Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktuality ke Stavebním veletrhům Brno 2005 (IV)

Pět dní před zahájením se konala tisková konference Stavebních veletrhů Brno a byla pozvánkou na veletrhy plné novinek a zajímavostí. Stavební veletrhy se konají 19.-23.4.2005. Přinášíme výběr, zaměřený především na TZB.

Ing. Jana Ostrá, vedoucí manažerka Stavebních veletrhů Brno hned na úvod tiskové konference uvedla srovnání. Ročník 2005 představí 1500 firem z 22 zemí, které zaplní plochu 73 000 m², a předpokládá se, že v letošním roce padne i 100 000 návštěvnická hranice. V roce 2004 přišlo 94 502 návštěvníků, z nichž 63,2 % bylo odborných, účastnilo se 1507 firem z 23 zemí. Stavební stroje se na Stavebních veletrzích prezentují v liché roky a letos jsou v plném nasazení. Stavební veletrhy letos obsadily i plochy, které se běžně jako výstavní nepoužívají.
Novinky:

  • Více než 100 firem ohlásilo premiéru (o konkrétních novinkách viz dále).
  • Stavební veletrhy mají jeden katalog společný pro všechny veletrhy (IBF, Urbis, SHK, Elektro).
  • Na veletrhu Urbis se letos poprvé účastní i hlavní město Praha.
K jednotlivým veletrhům bylo řečeno:

IBF - právě tento veletrh letos slaví 10. narozeniny, z oblasti TZB jsou prezentovány bazény, koupaliště a aquaparky, což je zároveň jedno ze zvýrazněných témat. Tato tématika obsadila volné plochy kolem pavilonu Z, což volně navazuje na expozice v pavilonu Z, které jsou věnovány sanitě a keramice. Veletrh zaznamenal nárůst v porovnání s rokem 2003 33 %. (Porovnání s rokem 2003 se dělá právě proto, že stavební stroje na IBF vystavují v liché roky.)

SHK - na tento veletrh se přihlásilo 200 vystavovatelů z 12 zemí, jejich expozice jsou umístěny v pavilonech Z a F. Zvýrazněnými tématy jsou nízkoenergetická výstavba, úspory ve vytápění a větrání a dopravní systémy v budovách.
Zajímavostí letošního SHK je výstava Happy Materials, určená především designérům a architektům. Tato expozice na galerii pavilonu Z představí použití plastů se zaměřením i na sanitu. Cílem výstavy je zmapovat oblast plastových desek tak, aby i laik po zhlédnutí výstavy pochopil, že je mnoho druhů plastů a tudíž je potřeba opatrně volit správnou desku pro danou aplikaci. Není deska jako deska, i když stejně vypadá. Některou lze rozbít kladivem, jinou ne, některá hoří, jiná jen doutná, některá se teplem roztahuje, druhá skoro vůbec, některou lze posprejovat barvou a nic se nestane, jiná popraská, některá na slunci změní barvu za pár měsíců, jiná ani po 20 letech atd. Součástí této expozice je retrospektivní výstava nejzajímavějších počinů českých výrobců van, sprchových vaniček, koutů a nábytku za posledních 10 let. Firma Teiko vystavuje vanu Rafty od designéra Richarda Janouška vyrobenou z akrylátových litých desek Lucite, která oblétla celý svět. Riho vzpomíná na kolekci veselých van, tzv. Funny vany designéra Pavla Šťastného, které lze vymalovat na míru. Ravak představuje vanu Evolution, novinku od mladého českého designéra Kryštofa Nosála. Evolution je jednoduchá vana bez zbytečných kudrlinek, avšak prostorná a pohodlná. Vagnerplast ukazuje vaničku vyrobenou z desek firmy Fenoplast, výrobce koupelnového nábytku Le Bon z Brna poskytl pro výstavu novinku - koupelnový nábytek v retro stylu 60. let, u kterého architekt Marek Štěpán směle kombinuje dřevo, kov, laminát a Perspex (PMMA). Výstavu je třeba chápat v historickém kontextu, kdy před 15 lety na českém trhu nebyl ani jeden z těchto výrobců. Dnes všichni exportují do celé Evropy a jsou obávanou konkurencí tradičním západoevropským výrobcům v oboru sanity.
Zpestřením výstavy Happy Materials jsou i unikátní výtvarná díla a kavárna vybavená židlemi a stolky od firmy Kartell (v ČR zastupuje Konsepti) pyšně nesoucí název italského výrobce nábytku, který vyrábí ten nejlepší design s využitím plastů již desítky let.
Součástí SHK je i velmi oblíbená soutěž pro vystavovatele s názvem "Koupelna snů". Specifičnost této soutěže spočívá v on-line hlasování prostřednictvím Internetu. Hlasujícími v tomto případě tedy není odborná porota ale široká veřejnost, která tímto rozhodne o vítězi.

Urbis - veletrh má dvě části - Fórum investičních příležitostí a Technologie a zařízení pro města a obce. Technologie se prezentují v pavilonu E a v okolí pavilonů E a C. Expozice měst a obcí je poprvé samostatně v pavilonu V. Záměrem organizátorů je nabídnout investorům kompletní servis od nabídky až po realizaci. Součástí veletrhu je i Přednáškové molo, kde budou probíhat přednášky, diskuse apod. Hlavním cílem pořadatelů a řady partnerů je vytvořit projekt prospěšný a užitečný. V rámci programu bude rovněž prezentována studie Evropské unie o demografickém vývoji, jejímž výsledkem je tzv. Zelená kniha. Ta bude prezentována poprvé právě na Stavebních veletrzích přímo zástupcem EU p. Špidlou. Teprve po této premiéře bude představena v ostatních zemích EU.

