Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pražská plynárenská má nové, velmi výhodné ceníky i pro své zákazníky

Pražská plynárenská aktualizovala ceníky zemního plynu i elektřiny a s novými cenami je mezi nejvýhodnějšími nabídkami na trhu. Vítězové a poražení, kdo získal nejvíce odběrných míst a kdo zákazníky ztrácí. Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s energiemi. Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR stále klesají. Češi loni šetřili s elektřinou, spotřebovali o 4,1 % méně.

Foto © by-studio, Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Pražská plynárenská aktualizovala svoje ceníky určené pro nové i pro stávající zákazníky. Ceny obchodníka dlouhodobě patří mezi ty nejlevnější a to i přes to, že od minulého snížení cen uplynulo tři čtvrtě roku (1. 6. 2023) a ceny elektřiny a plynu na trhu mezitím klesly.

Výhodou pro zákazníky Pražské plynárenské, kteří mají produkty bez fixované ceny, je to, že jejich ceny se mění s každou změnou cen a mají vždy konkurenceschopné ceny. Nemusí je mrzet, že si zafixovali dříve vysokou cenu.

Naše prodejní ceny patřily, zejména v oblasti zemního plynu, v minulých měsících mezi nejnižší na trhu. V tomto trendu budeme nadále pokračovat a od března je pro zákazníky znovu snižujeme. Navíc jsme pro ně připravili i nové fixované cenové produkty, které mohou dle svých potřeb a preferencí využít. Jsme rádi, že nejen tyto naše aktivity jsou ze strany zákazníků pozitivně vnímány a zaznamenáváme jejich poměrně výrazný nárůst,“ uvedl Ludvík Baleka, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Pražská plynárenská snižuje současně ceny elektřiny i plynu. V případě elektřiny, např. U produktu EKO FLEXI 2 ROKY se u distribuční sazby D02d snižuje cena o 474 Kč/MWh na 3 315 Kč/MWh bez DPH. U plynu se třeba důchodci dočkají snížení ceny plynu od března o 150 Kč/MWh na 1 299 Kč/MWh bez DPH. Takovou cenu nemá ani většina zákazníků prodejních portálů, které nabízely pochybné neveřejné nabídky.

Dodavatel nově zavádí produkty FIX NA 2 ROKYFIX NA ROK, pro opatrnější zákazníky nebo pro pojistku, když by se cenový trend na trhu obrátil. Nově jen ke každé smlouvě se závazkem a k online sjednání je bonus. Pro smlouvy na dva a na tři roky je to původní bonus ve výši 2 500 Kč, pro závazek na rok pak 1 000 Kč.

Na zajímavý způsob, jak se vyhnout zákazu spotového trhu pro zákazníky bez průběhového měření, přišel obchodník FREE for YOU. U produktu Elektřina FIX se slevou nabízí pevnou cenu elektřiny 3 949 Kč/MWh bez DPH s tím, že když bude spotová cena nižší než uvedená cena, odečte se zákazníkovi rozdíl mezi fixní a spotovou cenou. Cena za zobchodování na spotovém trhu je stanovena na 499 Kč/MWh. Obchodník tento produkt nabízí i u plynu.

Tab. 1: Některé novinky na trhu s elektřinou a plynem za uplynulý týden, stav k 23. 2. 2024
Tab. 1: Některé novinky na trhu s elektřinou a plynem za uplynulý týden, stav k 23. 2. 2024

Vítězové a poražení, kdo získal nejvíce odběrných míst a kdo zákazníky ztrácí

Operátor trhu pravidelně začátkem druhé poloviny měsíce zveřejňuje statistiku počtu odběrných míst za předcházející měsíc. Na rozdíl od minulého měsíce, kdy byly nakumulovány konce smluv do konce roku, a tedy počty změn byly vyšší než jindy. Data za leden spíše ukazují na dění na trhu a na mínění zákazníků v posledních třech měsících a rozhodně počty změn jsou nižší.

V lednu nejvíce odběrných míst celkem za elektřinu a i za plyn si připsala Pražská plynárenská, Centropol a Tedom. Ústup z prvních pozic naopak zaznamenal E.ON.

