Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Denní zpravodajství z veletrhu Bazény, sauny & spa - pátek

Druhým dnem pokračuje 6. ročník mezinárodního veletrhu BAZÉNY, SAUNY & SPA. Hlavními body programu jsou konference Koncepce návrhu a provozu veřejných bazénů a koupališť a vyhlášení výsledků soutěže Bazén roku a Aquapark desetiletí.

Vítáme Vás na 6. ročníku mezinárodního veletrhu BAZÉNY, SAUNY & SPA, nejprestižnějším bazénovém veletrhu v ČR s účastí zahraničních vystavovatelů a prezentací největších bazénových firem realizujících aquaparky, veřejné bazény, koupaliště a s prezentací firem z oblasti saun. V letošním roce je nově zařazena prezentace lázeňství.

První dva dny je veletrh otevřen 10.00 – 18.00, o víkendu se budou brány Veletržní areálu PVA v Letňanech otvírat již v 9.00. Základní vstupné je 100 Kč, zvýhodněné pro žáky, studenty, seniory a rodiny s dětmi.



Pozvánka na dnešní den:

Hlavním doprovodným programem veletrhu BAZÉNY, SAUNY & SPA 2011 je soutěž Bazén roku a Aquapark desetiletí.
Nominované i vítězné projekty se představují v hale 2.

Odborná konference KONCEPCE NÁVRHU A PROVOZU VEŘEJNÝCH BAZÉNŮ A KOUPALIŠŤ

Konference je určena zástupcům krajů, měst a obcí, provozovatelům aquaparků, bazénů a koupališť, zástupcům technických služeb, sportovních svazů a organizací, firmám podnikajícím v oboru bazénových technologií, architektům a projektantům, studentům. Cílem konference je seznámit posluchače s trendy koncepce návrhu a provozu bazénů a koupališť.

REGISTRACE:

9.00 – 9.50 hod.

PROGRAM:

10.00 – 13.30 hod.

PŘEDNÁŠEJÍCÍ:

Prof. Ing. Jozef Kriš, Ph.D., KZI Stavební fakulty STU v Bratislavě
doc. Ing. Bohumil Šťastný, Ph.D., KZEI Fakulty stavební ČVUT v Praze
Ing. Jiří Hájek, Svaz zakládání a údržby zeleně ČR – sekce biobazénů a okrasných jezírek
Ben F. Kalisvaart, technický expert na UV, Holandsko
Jana Ratajová, Ministerstvo zdravotnictví ČR, odbor ochrany veřejného zdraví
Ing. Michal Janoušek, KZEI Fakulty stavební ČVUT v Praze
Prof. Ing. Alexander Grünwald, CSc., KZEI Fakulty stavební ČVUT v Praze
Ing. Antonín Škopec, softwarový specialista
Ing. Jiří Houžvička, odborník na chemické hospodářství v bazénových provozech

TÉMATA PŘEDNÁŠEK:

  • Směr výstavby bazénů a koupališť na Slovensku
  • Investiční a provozní úspory v bazénech a koupalištích
  • Biobazény – nový trend v navrhování a realizaci koupališť
  • Nové technologie ke snížení vedlejších produktů
  • Významné změny spojené s novelizací legislativy pro koupací vody
  • Vliv vypouštěných vod z bazénového provozu na vodní tok
  • Rizikové látky v bazénových vodách a jejich odstranění
  • Zkušenosti s ekonomickým návrhem rekonstrukce bazénů a koupališť v ČR
  • Koncepční a úsporný návrh řízení bazénového provozu
  • Bezpečný návrh chlorovny a chlor v bazénových provozech
  • Současný pohled na plavecké bazény, rizika onemocnění
  • Zdravotní aspekty koupání v bazénech a koupalištích s upravovanou vodou

Výběr z tisku

Přestavba bazénu ve Žďáru n.S.
Přestavba krytého bazénu ve Žďáru nad Sázavou na relaxační centrum s vodními atrakcemi začne v nejbližších týdnech. Práce za 153 milionů korun potrvají přes rok, řekla dnes ČTK starostka Dagmar Zvěřinová. Původně se plánovala stavba letního akvaparku u Pilské nádrže, nakonec padlo rozhodnutí o krytém vodním centru, které bude moci sloužit celoročně. Součástí relaxačního centra s tobogány bude i nynější městský bazén. Stavební zakázku získala žďárská firma PKS Inpos.
I projekt na vybudování vodního centra s tobogány byl loni pozastaven, protože na něj město nedostalo evropskou dotaci. Stavbu vodního centra bude nakonec radnice platit z vlastních úspor, které získala prodejem městských bytů a akcií.
Zdroj: ČTK 22.2.2011

