Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tipy, jak si zařídit chytrou domácnost a chytré zabezpečení domu

Není žádnou novinkou, že řada domácností funguje na principu tzv. chytré domácnosti. Co to ale znamená a jaké výhody může mít propojení inteligentních technologií s pokročilými bezpečnostními systémy?

Poradíme vám několik zajímavých tipů, jak si z domácnosti udělat parťáka připraveného na všechno.

Co je chytrá domácnost

Principem chytré domácnosti je vytvoření bydlení založeném na využití informačních technologií. Ty mohou ovládat téměř cokoli. Od regulace teploty, přes nastavování osvětlení v interiéru i venku, spuštění zavlažování, otevírání garáže, kontrolování spotřeby vody, vytahování a stahování žaluzií, napouštění a vyhřívání bazénu až po ovládání systémů pro zabezpečení domu (kamerových systémů, přístupových systémů, alarmů), komunikačních systémů nebo televize, a ještě mnoho dalšího.

Hlavní výhodou chytré domácnosti je možnost ovládat všechna zařízení prostřednictvím jednoho centrálního ovládání na mobilním telefonu, tabletu nebo v počítači. Druhou výhodou je možnost vše řídit i na dálku. Svůj domov můžete mít pod kontrolou i pokud jste v práci, na návštěvě nebo na dovolené.

Veškeré činnosti chytré domácnosti si můžete předem nakonfigurovat do různých scén a profilů. Ty pak lze spouštět a vypínat manuálně nebo automaticky podle nastaveného času. Jednotlivá zařízení pak mezi sebou dokáží komunikovat a vzájemně se synchronizovat.

5 tipů na zabezpečovací systémy, které se vyplatí do chytré domácnosti integrovat

Kromě praktických vychytávek, které vám umožní ovládat připojené domácí spotřebiče a technologie je skvělé, když do chytré domácnosti integrujete i zabezpečovací systémy. Bezpečnost domova i celé rodiny budete mít vždy pod kontrolou z jakéhokoli místa a budete vždy informováni o stavu aktuálního zabezpečení.

1)   Kamerový systém

Moderní kamerové systémy nabízejí zařízení určená pro instalaci v interiéru i exteriéru a podporují řadu chytrých funkcí. Živý záznam kamer si můžete přehrávat na mobilním telefonu nebo v počítači a můžete si i zpětně zkontrolovat, co se u vás doma dělo. Kamera vám rovněž v případě zachycení pohybu může odeslat zprávu na mobilní telefon či akusticky varovat návštěvníka o tom, že je nahráván.

2)   Elektronický zabezpečovací systém

Detektory pohybu, infrazávory, čidla zachytávající vibrace nebo magnetické spínače na oknech a dveřích si také jednoduše propojíte s mobilním telefonem. Zastřežení můžete nastavit podle momentálních potřeb. V době vaší nepřítomnosti může elektronický zabezpečovací systém hlídat celý váš pozemek, dům i byt. V noci si zastřežíte například jen garáž a o víkendu můžete systém vypnout úplně.

3)   Přístupový systém

Výhodným doplňkem k elektronickému zabezpečovacímu systému je i přístupový systém, který hlídá, koho do domu vpustí a koho ne. Oprávnění ke vstupu mohou mít například jen členové domácnosti, případně příbuzní. Moderní přístupové systémy nemusíte zapínat a vypínat pomocí složitého kódu. Úplně postačí čip, inteligentní nálepka, přístupová karta nebo otisk prstu.

4)   Elektronická požární signalizace

Nejen rodinné domy, ale také byty, by měly být vybaveny elektronickými požárními systémy, které včas rozpoznají riziko vzniku požáru a varují vás dostatečně dopředu, abyste mohli nemovitost opustit nebo vzniku požáru zabránit. Čidla hlídající vzrůstání teploty nebo výskyt kouře vám odešlou okamžitě alarmovou hlášku a vy můžete včas zareagovat. Některé systémy elektronické požární signalizace dokonce mohou automaticky vytáhnout žaluzie a otevřít okna, abyste mohli co nejrychleji opustit nemovitost.

5)   Záplavová čidla a čidla úniku CO2

Požár je nepříjemný, ale také únik vody nebo nebezpečného plynu může způsobit velké škody a ohrozit vaše životy. Proto je vhodné instalovat záplavová čidla a čidla monitorující únik CO2 tam, kde hrozí riziko tohoto nebezpečí. Čidla mohou sledovat například zvýšenou spotřebu vody nebo přítomnost vlhkosti na nepatřičných místech.

Na co si dát v souvislosti s chytrou domácností pozor

Inteligentní systémy vyžadují dodržování určitých pravidel, na které je dobré myslet ještě před výběrem konkrétních zařízení.

  • Všechna připojená zařízení musí komunikovat s centrálou prostřednictvím stejného protokolu (GSM, Bluetooth, Wi-Fi, ZigBee a Z-Wave).
  • Nepodceňujte dobré kybernetické zabezpečení. Vzhledem k tomu, že vše je ovládáno centrálně, stačí jeden povedený útok hackera. Vždy si instalujte spolehlivý bezpečnostní software.
  • Zjistěte si, zda společnost, která vám chytrou domácnost zprovozní, poskytuje také servis zařízení.
  • Vybírejte si taková zařízení, u kterých výrobce nabízí aktualizace. Pokud se v zařízení vyskytuje nějaká „moucha“, může se díky aktualizaci odstranit.

TOP security, s.r.o.
logo TOP security, s.r.o.

Patříme mezi přední bezpečností agentury v České republice a to už od roku 1992. Veškeré služby zajišťujeme z vlastních zdrojů, proto jsme schopni vám garantovat nejvyšší kvalitu. Pracujeme chytře, systematicky, efektivně. Klientům přinášíme profesionální ...

 
 
Reklama