Na druhou stranu je v tabulce uvedeno dvacet nejméně úspěšných dodavatelů. Zákazníci chtějí mít dobré ceny, nejen ti noví, když si vybírají, ale i stávající. Například, když zákazníkovi automaticky prodlouží smlouvu a v ní mu elektřinu nebo plyn zdraží nad současnou slušnou úroveň, tak si řekne, s takovým dodavatelem už příště nechci mít nic společného. V tu chvíli vyhrál dodavatel, ale také dlouhodobě si to prohrál.

V tabulce jsou i dodavatelé, kteří dlouhodobě nevyvíjejí žádnou aktivitu, jen jim stávající zákazníci odchází.

Dodavatele elektřiny v lednu změnilo 141 240 a 43 543 odběrných míst plynu, což vyplývá z Měsíční zprávy Operátora trhu. Opět přibylo odběrných míst elektřiny o 2 858 na 6 329 523 a také odběrných míst plynu tradičně ubylo o 2 284 na 2 749 997. Průměrná cena elektřiny na denním trhu v lednu se obchodovala za 82,89 EUR/MWh a plynu na vnitrodenním trhu 32,82 EUR/MWh.

Tab. 2: Přehled dvaceti nejúspěšnějších a dvaceti nejméně úspěšných dodavatelů podle počtu změn odběrných míst v lednu 2024
Tab. 2: Přehled dvaceti nejúspěšnějších a dvaceti nejméně úspěšných dodavatelů podle počtu změn odběrných míst v lednu 2024

Nejvýhodnější nabídky na trhu s energiemi

Tabulku s doporučením tentokrát ovlivnila aktualizace nabídky Pražské plynárenské, která nyní obsahuje všechny možné klasické produkty, které si zákazníci při výběru mohou zvolit. Záměrně neuvádím produkty od Pražské plynárenské, které jsou buď se závazkem na tři roky nebo vyžadují odběr obou komodit a které jsou ještě levnější než zde uváděné nabídky. Protože o produkty tohoto dodavatele je velký zájem, je třeba dodavatele kontaktovat nejméně dva měsíce před koncem původního závazku. Za zmínku stojí využití bonusu při sjednání smlouvy se závazkem online. U závazku na více jak rok a u obou komodit najednou činí bonus 5 000 Kč.

Tab. 3: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s energiemi, stav k 23. 2. 2024 (Zelené  nové nabídky; * fixní cena na měsíc; ** produkt s bonusem za sjednání online; *** spotová nabídka; **** cena při dodržení závazku)
Zelené nové nabídky
* fixní cena na měsíc
** produkt s bonusem za sjednání online
*** spotová nabídka
**** cena při dodržení závazku
Tab. 3: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s energiemi, stav k 23. 2. 2024

Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR stále klesají

Ceny komodit klesají, hlavní příčinou je nižší poptávka, která je zapříčiněná nižší spotřebou vlivem nižší průmyslové výroby, teplejší zimy a také přebytků plynu ve světě.

Tab. 4: Přehled cen na burzách v ČR za uplynulý týden, stav k 23. 2. 2024
Tab. 4: Přehled cen na burzách v ČR za uplynulý týden, stav k 23. 2. 2024

Češi loni šetřili s elektřinou, spotřebovali o 4,1 % méně

Také loňský rok byl v Česku ve znamení energetických úspor. Čistá (netto) spotřeba elektřiny dosáhla celkové hodnoty 57,8 TWh, což je nejméně za 14 let, meziročně se snížila o více než čtyři procenta. Výroba loni klesla o takřka deset procent.

Spotřeba elektřiny klesala ve všech měsících loňského roku. Nejvyšší meziroční pokles nastal v lednu (−7,2 %), nejnižší v říjnu (−1,4 %). Svou celkovou roční netto[1] spotřebu snížily všechny kategorie odběratelů: velkoodběratelé na hladině vysokého napětí o 4,1 %, domácnosti o 4 %, podnikatelé o 3,1 % a velkoodběratelé na hladině velmi vysokého napětí o 1,4 %.

Spotřeba elektřiny se výrazně snižovala už v roce 2022, v případě domácností dokonce rekordně. Přesto úsporný trend pokračoval i loni, a to v průběhu celého roku a u všech kategorií odběratelů. Kromě přijatých opatření mělo na spotřebu vliv i teplejší počasí, neboť průměrná teplota byla vyšší než v roce 2022 a pohybovala se 1,4 °C nad dlouhodobým teplotním normálem,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

 
 
Reklama