Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nominace na bazén roku a desetiletí

Veletrh Bazény 2011

V rámci letošního veletrhu BAZÉNY, SAUNY & SPA se bude konat již 4. ročník soutěže Bazén roku, kde jsou pravidelně hodnocena přihlášená díla dokončená v uplynulých dvou letech. Výstavba bazénových provozů se v poslední době značně rozvinula, a to především v oblasti aquaparků, nabízejících návštěvníkům vyžití sportovního a relaxačního charakteru doplněné bazénovými atrakcemi. Z tohoto důvodu byla vyhlášena také kategorie Aquapark desetiletí.

Do kategorie Bazén roku je přihlášena většina staveb dokončených a uvedených do provozu od 1. 1. 2009 do 31. 12. 2010. V kategorii Aquapark desetiletí jsou nominováni mimo jiné dva vítězové předešlých ročníků soutěže Bazén roku.

Ideou soutěže je podpora kvalitní komplexní realizace stavebního díla od hrubé stavby až po detail, prezentace kvalitních projektů v oblasti bazénové výstavby v ČR, přiblížení bazénové výstavby nejširší odborné i laické veřejnosti, prezentace investičních, projekčních a dodavatelských subjektů, které se podílejí na realizaci bazénové výstavby v ČR, celkové hodnocení provozů s odstupem času z pohledu investora, generálního dodavatele stavby, dodavatele technologií a návštěvníků

Hodnoticí kritéria kategorie Bazén roku

  • Architektonická a funkční úroveň díla
  • Kvalita a jakost stavebních prací
  • Vhodnost použitých stavebních materiálů, výrobků a použitých technologií
  • Délka realizace díla
  • Dosažená kvalita díla ve vztahu k celkovým nákladům
  • Společenské poslání díla
  • Ekologické úspory energií
  • Spokojenost investora, uživatele a okolí

Hodnoticí kritéria kategorie Aquapark desetiletí

  • Architektonická a funkční úroveň díla
  • Spolehlivost použitých stavebních materiálů, výrobků a použitých technologií
  • Dlouhodobé úspory energií
  • Míra naplnění společenského poslání díla a spokojenosti investora
  • Kvalita a rozsah poskytovaných služeb
  • Napojení stavby na celkovou infrastrukturu v oblasti stavby
  • Spokojenost návštěvníků s poskytovanými službami

V kategorii Bazén roku byly přihlášeny tyto stavby:

  • Letní koupaliště Hradec Králové - přihlašovatel Centroprojekt a.s.
  • Centrum vodní zábavy Kdyně - přihlašovatel Syner s.r.o.
  • Wellness Kuřim - přihlašovatel Město Kuřim
  • Městský bazén Litomyšl - přihlašovatel PKS INPOS a.s.
  • Koupaliště Mladá Boleslav - přihlašovatel Městská spol. sportovní a rekreační areály s.r.o.
  • Aquapark Uherské Hradiště - přihlašovatel Město Uherské Hradiště

V kategorii Aquapark desetiletí byly přihlášeny tyto stavby:

  • Aquacentrum Barrandov - přihlašovatel Skanska, a.s.
  • Aquapalace Čestlice - přihlašovatel GMF Aquapark Prague, a.s.
  • Aquapark Olomouc - přihlašovatel Aquapark Olomouc, a.s.
  • Aquapark Uherské Hradiště - přihlašovatel Město Uherské Hradiště
  • Plavecký bazén Valašské Meziříčí - přihlašovatel ST Servis s.r.o.

NOMINACE NA BAZÉN ROKU: LETNÍ KOUPALIŠTĚ HRADEC KRÁLOVÉ

Dodavatel:
Centroprojekt, a.s., Štefánikova 167, Zlín

Investor:
Město Hradec Králové

Autoři architektonického návrhu:
ARCH.Z.STUDIO, Ing. arch. Jaroslav Ševčík
Ing. arch. akad. arch. Lukáš Lieser
Ing. arch. Pavel Šmelhaus
Ing. arch. Viktor Sunek

Kooperanti:
Wiegand.Maelzer Gmbh, Bazenservis s.r.o., Hélios Group spol. s r.o., GHC Invest s.r.o., Eurobalneo s.r.o., Ozonech s.r.o., Aseko spol. s r.o.

