Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kamery do škol v anticenách Velkého bratra

V Big Brother Awards tento rok zabodoval i někdejší kandidát hnutí ANO na pražského primátora Petr Stuchlík, za komentář volebního nápadu svého hnutí, aby do stovek pražských škol byly instalovány bezpečnostní kamery.

Kamery do škol v anticenách Velkého bratra, ilustrační obrázek
Kamery do škol v anticenách Velkého bratra, ilustrační obráze, © Fotolia.com

Největšími českými slídily za rok 2018 jsou Facebook, Finanční správa ČR, inteligentní vysavač a Petr Stuchlík

V kategorii Výrok Velkého bratra tento rok zabodoval někdejší kandidát hnutí ANO na pražského primátora PETR STUCHLÍK. Když měl minulý rok okomentovat volební nápad svého hnutí, aby do stovek pražských škol byly instalovány bezpečnostní kamery, tak pronesl: „… Nedokážu si představit, proč by náš návrh školy odmítly. Není to nic proti ničemu a je vždy lepší, když tam bude bezpečno…“ Na chybějící Stuchlíkovu představivost naštěstí vzápětí odmítavě reagovali představitelé některých škol. Z výroku je patrné, že jeho autora vůbec nenapadlo, že by třeba kamery mohly někomu vadit kvůli tomu, že jde o zásah do soukromí učitelů, studentů či jejich rodičů. Ocenění si ale výrok zasloužil i za nekritickou víru v přínos kamer pro zvýšení bezpečnosti ve školách.

Dlouholetý slídil, Firemní slídil, Úřední slídil, Výrok velkého bratra a Pozitivní cena Edwarda Snowdena. To jsou kategorie, ve kterých každoročně vyhlašuje nezisková organizace Iuridicum Remedium Ceny Velkého bratra (Big Brother Awards). Porota složená z právníků, technologů nebo novinářů posuzuje chování soukromých firem, úřadů, ale i jednotlivců.
Nezisková organizace Iuridicum Remedium tak upozorňuje tak na firmy, úřady, jednotlivce, výrobky a aktivity, které zasahují do soukromí. Výrokem roku je podle organizátorů předvolební slib Petra Stuchlíka z ANO, že do všech škol zavede kamerový systém.

Slib v roce 2018

Hnutí ANO ve svém programu pro volby na pražský magistrát v r. 2018 slibovalo, že zajistí bezpečné školy. Chtělo do 2 let do všech škol instalovat kamery, které napojí na městský systém. Školy se k nápadu postavily skepticky, podle pedagogů kamery prevenci nezajistí. Jakkoliv tehdejší kandidát ANO na primátora Petr Stuchlík to nevnímal jako problém, problém byl např. v tom, že:
  • Magistrát je zřizovatelem pouze středních škol, hnutí chce přitom sledovat i mateřské a základní školy, jejichž správu ale mají pod sebou jednotlivé městské části. Samotné školy akceptují kamery před vstupem a na některých školách už takový dozor existuje, proti kamerám na chodbách však vyjádřily výhrady.
  • Městský systém v současné době zahrnuje více než 4 000 kamer, které využívají policisté, hasiči nebo dopravní podnik. Uskutečnění plánu by znamenalo zvýšení na cca dvojnásobek, což je problém technicky, nereálné personálně. Městské kamery jsou jen na veřejně přístupných místech a podléhají přísnému systému kontroly a evidence přístupu. Pokud by do celoměstského kamerového systému měly přibýt kamery uvnitř škol, kde nejde o veřejný prostor, bylo by nutné změnit zákonné podmínky.

Školy řeší prostor před školou, kde mohou kamery plnit svůj účel

"Kamera před vchodem může splnit svůj účel, ale určitě nechceme kamery ve školách," říká mimo jiné v reportáži k tématice bezpečná škola pro TZB-info Jaroslav Míth, radní MČ Praha 4:


 
 
Reklama