Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čínský jüan se stal globální rezervní měnou

Čínský jüan se tak 1.10.2016 formálně připojil k americkému dolaru, euru, japonskému jenu a britské libře. Pro zemi, která se dlouhou dobu snaží zvýšit svůj vliv na globální scéně, je to důležitý milník.

Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu rozhodla, že se čínský jüan stane jednou ze světových rezervních měn. Na úkor eura a libry. Rozhodnutí o přijetí jüanu do rodiny světových měn se očekávalo, proto se nepředpokládá velký vliv tohoto kroku na finanční trhy. Pekingská, často neprůhledná ekonomická a devizová politika se však dostane více do centra mezinárodní pozornosti, protože centrální banky přidají jüanová aktiva do svých oficiálních rezerv.
Jedná se také o významný milník na cestě k mezinárodnímu uznání jüanu, který vznikl po 2. světové válce a po mnoho dekád byl používán pouze v Číně.

Globální koš MMF

V takzvaném koši Zvláštních práv čerpání (SDR – Special Drawing Rights) byly dosud pouze americký dolar, euro, japonský jen a britská libra.
Čínský jüan bude mít v koši podíl 10,92  %. Bude tak mít větší váhu než japonský jen a britská libra. Podíl eura se v důsledku rozšíření koše sníží na 30,93 % z nynějších 37,4 %. Podíl dolaru klesne pouze nepatrně na 41,73 % ze 41,9 %.
Jedná se o první změnu složení od roku 1999, kdy se jejích součástí stalo euro, které v koši měn nahradilo německou marku a francouzský frank. Mezinárodní měnový fond reviduje složení koše měn, tvořících SDR, každých pět let. Naposledy se tedy o (ne)zařazení jüanu k mezinárodním rezervním měnám rozhodovalo v roce 2010. Tehdy ho ještě Výkonná rada MMF odmítla s tím, že nesplňuje požadovaná kritéria.
Na rozdíl od dalších měn v globálním koši MMF zůstává jüan stále pod silnou kontrolou. Otázkou také zůstává, jak bude Čína řídit jeho hodnotu, přestože opakovaně slíbila, že při každodenním stanovení kurzu centrální bankou se zvýší vliv trhu.

Status renminbi jako SDR potvrzuje uznání hospodářského rozmachu Číny a úsilí o strukturální reformy ze strany mezinárodního společenství.
  • Jüan, též známý jako renminbi nebo RMB, byl již na jaře pátou nejvíce používanou obchodní měnou.
  • Čína loni šokovala trhy devalvací své měny a od té doby již umožnila jüanu oslabit na téměř šestileté minimum.
  • Někteří pozorovatelé se obávají, že závazek Pekingu k dalšímu otevření trhu a reformám finančního sektoru po tomto diplomatickém úspěchu zeslábne.
  • Čína nadále pokračuje v liberalizaci částí svého domácího trhu, včetně letošního otevření mezibankovního dluhopisového trhu všem střednědobým a dlouhodobým investorům.
 
 
Reklama