Provozovatel:
Správa nemovitostí Hradec Králové, p.o., Kydlinovská 1521, Hradec Králové

Termíny:
zahájení stavby 20. července 2009 dokončení stavby duben 2010 uvedení do provozu květen 2010

Koupaliště vzniklo u Všesportovního stadionu v Malšovicích a nese název Flošna. Venkovní část tvoří nerezové bazény a tobogány. Koupališti dominuje plavecký bazén o délce padesáti metrů. Další bazén obsahuje proudový kanál, perličku, chrlič a masážní trysky, vodního ježka, sedací bójky, vodní děla a malý proudový kanál.

Návštěvníci mohou vyzkoušet několik netradičních atrakcí, jakými jsou tobogán délky 64 metrů s dojezdem do dojezdové jednotky, skluzavka JUMP, která je 18 metrů dlouhá a start je ve výšce 7,4 metrů. Tobogán Crazy River se sjíždí na nafukovacích duších a návštěvníci se po dojezdu dostanou přímo do koryta líné řeky, kde objedou celý komplex toboganových atrakcí.

Nerezový bazén s pěti drahami má rozměr 15x15,5metru s vyznačenými plaveckými pásy a startovacími bloky. Hloubka je proměnná od 1,4 do 1,8 metru. Vstup do bazénu je zajištěn žebříky a pomocí zdvihacího zařízení je umožněn vstup pro handicapované návštěvníky. Atraktivnost bazénu zvyšují vodní atrakce, např. kruhová masážní lavice, sedací schody, masážní lehátka, trysky proudového kanálu, vodní chrliče, šplhací síť nebo vodní hřib. Vnitřní část byla zkolaudována již v únoru a návštěvníci si mohou odpočinout a relaxovat v oddychovém keramickém bazénu, který je vybaven vodními i vzduchovými atrakcemi nebo v akrylátovém whirlpoolu s kapacitou deset osob.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_hradec.asp


NOMINACE NA BAZÉN ROKU: MĚSTSKÝ PLAVECKÝ BAZÉN LITOMYŠL

Generální dodavatel:
PKS INPOS a.s.

Investor:
Město Litomyšl

Autor architektonického návrhu:
DRNH architektonická kancelář, Brno
Ing. arch. Antonín Novák

Subdodavatelé:
Bazénservis, s.r.o., Cominfo a.s., CIC Jan Hřebec, s.r.o., Frajt Pro, s.r.o., Tedom, s.r.o.

Termín:
zahájení stavby červenec 2009
dokončení stavby říjen 2010

Objekt byl navržen podle zásad landscape architecture a splňuje všechny parametry energeticky úsporné stavby. Stávající travnaté plochy jsou v celé ploše pozemku rekonstruovány včetně nové modelace, navazující na objemový charakter novostavby a doplňující stávající kruhovost o okrasné traviny na pobytových plochách pro veřejnost. Oproti původnímu stavu došlo k významnému zhodnocení celého prostoru.

Bazénová hala je komponována jako centrální převýšený prostor přes dvě podlaží, zastropený šikmou pultovou střechou, svažující se k západní straně areálu, obsahuje 25 m plavecký bazén s pěti plaveckými drahami. Dno bazénu je navržen s proměnlivou hloubkou 1,2 a 1,8 m, umožňující pobyt i neplavcům. Neplavecký bazén má rovněž proměnlivou hloubku a vstupní široké sedací schody. Bazén obsahuje vodní sopku a tři chrliče využitelné nejen k vodním hrátkám, ale rovněž pro masáž zad a šíje. Samostatně umístěný bazén vířivky je vybaven vzduchovadlem a masážními tryskami společně s teplejší vodou.

