Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průzkum HK ČR ukázal, že pozitivní nálada tuzemských podniků stoupá

Čeští malí a střední podnikatelé v průběhu měsíce září hodnotili 1. pololetí roku 2013 a predikovali výsledky svých aktivit pro budoucí období. Výhled firem pro příští pololetí se oproti minulému měření výrazně zlepšil, a to z původních 20,5 % na 35,7 %.

Rozhodování firem ovlivňuje řada faktorů. Získání zakázky je základním prvkem, dalším je bonita firmy, bonita zákazníka, vyřizování dokumentů pro zakázku, stabilní podnikatelské a tedy i politické prostředí aj. Podnikatelé sledují politický vývoj nejen u nás doma, ale také v sousedním Německu, jehož stabilita je pro mnohé podniky důležitá vzhledem k ekonomickému napojení a propojení našich a německých firem.

Podle Komorového barometru malí a střední podnikatelé začínají věřit v lepší zítřky

Pozitivní nálada tuzemských podniků stoupá. Potvrdily to výsledky nejnovějšího aktuálního průzkumu Komorového barometru Hospodářské komory České republiky (HK ČR), který se dvakrát ročně zaměřuje na stav malého a středního podnikání (MSP) a podnikatelskou náladu malých a středních podniků. Čeští MSP, z řad členů HK ČR, v průběhu měsíce září hodnotili 1. pololetí roku 2013 a predikovali výsledky svých aktivit pro budoucí období. Výhled firem pro příští pololetí se oproti minulému měření výrazně zlepšil, a to z původních 20,5 % na 35,7 %.

Takový je hlavní závěr průzkumu „Komorový barometr malých a středních podniků“, který HK ČR realizuje dvakrát ročně, a to již od roku 2008. V rámci letošního zářijového průzkumu odpovědělo 428 respondentů, kteří spadají do kategorie malých a středních podniků (SME), tj. mají méně než 250 zaměstnanců.

„Výsledky našeho aktuálního průzkumu potvrdily rostoucí tendenci vývoje ekonomiky České republiky, která se dostává z recese. Velkým překvapením je pro nás stavebnictví. Přesto, že právě stavební firmy jsou těmi, které dlouhodobě strádají nejvíce, jsou ke svému budoucímu vývoji s ohledem na kladný vývoj ekonomiky optimistické. Necelá polovina našich členů, podnikajících ve stavebnictví, totiž v příštím půlroce až roce očekává růst. V této souvislosti je nutné zmínit, že dle dostupných informací bohužel ÚHOS prověřuje zakázky za více jak 44 mld. Kč, a většina prověřovaných zakázek je stavebních. HK ČR dlouhodobě na tento stav upozorňuje a navrhuje posílit a zavést správní termíny ÚHOS. Je potřeba podpořit jednotlivá odvětví tak, aby naše ekonomika měla i nadále rostoucí tendenci,“ komentuje Petr Kužel, prezident HK ČR.

Hospodářská komora pečlivě sleduje aktuální politickou situaci a diskutuje podnikatelská témata s jednotlivými politickými stranami. „I nadále hodláme na naše politické zástupce apelovat, aby kladli na podporu podnikání daleko větší důraz a zaměřili se na priority a problémy podnikatelů, jako je například důležitá novela zákona o veřejných zakázkách, podpora učňovského školství, nedostatečný přístup podnikatelů k financím, vymahatelnost práva, zjednodušení administrativní zátěže, stabilizace legislativního systému, a to tak, aby došlo k ještě většímu nastartování ekonomiky,“ doplňuje Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

Prognóza budoucího vývoje se výrazně zlepšila

Počet podnikatelů, kteří odpověděli pozitivně na otázku, jaký očekávají celkový vývoj ve druhém pololetí roku 2013, se oproti předchozímu průzkumu výrazně zvýšil, a to na 35,7 % z předchozích 20,5 %, což je zvýšení o více než 15 procentních bodů. Tento výsledek je nejlepší za poslední tři roky a je srovnatelný s podílem optimistických podniků ze září roku 2010, kdy mělo pozitivní očekávání 35,9 % podniků. Nejhorších výsledků pak bylo dosaženo v únoru 2009, kdy svůj celkový vývoj vidělo optimisticky pouze 10,2 % podniků a na také na začátku roku 2012, kdy to bylo pouze 16,1 % podniků.

V aktuálním průzkumu realizovaném v měsíci září 2013 uvedlo celkem 24,5 % podnikatelů, že jejich celková ekonomická situace byla v prvním pololetí roku 2013 příznivější, než byla v předchozím období. Při průzkumu letos v únoru, kdy podniky srovnávaly svou situaci za druhé pololetí roku 2012 s předchozím obdobím, nahlásilo pozitivní změnu 21,5 % podniků.

V kategorii stavebnictví hodnotí pozitivně svoji celkovou situaci 18,9 % firem, negativně naopak 49,5 % firem. Co se týče predikcí v této oblasti, pozitivní vývoj pro druhé pololetí roku 2013 očekává 41,1 % podnikatelů, negativní pak 23,2 % podnikatelů, což je velmi výrazné zlepšení oproti předchozím obdobím, kdy podnikatelé ve stavebnictví vykazovali dlouhodobě velmi pesimistické predikce. Ve stavebnictví je zlepšení predikce o více než 20 procentních bodů.


Poznámka redakce:
Když došlo začátkem listopadu 2013 k intervenci ČNB a změně kurzu koruny, zajímala nás i reakce HK ČR. Vyjádření se nám bohužel nepodařilo získat, ale na situaci reagovala řada společností ze stavebnictví, technických zařézení budov i dodavatelů energií. Přečtěte si jejich reakce v článku Jaký vliv bude mít změna kurzu koruny na ceny elektřiny a plynu a na zboží ve stavebnictví?.
 
 
Reklama