Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Petr Valach ze Žamberka, vítěz Soutěže učeň instalatér, se ukázal i na SkillsPoland 2022

Systematická, možná ne tak rychlá, ale velmi přesná práce Petra v soutěži v Gdaňsku se vyplatila. Bude se teď připravovat na mistrovství Evropy – EuroSkills 23.

Finále soutěže odborných dovedností „Učeň instalatér 2022“ se konalo v dubnu v Brně. Kromě účastníků, kteří se kvalifikovali s jednotlivých krajských kol, byli pozváni hosté z Polska. Vítězem se stál Petr Valach, žák Střední školy obchodu, řemesel a služeb Žamberk.
S radostí jsme pak přijali pozvánku pro našeho vítěze Petra Valacha na účast v  soutěži SkillsPoland 2022 ve dnech 23.–25. 11. 2022,“ říká Andrzej Bartoś k začátku toho, co následovalo.

Petr Valach byl v  celkovém hodnocení na prvním místě v SkillsPoland 2022

Celkem se v Polsku soutěžilo ve 22 oborech a po zahájení vyhodnocení jsme netrpělivě čekali na náš obor a kategorii hosté ze zahraničí. V naší soutěži to byl Holanďan a náš Petr z Čech, konkrétně z České Rybné, malé obce vedle Žamberku. Oba byli pozváni na velké podium a  k  našemu překvapení druhé místo obsadil Holanďan a první Petr Valach. Radost byla velká. Systematická, možná ne tak rychlá, ale velmi přesná práce Petra se vyplatila, byl lepší. Následovalo vyhodnocení ostatních oborů a také polských instalatérů. Vítěz se bude společně s Petrem připravovat na mistrovství Evropy – EuroSkills 23,“ říká Andrzej Bartoś a pokračuje:
Po slavnostním vyhlášení jsme se vrátili na místo soutěže, kde došlo k závěrečnému vyhodnocení naší účasti, poděkování a rozloučení. Právě na tomto vyhodnocení jsme se dozvěděli, že Petr Valach byl v  celkovém hodnocení na prvním místě, prostě byl nejlepší ze všech 15 soutěžících. Gratulujeme.

Ještě jednou bych chtěl poděkovat Cechu topenářů a  instalatérů ČR, Grohe ČR s.r.o., Střední škole polytechnické Brno, Jílová, p.o., ESL a.s. a Hospodářské komoře ČR za podporu a umožnění účasti na této soutěži a polským organizátorům za pozvání,“ říká na závěr Andrzej Bartoś.


Petr Valach byl první v SkillsPoland 2022, foto CTI ČR

Nejbližší soutěž EuroSkills se bude konat v Gdaňsku, v Polsku v roce 2023

Už v  době konání finále soutěže Učeň instalatér 2022 Cech topenářů a instalatérů ČR přihlásil soutěž do systému výběru reprezentanta ČR na EUROSKILLS 2023. Tak se SOD „Učeň instalatér“ dostala mezi schválené profese CZECHSKILLS. Českou republiku zastupuje od roku 2020 HK ČR jako národní koordinátor a  řádný člen mezinárodního hnutí WorldSkills Europe. Na základě toho zajišťuje HK ČR účast národního týmu v  rámci evropských profesních mistrovství EuroSkills a zprostředkovává možnosti mezinárodní spolupráce v rámci českého systému odborného vzdělávání a přípravy.

CTI ČR pro soutěž jmenovala expertem pana Andrzeje Bartośe, zakladatele a odborného garanta soutěže „Učeň instalatér“.


Celý článek z časopisu Cechu topenářů a instalatérů ČR


Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...