Do tobogánové haly je zaústěn i nástup do venkovního výplavového bazénu, který umožňuje vyplavat z interiéru do venkovního prostoru. Venkovní bazén má rovněž teplejší vodu a je osazen anatomicky tvarovanými sedacími lavicemi s provzdušňovacími tryskami.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_litomysl.asp


NOMINACE NA AQUAPARK DESETILETÍ: AQUAPALACE PRAHA

Generální dodavatel stavby:
UNISTAV a.s., Brno

Investor:
GREENVALE, a.s., člen finanční skupiny SPGroup, Praha

Provozovatel:
GMF AQUAPARK PRAGUE, a.s., Praha

Generální projektant stavby úpravy objektu:
METROPROJEKT Praha, a.s.

Vedoucí projektu:
Jaroslav Kupr, ELPRING PRAHA a.s.

Rozhodující subdodavatelé:
Pecha, a.s, Luwex, a.s., Elektromont Brno, a.s., SIEMENS s.r.o., Sportakcent spol. s r.o., MESSING Group s.r.o., Vratimov, Aquarius CZ, s.r.o., Minimax, Roda spol. s r.o., Orstap Nitra, spol. s r.o., Kamenictví Šilivský, s.r.o., Tolza, spol. s r.o., Jan Naidr, spol. s r.o., BWT Česká republika, s.r.o.

Termín realizace:
05/2007 - 042008

Návrh aquaparku vychází z koncepce zadané původním ruským investorem. Tato základní myšlenka byla autorským týmem transformována do prostředí Čestlicko-Průhonické komerční zóny. Výsledkem bylo vytvoření dominantního objektu zóny, obsahujícího zábavní, sportovní a obchodní část, který svou velikostí a složitostí nemá v republice ani jejím okolí obdoby a je přitom umístěn cca 15 min cesty autem od centra Prahy.

Budova vlastního aquaparku je navržena na trojúhelníkové základně a pro návštěvníky je zpřístupněná prostřednictvím lichoběžníkového vstupního segmentu. Architektura je charakteristická hrou nepravidelných šikmých ploch vstupu, tvořících jak střechy, tak obvodový plášť a harmonicky přecházející do prizmatu skleněných pyramid vodních dómů. Kompozičně představuje aquapark centrální budovu ve tvaru "Y" o ploše 2750 m2 vloženou mezi tři bazénové Paláce (Palác dobrodružství, Palác vlnobití, Palác relaxace) - dómy se zasklenými transparentními střechami, každá o ploše cca 2100 m2.

Areál v konečné podobě zahrnuje i nově koncipované samostatně stojící objekty - dvě patrová parkoviště pro celkem 600 automobilů a hotel **** .

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_cestlice.asp


NOMINACE NA BAZÉN ROKU: CENTRUM VODNÍ ZÁBAVY KDYNĚ

Generální dodavatel:
SYNER, s.r.o., Dr. Milady Horákové 580/7, Liberec

Investor:
Město Kdyně

Uživatel díla:
Centrum vodní zábavy Kdyně, p.o.

Autor architektonického návrhu:
Projekční kancelář Ing. arch. Hana Pálková, Štefánkova 101, Plzeň

Rozhodující subdodavatelé:
BERNDORF BADERBAU, s.r.o., Bystřice
Redo Water systems s.r.o., Průhonice
PULSKLIMA, Liberec

Termín realizace:
02/2009 - 04/2010

Novostavba zapadá přirozeně do přírodní kulisy v sousedství potoka a využívá svého umístění, resp. nádrže bývalé čistírny odpadních vod - konkrétně nadzemní nádrže pro akumulaci vody pro potřeby odběru areálu bazénu a podzemní nádrže včetně výústě do Kojetického potoka k odvedení bazénových vod jako retenční a vychlazovací nádrž.

V bazénové hale je situován víceúčelový bazén s integrovanými atrakcemi a dětský bazén. Celoroční areál sestává ze čtyř nerezových těles. Jedná se o víceúčelový bazén nepravidelného tvaru, ve kterém jsou umístěny 3 x 25m dlouhé plavecké dráhy a část s atrakcemi. Jedná se o vzduchové perličky, vodní masáže, chrliče a dojezd tobogánu. V bezprostřední blízkosti víceúčelového bazénu se nachází whirpool s perličkovou masáží a stěnovou hydro-masáží. Dále se v areálu nachází dětský bazén, který je dvouúrovňový a je obohacen o integrovaný skluz. Vstup do bazénu je umožněn pomocí schodišť a zapuštěných žebříků.

