Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová řada plynových stacionárních litinových kotlů Protherm Medvěd

S nadcházejícím podzimem již tradičně narůstá zájem občanů o rekonstrukci topných systémů. To se týká nejen novostaveb, ale ve velké míře i dosluhujících plynových kotlů, které fungují v řadě případů již celá desetiletí. Většinou jde o vytápění, kde zdrojem je stacionární plynový kotel. Nejsnazší náhradou takového kotle je opět stacionární plynový kotel, který při záměně vyžaduje jen minimum úprav.

Značka Protherm, která je součástí koncernu Vaillant Group, nabízí ve svém sortimentu již mnoho let ucelenou řadu stacionárních litinových kotlů, prodávaných pod obchodním názvem Protherm Medvěd. Skupina stacionárních litinových kotlů do 50kW nabízí verze kotlů určené pouze pro vytápění s možností připojení externího nepřímoohřívaného zásobníku TV (Medvěd KLO) a zároveň i kotle s integrovaným 90l zásobníkem TV (Medvěd KLZ).

Na rostoucí nároky uživatelů z hlediska vysokého komfortu provozu a úspory paliva reaguje i Protherm a přichází pro letošní topnou sezónu s modernizovanou řadou praxí osvědčených stacionárních litinových kotlů Medvěd ve verzi 16 označovaných KLOM. Inovace stávajícího modelu zachovává vynikající vlastnosti předchozích modelů, ke kterým patří vysoká životnost litinového bloku, vysoká účinnost spalování, provozní spolehlivost a univerzálnost použití v topném systému bez ohledu na počet těles a množství vody v topném systému.

Z předností nového modelu kotle Medvěd KLOM, který Protherm nabízí, jmenujme především plynulou modulaci (regulaci) výkonu, která se pohybuje u každého typu v rozpětí 65 - 100% výkonu kotle a vestavěnou ekvitermní regulaci, která řeší optimalizaci výkonu kotle vzhledem k aktuální výkonové potřebě v závislosti na venkovní teplotě.

Plynulá modulace přizpůsobí výkon kotle okamžité tepelné potřebě. Na rozdíl od předcházejícího modelu nemusí uživatel obsluhovat kotel manuálním přepínáním plného a sníženého výkonu dle topného období, což v konečném efektu, kromě zvýšení komfortu obsluhy přináší i úsporu paliva.

Ekvitermní regulace se stává naprostým standardem u novostaveb, zároveň však bývá užita u řady instalací ve stávajících topných systémech formou nejrůznějších směšovacích ventilů, které ve spojení s příslušnou regulační jednotkou, zajišťují směšování vratné vody s vodou otopnou. Vestavěná ekvitermní regulace u kotlů Medvěd však zajišťuje ve spojení s plynulou modulací hořáku, požadovanou teplotu OV již na výstupu z kotle, což přináší především úsporu paliva a vysoký komfort vytápění. V případech skládání kotelních kaskád se pak jedná o snížení investic na regulaci kotelny, která, díky plynulé modulaci výkonu a ekvitermní regulaci, může být jednodušší.

Stejně jako u stávajících typů, lze u nových stacionárních kotlů KLOM využít ventilátor pro odtah spalin - "poloturbo" z výrobního sortimentu Protherm, kterým lze řešit instalaci kotle v případech, kde není možný odtah spalin komínovým průduchem přirozeným komínovým tahem.

Řada kotlů KLOM je připravena pro zapojení libovolného typu nepřímoohřívaného zásobníku TV. Oproti předchozímu zapojení prostřednictvím trojcestného ventilu je pro spojení kotle se zásobníkem dodávána propojovací souprava, obsahující NTC čidlo a sponu. Vlastní hydraulické propojení se provádí pomocí samostatné větve vybavené oběhovým čerpadlem se zpětnou klapkou.

Uvedená konstrukční zlepšení nových kotlů Protherm Medvěd 20, 30, 40 a 50 KLOM jsou provedeny bez změny cen oproti stávajícím modelům Medvěd 20, 30, 40 a 50 KLO.

Závěrem lze říci, že modernizovaná řada stacionárních litinových kotlů Protherm Medvěd KLOM přináší uživatelům řadu výhod. Například jsou velmi vhodné pro náhradu nebo kombinaci s kotli na pevná paliva. Při použití ventilátorového nástavce nepotřebují komín. Použití litinového tělesa zaručuje vysokou životnost kotle. Plynulá regulace výkonu s použitím ekvitermní regulace přispívá k úspornému provozu. Kotle Medvěd KLOM lze přitom pořídit za příznivou cenu.

Vzhledem k výše uvedeným parametrům patří kotle Protherm k absolutní špičce v sortimentu stacionárních kotlů nejen na trhu v České Republice.


Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)
logo Protherm (Vaillant Group Czech s.r.o.)

Společnost Protherm, která velmi sebevědomě vstoupila v roce 1992 na český trh se svým elektrokotlem, patří v současné době mezi přední české značky tepelné techniky. Díky zapojení do koncernu Vaillant Group exportuje Protherm své výrobky do mnoha zemí ...