbalovým a atletickým areálem tvoří jedinečné rekreační a sportovní centrum.




Slavnostní galavečer
Místo konání: Sportcentrum Step
Na slavnostním galavečeru budou kromě Bazénu roku a Aquaparku desetiletí dále vyhlášeny vítězové Grand Prix a Top expo.

Tématický výběr z tisku

Krytý bazén Brigittenau
Energeticky úsporný projekt krytého bazénu Brigittenau ve Vídni získal ocenění "Best European Energy Service Project" zejména díky trvalému snížení spotřeby vody a stal se vzorem pro rekonstrukce dalších zastaralých krytých bazénů.
Ročně umožní ušetřit asi 200.000 EUR na vytápění a nákladech na vodu a zbaví ovzduší asi 600 tun CO2 a může být použit jako model rekonstrukce pro další objekty svého druhu.
Krytý bazén Brigittenau byl otevřen v roce 1983. Analýzy ukázaly, že nejvíce energie bylo spotřebováno pro ohřev bazénové vody, větrání haly a odvlhčování. Vysokou spotřebu vody vykazovalo také čištění filtračních zařízení jednotlivých nádrží. Pro ohřev vody byl využíván přívod tepla z teplárny. Řešení, prováděné ve dvou fázích, zahrnovalo instalaci solárních panelů pro ohřev vody, které zároveň lépe izolují plášť budovy. Nový systém pro správu budovy řídí všechna technická zařízení v objektu, včetně nového osvětlení a vytápění saun. Z vody v bazénech je zpětně získáváno teplo i přítok a odtok vody je koordinován podle obsahu chlóru v bazénech. Veškerá zařízení na přípravu vody byla renovována (mimo jiné byly do sprch a k umyvadlům nainstalovány úsporné baterie), objekt je nově vytápěn kondenzačním kotlem. Výsledkem jsou úspory ve spotřebně tepla ve výši 66 % a úspory ve spotřebě vody ve výši 45 %. Navíc jsou každoročně sníženy o 600 tun emise CO2. Smlouva s magistrátem města Vídeň, který krytý bazén Brigittenau provozuje, byla uzavřena na deset let a garantuje úspory energie a snížení nákladů na vodu ve výši přibližně 200.000 EUR ročně. Výše investice, která bude zaplacena z uspořených prostředků, činí asi 1,4 miliónů EUR.
Zdroj: www.tzb-info.cz, kde budou v nejbližší době uvedeny i podrobnosti o technickém řešení.

Dražší vstupné na zimní stadion či do městských lázní ve Znojmě.
Za loňský rok doplácelo město na provoz znojemských městských sportovišť přes deset milionů korun, z toho polovinu tvoří ztráta lázní a plovárny. Městské lázně i po započtení příspěvku města prodělaly tři miliony čtyři sta tisíc korun. Půldruhého milionu ztráty vykázala i loucká plovárna.
Podle mluvčí města v provozu sportovišť téměř nelze najít úspory. "Největší položku tvoří náklady na energie a vodu, kde s úsporami prakticky nelze počítat," uvedla mluvčí znojemské radnice Renáta Šimečková. Na ztrátě se podle názoru znojemského zastupitele a plaveckého reprezentanta Květoslava Svobody výrazně podepisuje také zastaralá a energeticky náročná kotelna. Třebíč vlastní bazén, plavecký areál, zimní fotbalový a atletický stadion a sportovní halu.
"Všechna zařízení provozují tělovýchovné organizace a sportovní kluby. Město jim každým rokem na provoz přispívá. Loni činil příspěvek patnáct milionů, letos bude celková částka o osm set tisíc korun vyšší," informoval mluvčí třebíčské radnice Ivo Přibík.
Zdroj: Znojemský deník 19.2.2011.

Oprava krytého bazénu v Kralupech n. V.
Kralupy nad Vltavou chtějí letos opravit krytý plavecký bazén, který je v havarijním stavu. Bazén je nyní zavřený, znovu v provozu by měl být už letos v září. Havarijní stav střechy bazénu zjistil při pravidelné kontrole statik už v roce 2009. "Nedal souhlas s dalším provozem," sdělila ČTK mluvčí kralupské radnice Lenka Moravcová. Bazén je zavřený od loňského července, město ho uzavřelo, když dokončilo opravu venkovního letního koupaliště.
Město má na rekonstrukci hotový projekt a podařilo se mu získat dotaci zhruba 8,5 milionu korun z evropského operačního programu životní prostředí. Nyní vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele první etapy rekonstrukce plaveckého bazénu. "První etapa generální opravy zahrnuje kompletní rekonstrukci střešního pláště, nově řešené velkoplošné prosklené stěny a zateplení celého objektu," doplnila mluvčí. Oprava krytého bazénu v Kralupech n. V. přijde na asi 20 mil. Kč.
Zdroj: ČTK 2.3.2011.

Tipy na stánky

• IVAR CS spol. s r.o. - Divize IVARCHEM Hala 2 - A 2
Úprava vody a čištění chemickými přípravky. Měření, regulace a úprava vody, bazénová technika, filtrace a čerpadla. Dávkování chloru, realizace malých a velkých chloroven. Dodávky tepelných čerpadel a solárních systémů. Distribuce a prodej plynného chloru v 65kg tlakových lahvích a sudech.

• ALUKOV HZ, spol. s r.o. Hala 2 - C 5
Nové a moderní pojetí zastřešovacích konstrukcí pro bazény, vířivé vany, verandy, terasy, altány atd. Nejširší nabídka modelů, typů a provedení na trhu, splňující normy a bezpečnostní požadavky EU.

• BWT Česká republika s.r.o. Hala 2 - B 12
Wellnessová centra: parní, aroma lázně, whirlpooly, masážní sprchy, balneo, bazény na míru od projekce po servis, bazénová chemie.

• BERNDORF BÄDERBAU s.r.o. Hala 2 - A 8
Stavba, rekonstrukce a modernizace původních bazénů a veřejných koupališť. Bazény, aquaparky, rehabilitační bazény, veřejná koupaliště, rodinné bazény, whirlpooly z nerezové oceli, bazénové atrakce a doplňky. Držitel certifikátů ISO 9001, ISO 14001, ČSN OHSAS 18001, ISO 3834-2, DIN 18800-7.

• Centralplast s.r.o. Hala 2 - B 18
Výroba plastových bazénů, prodej zastřešení a veškeré bazénové technologie včetně montáže.

 
 
Reklama