Hned u vstupu do objektu se nachází dětský koutek, bar s občerstvením přístupný i z bazénu a recepce.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_kdyne.asp


NOMINACE NA AQUAPARK DESETILETÍ: AQUAPARK BARRANDOV

Generální dodavatel stavby:
Skanska, a.s., Divize pozemního stavitelství, Praha

Investor:
Městská část Praha 5

Provozovatel:
AquaDream a.s., Melodická 1380/3, Praha

Rozhodující subdodavatele:
Bazenservis, spol. s.r.o., Týniště nad Orlicí
CONCON CZ, spol. s r.o., Trutnov
České dřevařské závody a.s., Kodet s.r.o.

Termín realizace:
01. 09 2005 - 22. 12. 2006

Aquacentrum Barrandov si můžete užít mnoha způsoby. Poskytne příležitost jak ke sportu, tak k odpočinku, například při regenerující masáži lahodící tělu i duchu.

Pro nejmenší je připravené dětské brouzdaliště s mini skluzavkou a minichrliči. Odvážnější se mohou spustit po 115 metrů dlouhém červeném tobogánu, pokud zdolají výstup na 49 schodů vysokou věž. Připraven je také menší modrý tobogán o délce 62 metrů.

Pro dokonalou relaxaci je k dispozici whirpool (vodní perličková masáž), masážní trysky a vodní chrliče. A když budete mít vody dost, můžete se natáhnout na masážní rošt či lůžko s masážním vzduchem.

V areálu je k dispozici venkovní opalovací louka, venkovní bazén, dětské brouzdaliště a minihřiště, hřiště na beach-volejbal, kuželky, můžete si zde zapůjčit pétanque či se občerstvit. V Aquacentru Barandov můžete buď relaxovat nebo si protáhnout tělo ve Welness centru. Po sportu si můžete příjemně odpočinout v sauně či páře.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_barrandov.asp


NOMINACE NA BAZÉN ROKU: LETNÍ KOUPALIŠTĚ MLADÁ BOLESLAV

Investor:
Městská společnost sportovní a rekreační areály, s.r.o.

Provozovatel:
Městská společnost sportovní a rekreační areály, s.r.o.

Dodavatel projektové dokumentace, bazénových van, atrakcí včetně technologie:
Sportakcent spol. s r.o., Praha

Další dodavatelé stavby:
H-INTES s.r.o., Mladá Boleslav; L.KRET s.r.o., Mělník; Trigon MB s.r.o.; Compaq Mladá Boleslav s.r.o.; Dřevoset s.r.o., Mladá Boleslav; Berndorf Bäderbau s.r.o.; CR Project s.r.o., Mladá Boleslav; OSVIT SERVIS, s.r.o., Mladá Boleslav; LOSKOT-INTERIÉRY s.r.o., Třebechovice pod Erebem; PEPI LEAS s.r.o.

Termín realizace:
2008 - 26. června 2009

Městské koupaliště v Mladé Boleslavi se dočkalo zásadní úpravy a modernizace v letech 2008 až 2010. Prvním zásadním krokem byla v roce 2008 nejprve rekonstrukce rekreačního bazénu, osazení nového tobogánu a skluzavky a především i zásadní vylepšení všech okolních ploch a služeb. O rok později se návštěvníci dočkali dalších novinek, především v podobě vyhřívané vody v bazénu, ale i zajímavých doplňkových služeb.

