Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dělníci nachodí ročně 900 kilometrů v nevhodné pracovní obuvi

Zhruba třetina lidí, kteří v zaměstnání nosí pracovní obuv, si koleduje o zdravotní problémy. Upozorňuje na to David Hulínský ze společnosti ARDON SAFETY, který se věnuje bezpečnostnímu poradenství pro průmyslové firmy.

Každá pátá bota nevyhovuje a poškozuje zdraví, varují odborníci
Každá pátá bota nevyhovuje a poškozuje zdraví, varují odborníci

Varuje také před lehkovážností zaměstnavatelů, kteří podceňují význam ochranné obuvi při práci a její výběr podřizují hlavně ceně.

Každá pátá pracovní bota na trhu je nevyhovující

Desítky tisíc zaměstnanců si ničí nohy, protože musí povinně nosit nevhodné typy pracovních bot. Taková obuv sice formálně vyhovuje limitním předpisům BOZP a chrání před pracovními úrazy, ale současně je nepohodlná a zhoršuje pohodlí nohou. „Každá pátá bota na globálním trhu má neergonomický banánový tvar, který neumožňuje přirozený pohyb a rotaci chodidla, což není pro zdraví chodidla dobré. Špatná pracovní obuv má rovněž vysoký vliv na problémy týkající se chodidel a kolen. Upozornit musím i na častý nešvar, se kterým se setkávám v praxi – ženy nosí pánskou pracovní obuv, která nerespektuje specifický tvar ženského chodidla,“ říká David Hulínský z ARDON SAFETY, konzultant a specialista na pracovní obuv.

Jakou obuv nosit v práci

Výměna špatné pracovní obuvi za správný ergonomický model může dle odborníků snížit riziko zdravotních problémů až o polovinu. „Obuv nesmí tlačit do délky ani do šířky a neposkytovat volné místo za patou. Místo klasických stélek jsou lepší dynamické, které podporují nožní klenbu a stabilitu postoje. Důležité jsou také bezpečnostní prvky – sklolaminátová ochranná špice, kevlarová stélka proti šlápnutí na ostrý předmět, protiskluzová podešev odolná proti olejům a pohonným hmotám. Není od věci také odbourat nesmyslné mýty mezi zaměstnanci, například že jim ochranná špička amputuje prsty při pádu těžkého předmětu na nohu,“ uzavírá David Hulínský ze společnosti ARDON SAFETY, která poskytuje poradenství průmyslovým firmám.

 
 
Reklama