Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny a plynu na Infothermě 2019

Letošní Infotherma znamenala ve srovnání s předchozími lety zvýšený zájem o instalaci zařízení pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Ceny elektřiny a plynu zajímaly především starší generaci návštěvníků.


Analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info Jan Schindler
Kalkulátor cen energií TZB-info

Když už někdo přišel na stánek TZB-info s dotazem na porovnání dodavatelů, byli to většinou lidé, které tato problematika zajímá, a hledají si sami cesty, jak minimalizovat náklady na energii. Tito lidé mají většinou velmi dobré znalosti a chtějí si jen potvrdit vlastní rozhodnutí nebo chtějí doporučení ohledně výběru dodavatele.

Bohužel letos je kvůli zdražování obtížné vybrat levnějšího dodavatele zejména u elektřiny, protože levné nabídky z trhu rychle mizí a ty, které zůstaly a jsou cenově podstatně níže, než je současná cena na velkoobchodním trhu, nebudou nabízeny dlouho. Pokud zákazníkům končí závazek, měli by se co nejrychleji rozhodnout, zda zůstanou u svého dodavatele, nebo si najdou jiného.

Domácnosti si u elektřiny budou muset zvyknout, že cena bez DPH okolo 1500 Kč za megawatthodinu je z dnešního pohledu nízká a že na ceny pohybující se okolo tisíce korun budou muset zapomenout. Bohužel ani cenový výhled na následující tři roky neslibuje návrat k cenám z minulých let. Dobrou zprávou ale je, alespoň podle mého názoru, že by snad ceny na burze neměly z dlouhodobější perspektivy již příliš růst. Pro domácnosti to znamená, že oblast cen elektřiny se přesune do oblasti ohraničené zespodu 1 500 Kč a ze shora 2 500 Kč za megawatthodinu a tyto ceny pravděpodobně zůstanou po delší dobu.

Mnoho návštěvníků mělo zkušenosti z aukcemi pořádanými dTestem a eCentrem. U této příležitosti byli upozorněni, že ani u aukcí nemohou očekávat výrazně nižší ceny, než jsou aktuální ceny na trhu. Naopak, cenové rozdíly mezi dodavateli se sníží a možné úspory se tím naopak sníží. Možná spotřebitele tento stav vyburcuje alespoň k zamyšlení nad energetickou efektivností svých domácností.

„V několika případech jsem se bohužel setkal s lidmi, kteří se nechali zlákat podvodnými aukcemi. Společnosti, které tímto způsobem „obchodují“, zneužívají dobré pověsti aukcí z předešlých let. Ve skutečnosti se nejedná o to poskytnout zákazníkovi službu, že jim tyto společnosti zajistí levnější energie, ale jedná o způsob, jak obejít opatření na ochranu zákazníka. Zákazník je pak odkázán na ceny, které mu „vybraný dodavatel“ dá a nemá možnost bez sankce od aukční společnosti odejít. Řešením je, že se zákazník pokusí s aukční společností dohodnout, protože si myslí, že nebyl správně seznámen s důsledky uzavření smlouvy. Pokud se se nedohodne, může se obrátit na Českou obchodní inspekci s žádostí o vyřešení mimosoudního sporu. To je zdarma a výsledek je ve většině případů pro spotřebitele úspěšný,“ sdělil Jan Schindler, analytik kalkulátoru cen energií TZB-info.

Cena plynu za posledních několik měsíců rovněž rostla, ale růst nebyl tak strmý jako u elektřiny. Rozumná cena plynu, která může vydržet celý rok, za podmínky, že cena plynu na burze již neporoste je kolem 725 Kč/MWh. Z trhu zmizly nejlevnější nabídky, ale zákazníci mají možnost nakoupit relativně levný plyn.

 
 
Reklama