Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstaviště TZB-info pro AQUATHERM PRAHA 2014

Vítáme Vás na Výstavišti TZB-info, které jsme postavili pro všechny naše čtenáře, a to jak pro ty, kteří se na veletrh chystají, tak i pro ty, kteří na začátku března 2014 jubilejní ročník veletrhu Aquatherm Praha nenavštíví.

Výstaviště TZB-info navrhl Ing. arch. Oldřich Rejl, který absolvoval Stavební fakultu ČVUT Praha, obor architektura a stavitelství v roce 2013, diplomovou prací Knihovna pro nový kampus VŠE - Praha, Jižní město. V současné době se věnuje architektuře rodinných domů a interiérů, grafice a ilustracím. S redakcí TZB-info spolupracuje od roku 2009 v oblasti Stavba a na publikaci studentských projektů. Svůj profesní zájem zaměřuje na pasivní domy a dřevostavby a obnovitelné přírodní materiály.

Redakce TZB-info: Pražské výstavnictví nemá standardní podobu jako v jiných evropských metropolích. Výstaviště v Letňanech roste asi pomaleji, než by si mnozí přáli. Rekonstrukce secesního Průmyslového paláce a koncepce na výstavišti v Holešovicích je v nedohlednu. Jak dlouho se "buduje" výstaviště na papíře?

Ing. arch. Oldřich Rejl: Virtuální výstaviště jsem určitě nepojal jako práci architekta, nýbrž práci ilustrátora. Zadání bylo poměrně jasné - vytvořit obrazový doprovod pro křižovatku odkazů. Představou bylo mírně futuristické ale ne výstřední výstaviště. Stačilo vzít tužku a kreslit tak trochu snový svět, bez nutnosti hlídat rozpočet stavby a konstrukce. Takže to jde určitě rychleji, než návrhy pro reálné projekty. Na druhou stranu je u takových ilustrací nutné zohlednit požadavky programátorů na další práci s kresbami. Práce na těchto ilustracích byla příjemná, nicméně po desáté hale se člověk poměrně zapotí, když se nechce opakovat.

TZB-info: Přál byste si podílet se na realizaci skutečného podobně velkého areálu? Byla by to zajímavá výzva?

Ing. arch. Oldřich Rejl: Popravdě si nejsem jist, zda by mě těšilo podílet se reálně na výstavbě takového obrovského výstaviště. Dle mého názoru stavět v rychle se měnícím světě velké a přitom jednoúčelové komerční stavby je nezodpovědné. Potřeby každé doby jsou odlišné. Napadá mě srovnání i s aktuálním tématem - Olympijskými hrami, pro které se staví také obrovské areály, jejichž následná využitelnost je velmi problematická. Pokud by však bylo zadáním, vytvořit architektonicky kvalitní zázemí pro velkou výstavu a zároveň se vypořádat s problémem následného využití, například formou rozebíratelných nebo dřevěných staveb, přijal bych takovou výzvu rád.

virtuální hala aqua-therm aquatherm veletrh vytápění voda klimatizace
Výstaviště TZB-info a 3 náměstí, která čekají na svá jména.

Výstaviště má v současné chvíli tři náměstí. S halami pro vytápění, pro vzduchotechniku a pro vodu. Rádi bychom tato náměstí pojmenovali po osobnostech, které jsou v jednotlivých oborech inspirací.

Pomůžete nám?
Na veletrhu Aquatherm můžete odevzdat své tipy na stánku TZB-info (hala 2, stánek 240). Děkujeme předem za Vaše hlasy.

Výstaviště TZB-info obsahuje upoutávky na novinky jubilejního ročníku mezinárodního veletrhu Aquatherm Praha.

Vstupte na Výstaviště TZB-info

 
 
Reklama