Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Práce při plánované letní odstávce bazénů

I v letošním roce se jistě během léta odehrají plánované odstávky krytých bazénů, které provozovatelé využijí k údržbě zařízení a modernizaci stavby a provozu. V článku se vracíme k odstávce bazénu v Rokycanech, tak jak se konala v loňském roce a ukazuje na jednotlivé kroky prací.

1. ODSTÁVKA

TZB-info: Co jsou hlavní práce při odstávce bazénu?

Ing. Jaroslav Moravec - správce bazénu v Rokycanech: Byla to plánovaná odstávka. Provádíme pravidelnou roční odstávku podle vyhlášky, kdy jedenkrát za rok se musí vypustit bazénová voda a vyčistit všechny akumulační jímky, bazénové haly a všechny zařízení a prostory pro veřejnost - desinfekce, vyčištění, malování, opravy.


Obr. 1

Obr. 2

Obr. 3

Co se týká filtrace vody a vzduchotechniky, tak probíhá pouze kontrola, vyčištění a vyprání filtrů, vyčištění elektrod a seřízení přístrojů. Po celé tři roky máme kvalitní vodu, což nám ukázaly rozbory vody, tak není potřeba provádět nějaké změny ve filtraci.

Veškerá bazénová voda byla přečerpána do koupaliště. Je to voda kvalitní a čistá ošetřená desinfekcí, chlorem. Nevyčerpali jsme jí do kanálu, ale do koupaliště. Přečerpání 350 m3 vody trvá den a půl - záleží na kvalitě čerpadla, které máte.

Vodu do krytého bazénu odebíráme z řádu, vodu do koupaliště čerpáme z Babického potoka. Vodu trochu filtrujeme přes pískové filtry (obr. 2). Jsme schopni po celé léto udržet vodu bez řas a sinic.

TZB-info: Bylo nutné v rámci odstávky počítat i s opravami vlastního bazénu?

Ing. Jaroslav Moravec: S povrchem bazénu nemáme žádné problémy - je to klasická betonová vana obložená keramickými dlaždicemi. (obr.3)

2. REKAPITULACE PROVOZU:

Bazén je v provozu od září 2002. Koupaliště a bazén je jeden areál, které vlastní město Rokycany.


Obr. 4
 
Obr. 5

Bazén (obr.4):

- za rok 2004 - celková návštěvnost - 97 167 návštěvníků (335 provozních dnů / 290 návštěvníků denně, to je málo, bylo by potřeba tak 400)

Koupaliště (obr.5):

- za sezónu 33910 návštěvníků (to je období 20.5. - 15.9.2004)
- příjmy: 2003 - 1 375 000; 2004 - 777 000

2005 - katastrofa - 7/05 - 16771 návš.
8/05 - 720 návš. (k 16.8.2005)

Ing. Jaroslav Moravec: Plány do budoucna máme, líbil by se nám velký externí tobogán, který by se vracel do vnitřního bazénu. Ale to je zatím moje vize.

2. ZAJÍMAVOSTI Z PROVOZU:

Ing. Jaroslav Moravec: Když se postavil bazén, tak nám šatní skříňky namontovali na nožičky. Byl velký problém s úklidem. Proto jsem vlastními silami a vlastními náklady šatny předělal.


Obr.6: Původní stav nevyhovující
skříňky na nožíčkách.

Obr. 7: Nový stav. skříňky
po rekonstrukci. stav výrazně
usnadňující údržbu.

Obr. 8

Dalším vylepšením je elektronické zamykání skříněk - na pokladně dostanete čip, projdete turniketem a pomocí čipu se uzamkne skříňka.

3. PRŮVODCE AREÁLEM

Velká bazénová hala (obr.8, 9,10)

  • nabízí k využití 3 dráhy 25 m dlouhé
  • masážní lůžka
  • chrliče vody
  • vodní tobogán
  • vířivku s teplou vodou 34°C, protiproud, parní kabiny

Obr. 9

Obr. 10

Malá bazénová hala (obr.11)

  • dětský bazén určen pro děti do 1 let nabízí k využití dětskou skluzavku a chrlič vody
  • rozměry bazénu jsou 9 x 6,3 m
  • hloubka vody 0,4 - 0,8 m

Obr. 11

Obr. 12

Teploty vody

  • velký bazén 27°C
  • malý bazén 28°C
  • vířivka 34°C

Pro občany ZTP jsou připraveny samostatné šatny s veškerým vybavením, včetně invalidních vozíků a spouštěcího zařízení do bazénu.

Samostatným objektem v areálu plaveckého bazénu s vlastním vchodem je klasická finská sauna s ochlazovacím bazénkem. Dále nabízí masáže klasické, rehabilitační, thajskou koulí, reflexní diagnostiku a terapii.
V plaveckém areálu je rovněž občerstvení, provoz neumožňuje vstup v plavkách.


4. Loňskou pravidelnou provozní odstávku zkomplikovaly peripetie se střechou bazénu [1]:

Objednatelem a zároveň vlastníkem bazénu je město Rokycany, stavitelem byla firma Konstruktiva Praha, která v rámci reklamace prováděla opravy střechy. Ty se prováděly rovněž v loňském roce během odstávky. Opravu střechy však provázely další vzniklé škody. Teprve po zabezpečení střechy se začalo s opravou vnitřků. Definitivní dokončení střechy se provádělo již za provozu - při napuštěném bazénu.

O jednotlivých závadách:

K promočení vnitřní sádrokartonové konstrukce došlo při sundání střechy a odstraňování dvou ze sedmnácti nejzávažnějších závad. Ty fakticky ovlivňovaly chod bazénu. Jednalo se o kondenzaci vlhkosti ve vzduchotechnice a v prostoru pod střechou, která musela kvůli tomu dolů a byla nahrazena novou. Trubková nosná konstrukce nad soningovými podhledovými deskami pohlcujícími hluk z bazénu zůstala a stejně tak hranatě zvlněný trapézový plech, jenž ji kryje. Dřevěný krov umístěný na této konstrukci vytvarované do véčka, který její spád obracel, takže vlastně špičku vytáhl nahoru, ale musel zmizet. Právě tam se srážela vlhkost. Nyní má střecha tvar jakoby zešikmeného písmene N s tím, že třetí z ploch střechy bude navíc vyšší.

Pod svrchní asfaltovou krytinu přišlo ještě několik vrstev izolace. Město nakonec upustilo od odstranění některých z původně reklamovaných závad. Například při snaze o nápravu špatného osazení krytů úchytů pro žebříky se při vysekávání a znovupokládání dlažby dělníci nabourali do topení. A tak město rezignovalo - neměnit situaci bude lepší než rozbourat všechno. "Stávající situace je sice náročnější na údržbu, ale z provozního hlediska už nevadí," hodnotil místostarosta.

Zdroj: [1] Rokycanský deník, 19.08.2005

 
 
Reklama