Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V případě uznání Číny za tržní ekonomiku budou ztráty pracovních míst v EU mnohem nižší

Evropská komise odhadla, že pokud Evropská unie přizná Číně status tržní ekonomiky, a nebude tak proti ní moci využít některých forem obchodní ochrany, přijde o 63.600 až 211.000 míst.

Studie ostře levicové a americkými odbory financované organizace Economic Policy Institute (EPI) loni v září odhadla, že EU by po uznání Číny za tržní ekonomiku mohla přijít o 1,7 až 3,5 milionu pracovních míst. V České republice by prý tento krok podle studie ohrozil zhruba 47.000 až 94.000 pracovních míst.

Zástupci odboru ochrany obchodu v komisi poznamenali, že studie EPI je zavádějící, protože po přidělení statusu tržní ekonomiky předpokládá snížení cel na veškerý dovoz z Číny. Zboží podléhající antidumpingovým clům však podle údajů komise představuje pouze 1,38 procenta evropského dovozu z Číny. Uvedli také, že rovněž další závěry studie by se měly brát "s velkou rezervou".

EU se stejně jako další členové Světové obchodní organizace (WTO) musí rozhodnout, zda Číně do 11. prosince udělí status tržní ekonomiky.

 
 
Reklama