Pro malé návštěvníky je zde kvalitní brouzdaliště s herními prvky pro malé děti a na jiném místě také dětské hřiště, kterému doslova vévodí velká pirátská loď. Jsou zde také další herní prvky - houpačky, skluzavky a prolézačky. Nejatraktivnější část areálu se soustředí kolem víceúčelového sportovního bazénu. Je zde šest 25metrů dlouhých drah, divoká řeka a tobogan, který je téměř 63 metrů dlouhý a vysoký přes 8 metrů. Děti nejvíce potěší skluzavky, vodní clona, různé chrliče, bubléry a hlavně atrakce Aquatower, která je dominantou víceúčelového bazénu. Jsou zde také obnovené skokanské můstky - jeden metrový a druhý třímetrový. Nezapomnělo se samozřejmě ani na úpravu okolí bazénů.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_boleslav.asp


NOMINACE NA AQUAPARK DESETILETÍ: AQUAPARK OLOMOUC

Investor:
Aquapark Olomouc, a.s.

Provozovatel:
Aquapark Olomouc, a.s.

Autoři návrhu a zpracovatelé projektu:
Ing. arch. akad. arch. Jan Vrana
Ing. arch. akad. arch. Vladimír Štulc
Architektonický ateliér HÉTA, s.r.o., Praha

Generální projektant:
Stavoprojekt Olomouc, a.s.,

Generální dodavatel:
GEMO OLOMOUC, spol. s r.o.

Hlavní subdodavatelé:
Skanska DS, a.s., závod Olomouc; Berndorf Băderbau s.r.o., Bystřice; ATZWANGER AG; Project Internacional, a.s.; BWS PŘEROV s.r.o.; Rema spol. s r.o.; AQUARENA, a.s. Frezeitanlagen GmbH

Termín realizace:
3.12.2007 - 31.5.2009

Aquapark plní základní funkci zábavního a rekreačního centra s vnitřními a exteriérovými bazény, které jsou doplněné různými vodními atrakcemi, tobogány, skluzavkami apod. Vstupní podlaží zahrnuje vestibul s restaurací, dětský koutek Vodní svět, šatny personálu a v prostoru pod bazény je umístěna technologie. Bazénová hala je rozdělena na 3 základní části - hlavní bazén atrakcí s výplavovou částí do exteriéru, uzavřeným tobogánem pro jízdu na duších, spacebowlem, skluzavkou, proudovým kanálem a masážní lavicí, dále dětská zóna s bazénem, skluzavkou a vodopádem a zóna relaxu se suchou prohřívárnou - tepidáriem, párou, masážním bazénem a ochlazovacím bazénem.

Bazénová hala je vybavena odděleným občerstvením pro návštěvníky suché i mokré části provozu.

Venkovní prostory jsou pojaty jako letní koupaliště s tobogánem, širokou skluzavkou, vodopádem, chrličem, trampolínou a jedním menším masážním bazénem, který je spojen průplavovým kanálem s vnitřním bazénem.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_olomouc.asp


NOMINACE NA AQUAPARK DESETILETÍ I BAZÉN ROKU: SPORTOVNĚ RELAXAČNÍ CENTRUM UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Investor:
Město Uherské Hradiště

Dodavatel stavby:
Unistav a.s., Brno

Zpracovatel dokumentace:
GPS - Centroprojekt a.s., Zlín
1. subdodavatel GPS: GG ARCHICO a.s.
2. subdodavatel GPS: UNIS JAKOS, s.r.o.

Provozovatel:
Aquapark Uherské Hradiště

Termín realizace:
27.10.2009 - 25.11.2010

Aquapark v Uherském Hradišti je koncipován jako kapacitní zařízení pro široké spektrum aktivit spojených s vodou. Komplex poskytuje zázemí pro výukové plavecké školy všech věkových skupin od batolat po žáky středních škol. V prostorách aquaparku najdeme hlavní bazén obsahující divokou řeku, masážní lavice, masážní trysky, chrliče a dnové perličky. Zcela odděleně jsou dva whirlpoolové bazény o průměru 3m, každý s kapacitou 10 osob. Rovněž oddělené je i dětské brouzdaliště v blízkosti občerstvení. Venkovní bazén obsahuje minimální počet vodních atrakcí s ohledem na minimalizaci tepelných ztrát z jeho provozu. Wellness centrum nabízí také whirlpool se slanou vodou.

