Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace pro právnické osoby na veletrhu Aquatherm

V rámci veletrhu Aquatherm mohli návštěvníci navštívit kromě jiného i doprovodný program, který se věnoval tomu, jak získat dotaci na projekt pro zlepšení kvality ovzduší a snížení emisí. Se základními informacemi k příjmu dotací z Prioritní osy 2 a 3 seznámili přítomné zástupci Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR).

Kromě dvou přednášek mohli návštěvníci nahlédnout také do tištěných materiálů a na internetové stránky, kde se nabízí plné znění samotných programů a praktické otázky pro žadatele. Právě ty jsou podle slov účastníků přednášky nejvíce žádané. A na co se zájemci nejčastěji ptají?

"Zajímá mě například, jak by měl vypadat doklad, který určuje starostu obce osobou pověřenou jednáním se SFŽP ČR," podotýká jeden z návštěvníků diskuse. Odpověď záhy dostal nejen od přednášejících, ale mohl si ji přečíst i mezi nejčastějšími dotazy.

"Pokud bude osobou pověřenou jednáním s fondem starosta, postačí jeho jmenování do funkce, pokud se bude jednat o jinou osobu, stačí zplnomocnění obcí, tedy radou a podepsané starostou," píše se zde a nabízejí se tady i další otázky a odpovědi.

 

Přikládá se k žádosti nějaký popis projektu, studie proveditelnosti, územní rozhodnutí či stavební povolení? Není možné je v některých případech dodat později?

K žádosti je nutné předložit minimálně územní rozhodnutí (popř. územní souhlas) v souladu se zák. č. 183/2006 Sb. v případě stavebních investic, na stavbu v celém rozsahu pak spolu s potvrzením o nabytí právní moci, popřípadě stanoviskem příslušného stavebního úřadu, že je stavba v souladu s územně plánovací dokumentací a nepodléhá územnímu řízení, a se stavebním povolením, pokud bylo vydáno. Veškeré přílohy k žádosti jsou uvedeny v příloze č. 1 k směrnici MŽP č. 5/2008.

PRIORITNÍ OSA 2

Právnická podnikatelská osoba (spol. s r. o.) má zájem ve svých výrobních halách zavést vytápění pomocí agregátů spalujících zemní plyn a současně i haly vhodně zateplit. V současné době používá k vytápění koks a zároveň haly nejsou napojeny na CZT. Ptá se, zda lze žádost podat v rámci oblasti podpory 2.1.1a jak se v takovém případě řeší žádat o dotaci? Může být studie proveditelnosti nahrazena energetickým auditem? Je takový projekt považován za projekt generující příjem? Bude nutné pro projekt zajistit přílohu "Odborný posudek, rozptylová studie"?

Podat žádost o dotaci může, zní odpověď, ovšem maximálně pro výkon do 5 MW, ale je nutný souhlas vlastníka pozemku. Jedná se o energetický projekt, proto zde musí být energetický audit. Jedná se o projekt podléhající podmínkám veřejné podpory. Odborný posudek předkládáte v případě, že je vyžadován k povolení zdroje dle zákona o ochraně ovzduší v platném znění.

 

Další otázka zní, zda je možné z pozice občanského sdružení získat dotaci na pořízení ekologického zdroje tepla (např. kotel na dřevěné pelety pro vytápění objektu, sprchování klientů) pro nově budovaný domov pro seniory za situace, kdy na výstavbu domova žádáme prostředky od SZIF?

Mohli byste žádat v rámci OPŽP, v prioritní ose 3, v které jste jako občanské sdružení uvedeni mezi možnými příjemci podpory. Váš projekt však musí být striktně oddělen od jiného operačního programu, ve kterém žádáte na výstavbu. Zahájení realizace předmětu podpory a výběrové řízení na dodavatele musejí být zahájena nejdříve po akceptaci vašeho projektu.

Součástí prioritní osy 2.2 - Omezování emisí - je mezi podporovanými projekty uvedena i možnost přechodu na "neformaldehydové technologie nízkoteplotní sterilizace". Žadatelem je v tomto případě příspěvková organizace státu (fakultní nemocnice). Prosí o upřesnění, do jaké skupiny projektu by tento projekt spadal, aby mohli správně doložit všechny požadované přílohy relevantní pro projekt (rekonstrukce více než 5MW, anebo rekonstrukce - nespalovací zdroje). Je třeba doložit studii proveditelnosti?

Jedná se o opatření podoblasti 2.2 - Technická opatření, vedoucí k odstranění emisí VOC. Nejedná se o energetický projekt, proto není dokládán energetický audit, ale je vyžadována studie proveditelnosti.

PRIORITNÍ OSA 3

Ptáme se, zda je v rámci rekonstrukce otopných soustav možná výměna starého plynového kotle za kondenzační kotel, nebo za tepelné čerpadlo?

Výměnu plynového kotle za kondenzační kotel není možné podpořit v žádné oblasti podpory. Přechod na tepelné čerpadlo je možné podpořit v rámci oblasti podpory 3.1.1 nebo v kombinaci oblastí podpor 3.1.1 a 3.2.1, při splnění specifických kritérií definovaných v implementačním dokumentu.

Další otázku má soukromá střední škola, která sídlí v objektu, který vlastní akciová společnost, druhý objekt je majetkem městského úřadu. Zajímá je, zda je možné čerpat prostředky z PO 3, podoblasti podpory 3.2.1 - Realizace úspor energie - na zateplení, fasádu, výměnu oken atd. pro některé z výše zmíněných budov.

V rámci Operačního programu Životní prostředí je možné žádat o dotaci na zateplování budov v prioritní ose 3, oblast podpory 3.2.1 - Realizace úspor energie. V této oblasti podpory může podat žádost subjekt, který je na seznamu přijatelných příjemců podpory podle kapitoly 3.3.6 Implementačního dokumentu OPŽP (viz klíčové dokumenty OPŽP na stránkách www.opzp.cz, sekce Dokumenty ke stažení - Pro žadatele a příjemce - implementační dokument, směrnice MŽP č.12/2009 a její přílohy, závazné pokyny pro žadatele a příjemce, příručka pro žadatele a jiné).

Soukromá střední škola zde není přijatelným příjemcem podpory. V případě objektu, jehož vlastníkem je městský úřad, lze žádost o dotaci podat. Žádost bude podávat vlastník budovy, tj. město, a jestliže škola, které je budova pronajímána, je součástí systému základních a středních škol podle školského zákona (včetně mateřských škol, vyšších odborných škol, internátů, školních jídelen), nejedná se o veřejnou podporu.

 
 
Reklama