Elektro - nejmladší z veletrhů je letos samostatně v pavilonu C, zvýrazněnými tématy jsou inteligentní budovy a moderní trendy v osvětlení budov.
Mezinárodní veletrh osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov ELEKTRO zaznamenal 50% nárůst v počtu zahraničních vystavovatelů a 20% nárůst v oboru osvětlovací technika oproti roku 2004. Mezi novými vystavovateli ze zahraničí je například ruská firma Svetoservis, která zatím v České republice nevystavovala a její první volbou pro rok 2005 byl právě veletrh ELEKTRO. Svetoservis předvede své špičkově technicky a bezpečnostně vybavené osvětlovací soustavy architektonického osvětlení použité při osvětlení hlavního města Moskvy. Předpokladem kvalitního zastoupení vystavovatelů na veletrhu ELEKTRO jsou bezesporu také společnosti Philips a Siemens. Ústředním tématem firmy Siemens je energetický kontrakting - prostředek řešení problémů veřejného osvětlení. Prezentace společnosti GiTy představí systémy telekomunikačních řešení pro stavební společnosti Building Management System (BMS), Building Automation System (BAS) a inteligentní sběrnice pro rodinné domy, dále pak řešení pro obce a mikroregiony, pro průmyslové zóny a pro investory.

Hostem tiskové konference byl Ing. Miloslav Mašek, CSc., generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR, který připomněl, že české stavebnictví je v dobré kondici již 5 let a i letošní rok vypadá, že bude úspěšný. Na veletrzích se proto určitě projeví i zájem ze zahraničí, kdy zahraniční firmy budou oťukávat zájem i hledat partnery. Ing. Mašek připomněl také 2 akce SPS ve středu - 1) na téma Spolupráce vysokých škol a stavebních podnikatelů a 2) seminář k zákonu o veřejných zakázkách. Zákon je nyní v připomínkovém řízení, proto je diskuse načasována v pravou chvíli.

Dalším hostem tiskové konference byla Marie Báčová, ředitelka Informačního centra ČKAIT, která připomněla tradiční projekt Poradenské a informační centrum, který nemá obdobu v ČR ani v zahraničí a je velmi vítanou příležitostí konzultovat s odborníky konkrétní otázky realizace staveb.
Časový rozpis a seznam jednotlivých konzultantů, včetně jejich zaměření. Služby poradenského střediska jsou zdarma.

V katalogu výrobků, které jsou označeny jako Novinky, jsme za oblast TZB vybrali:

  • Komínový systém CIKO® - RIFG-TIME stavební s.r.o.
  • Požárně odolný systém pro kabelové rozvody - Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s.
  • Endotermické nátěrové hmoty ThermoShield® Sateso s.r.o.
  • Lepené obklady pro komplexní systém požární ochrany ORDEXAL® - J.Seidl a spol., s.r.o.
  • Zařízení na opravy kanálových poklopů ZAGRO - AGRI FAIR - POWER LIFT s.r.o.
  • GEORADAR EASY LOCATOR- TERRA s.r.o. Košice
  • Plastový bazén kompakt - MADEKOP, spol. s r.o.
  • Hydromasážní systémy Excellent® - PROFIL Team s.r.o.
  • Logamax plus GB022 plynový nástěnný závěsný kondenzační kotel - Buderus tepelná technika Praha, spol. s r.o.
  • ecoCOMPACT VSC 246-C 170 plynový stacionární kondenzační kotel se speciálním vestavěným zásobníkem o objemu 100 l - Vaillant, spol. s r.o.
  • Elektrokotel 180 kW - KOPŘIVA PRAHA s.r.o.
  • Teplovodní krb ClimaCaloR TS 80/100 s výměníkem - ClimaCaloR CZ s.r.o.
  • Ekofilm - topná fólie - FENIX TRADING s.r.o.
  • Vakuový sluneční kolektor s tepelnými trubicemi typ KTT a termostatický mosazný směšovací ventil - typ TSV a teploměr pro 4 externí čidla s pamětí DARALOGER tap YC-747D - Regulus spol. s r.o.
  • Tepelné čerpadlo DS 6500 s topným výkonem 485 kW - HENNLICH INDUSTRIETECHNIK s.r.o. o.z. G-term
  • Tepelné čerpadlo vzduch/voda Airmaster2 - MASTER THERM CZ s.r.o.
  • Masážní bazén Draco - USSPA, spol. s r.o.
  • UP powerflush tlaková splachovací nádržka pod omítku - Geberit, spol. s r.o.
  • Podmítkový splachovač SLK - WERIT CZ s.r.o.
  • WC-KLIMA - odsávání zápachu přímo z WC mísy - INFOSTAR s.r.o.
  • Koupelnové doplňky NOVATORRE 6 a vodovodní baterie KiTECH - NOVASERVIS spol. s r.o.
  • CAD DECOR software pro vizualizaci koupelen - PROTEA spol. s r.o.
  • SLSN 05 ET - bazénová zahradní sprcha - SANELA spol. s r.o.
  • Stojánková baterie WBS 2.2 EURORA a nástěnná baterie WBS P2 - SENZOR BOHEMIA s.r.o.
  • ČOV BC 4 s řídicí jednotkou - ENVI-PUR s.r.o.
  • instabus®EIB - VF, a.s.

TZB-info jako mediální partner Stavebních veletrhů v Brně přináší pro své čtenáře ve speciálním okně na titulní straně:

 
 
Reklama