Letní část provozu obsahuje letní vstup, sportovní hřiště, plošnou rezervu pro minigolf, velký letní bazén, dětský bazén, druhé zázemí s občerstvením a volné plochy. Letní koupaliště je přístupné jak odděleným letním vstupem, tak i z vnitřní vstupní haly.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_hradiste.asp


NOMINACE NA BAZÉN ROKU: WELLNESS KUŘIM

Investor:
Město Kuřim

Uživatel:
Wellness Kuřim s.r.o., městská kapitálová společnost

Dodavatel:
IMOS Brno, a.s.

Autoři návrhu a projektu:
TIPRO projekt s.r.o., Brno
Ing. arch. Zdeněk Šamalík - autor původního objektu z roku 1979
Ing. arch. Petr Hlavatý
Ing. arch. Vítězslav Titl
Ing. arch. Jiří Havel

Termín realizace:
08/2009 - 10/2010

Objekt Wellness vznikl v letech 2009 - 2010 kompletní rekonstrukcí původního krytého bazénu Kuřim dostavěného v roce 1979.

V původních bazénových halách rozšířených o nové prostory vzniklé racionalizací technických prostor jsou umístěny čtyřdráhový plavecký bazén o délce 25m, školní bazén s rekonstruovanou technologií výškově posuvného dna doplněný o chrliče vody, dětský tvarově neobvykle řešený bazének s klouzačkou a vodní ucpávačkou, Suchá herna pro děti, bazén vířivé lázně, parní sauna, vyhřívané lavice a občerstvení z automatů napojených na čipový platební systém.

Rekreační bazén je průplavem propojený s venkovním vyplavávacím bazénem, do kterého vyúsťuje 75m dlouhý tobogán. Rekreační i vyplavávací bazén jsou doplněny množstvím atrakcí - vodní hřib, divoká řeka, protiproud, vzduchové vřídlo, sedací a lehací vířivé lavice, masážní stěnové trysky v proměnných výškách, perličková clona, apod.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_kurim.asp


NOMINACE NA AQUAPARK DESETILETÍ: KRYTÝ BAZÉN VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Investor:
ST SERVIS s.r.o. Valašské Meziříčí

Provozovatel:
ST SERVIS s.r.o. Valašské Meziříčí

Projektant:
Martinák a Zajíc, s.r.o., Valašské Meziříčí CODE spol s r.o. Pardubice

Dodavatel:
Skanska CZ, a.s., Praha

Rozhodující subdodavatelé:
Berndorf Bäderbau, s.r.o.; IWET, a.s.; BAZENSERVIS, s.r.o.; C.I.C. Jan Hřebec, s.r.o.; Villeroy & Boch; Appiani; EUROBALNEO, s.r.o.; TAROS NOVA, s.r.o.; IVAR, a.s.

Termín realizace:
11/2005 - 05/2008

Sportovní a relaxační zařízení nadregionálního významu oslovuje zákazníky nejen z Valašského Meziříčí.

Komplex tvoří krytý bazén s wellness centrem, letní koupaliště, zimní stadion, kuželkářské a bowlingové dráhy, tenisová hala a 18 antukových kurtů, fotbalový areál s přírodní i umělou trávou a atletický stadion.

Krytý plavecký bazén je určen jak pro výkonnostní sport, ta i pro relaxaci. Všechny prostory jsou bezbariérové. Plavecká hala obsahuje plavecký bazén o délce 25 metrů se šesti plaveckými drahami. Bazén splňuje parametry mezinárodní plavecké federace FINA. Zařízení využívá 2krát týdně plavecká škola a 3krát týdně škola plavání batolat a kojenců.

Rekreační hala obsahuje rekreační bazén s atrakcemi, vířivku se slanou vodou, dojezd tobogánu, jehož délka je 92 metrů, parní komoru s ochlazovnou a mokrý bar. Nechybí ani dětský bazén s brouzdalištěm, malou skluzavkou a chrličem vody, stylizovaný do podoby námořní plachetnice. Wellness tvoří finská sauna, turecká parní lázeň, bylinková parní lázeň, solná parní komora a infra komora, vířivka s horkou vodou.

http://www.vystava-bazeny.cz/2011/cz/detail_mezirici.asp