Přírodní, uměle vytvořená koupaliště s uzavřeným systémem - biobazén
Jedná se o vývojově nejmladší variantu stavby veřejných a privátních koupališť. Vždy jsou to uzavřené systémy, které umožňují kontrolu kvality vody. Voda v nádrži nesmí být chemicky udržovaná z důvodů narušení biologické rovnováhy systému. Rychlý rozvoj staveb přírodních koupališť, byl podmíněn vývojem a výrobou kvalitních hydroizolačních materiálů s dlouhou trvanlivostí a splňující i mnoho dalších požadavků (mechanické, zdravotní atd.).
Při návrhu technického řešení vlastní nádrže je nutno se rozhodnout, jakým způsobem bude provedeno oddělení hlubokých a mělkých částí. Pro hlubokou část je vhodné uvažovat s hloubkou minimálně 3 m. U mělkých částí je zpravidla volena hloubka od 1,2 m a méně. Uvedená hloubka 3 až 4 m je výhodnou z hlediska biologické stability a provozních podmínek biobazénu.
Biobazén poskytuje zcela odlišnou kvalitu vody. Je určitým návratem na začátek. Tím je míněna cesta, kterou jsme v oblasti koupání urazili. Přes vysoce sofistikovaná zařízení na úpravu vody pro koupání se vracíme na začátek k úpravě vody pomocí základních biologických principů. Při správně nastaveném systému jsem se doposud nesetkal s alergenní odezvou nebo jinými zdravotními komplikacemi. Důležitou je také přirozená vůně vody, kterou je většina prvonávštěvníků překvapena. Pozoruhodnou je také rychlost, s jakou dokáže systém redukovat hladinu nežádoucích mikroorganizmů (E. coli, střevní enterokoky atd.) a to vše při poměrně malých průtocích recirkulace, kdy obrátka celého objemu nádrže se pohybuje od 3 do 6 dní.
Zdroj: www.tzb-info.cz

Akvapark v Hradišti přebudoval nebezpečnou část toboganu
Vedení nového akvaparku v Uherském Hradišti opravilo tobogan, na kterém se zranilo několik návštěvníků. 140 m tobogan s názvem Black hole byl hlavní atrakcí akvaparku. Sérii nehod mělo údajně na svědomí místo zvané jump a první zatáčka za ním. Dodavatel atrakce, kterým je zlínská firma Centroprojekt, opravy toboganu právě dokončil. "Pracovníci firmy vyměnili celou část nazvanou jump," řekl deníku vedoucí akvaparku Vlastimil Skála.
Po posledním zranění návštěvníka v akvaparku odborníci udělali nejprve testovací jízdy s kamerou. "Ze záznamů jsme zjistili, že právě jump může být místem, kde jezdec zpanikaří a v následné zatáčce si přivodí zranění," vysvětlil Skála. Jízda na toboganu se výměnou dílu údajně nezmění.
Akvapark vznikl přestavbou krytého koupaliště s venkovním bazénem. Jeho cena byla asi 260 milionů korun.
Zdroj ČTK 12.2.2011

Vyhláška 398/2009 Sb., o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb.
Dne 5. listopadu 2009 vzešla v platnost vyhláška, která mění určité záležitosti při návrhu staveb a jejich částí tak, aby bylo zajištěno používání osobami s omezenou schopností pohybu či orientace (osoby se zrakovým, pohybovým, sluchovým či mentálním postižením, osoby pokročilého věku, těhotné ženy, osoby doprovázející dítě v kočárku, nebo dítě do tří let) Obecně o vyhlášce lze říci, že častěji jasně udává přesné rozměry určitých prvků, které ve staré vyhlášce byly pouze zmíněny, popřípadě byla nastíněna jejich funkce. To se může zdát více svazující, na druhou stranu projektantovi odpadá přemýšlení jak velké prvky udělat a jistě to dává menší prostor pro následné spory.
Podrobnosti včetně obrázků v článku na www.tzb-info.cz

Tipy na stánky

• AZ-RELAX spol. s r.o.
Prodej, montáž a servis bazénů a mobilních zastřešení. Nabízíme bazény vložkované fólií DLW, plastové a mozaikové - montážní práce na klíč vč. stavebních prací.

• GHC Invest, s.r.o. Hala 2 - B 6
Technologie veřejných i privátních bazénů, studie, projekce, rekonstrukce, chemikálie pro úpravu vody, systémy měření, regulace a dávkování, měřicí přístroje, příslušenství.

• VÝMĚNÍKY s.r.o. Hala 2 - A 3a
Dodáváme titanové výměníky na ohřev bazénů se slanou vodou. Poradenství o podnikání v Číně - export, import, průzkum trhu, zakládání firem (www.china-trade.cz).

• BALNEO Gloria Plus s.r.o. Hala 2 - B 15
Dodávka kompletního vybavení pro bazény a wellness centra na klíč. Bazény, sauny, vířivé vany, parní lázně. Kryoterapie - kryosauny - polária. Tepelná čerpadla. Fontány, okrasné vodní plochy, jezírka koupací, solární louky, keramické obklady, dlažby, mozaiky, protiskluzové dlažby. Dodávka - montáž - servis.

• Teclumen s.r.l.Hala 2 - B 1
Kvalitní osvětlení bazénů vycházející z technologie světelných diod, které může nahradit standardní žárovku PAR 56 300 W a je vhodné pro všechny druhy bazénů. Svítidla se stálou barvou a s měnícími se barvami pro výměnu či nové osazení, možnost ovládání dálkovým způsobem a přes DMX.

 
 
Reklama