Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktuality ke Stavebním veletrhům Brno 2005 (II)

Jaké novinky představí letošní jarní stavební veletrhy v Brně?

IX. KONGRES STAROSTŮ A PRIMÁTORŮ ČR PŘINESE OŽEHAVÉ TÉMA

Svaz měst a obcí ČR pořádá každoročně v rámci doprovodného programu veletrhu URBIS Kongres starostů a primátorů. "Hlavní téma letošního kongresu zaznělo už na loňském setkání a ještě několikrát poté, při různých jednáních orgánů Svazu i mimo ně. Přímá volba starosty je dnes poměrně dost diskutovanou záležitostí, celostátní setkání starostů na veletrhu v Brně by mělo poskytnout co nejvíce informací o kladech i záporech tohoto způsobu volby," přibližuje IX. ročník této akce Jiří Šuba ze Svazu měst a obcí (SMO ČR).

Zhruba dvouhodinový program kongresu probíhá ve čtvrtek 21. dubna od 10 hodin v Rotundě pavilonu A na brněnském výstavišti. Jednání zástupců měst a obcí by mělo alespoň nastínit odpovědi na základní otázky, které toto téma provázejí. Neustále se totiž diskutuje, zda je současný systém fungování obcí natolik defektní, že potřebuje takové opatření, a zda je zavedení přímé volby starostů pro chod obcí vůbec žádoucí.

Argumenty by mělo přinést např. vystoupení politologa Tomáše Lebedy, který přiblíží zahraniční zkušenosti s přímou volbou starostů a který se současně pokusí vysvětlit, jak zavedení této volby může ovlivňovat chování voličů. Právník Josef Vedral zhodnotí dopady zavedení přímé volby starosty do právního řádu České republiky. Jak se na přímou volbu dívá současná politická reprezentace, sdělí pozvaní poslanci PS PČR. Program dá samozřejmě značný prostor také živé diskusi těch, kterých se téma dotýká nejvíce, totiž přítomným starostům a primátorům českých měst a obcí.

Letošní Kongres starostů a primátorů v Brně kromě toho seznámí s postojem SMO ČR k vyřešení problémů vzniklých s přijetím zákona o střetu zájmů.


URBIS JE PŘEDEVŠÍM O MĚSTECH A PRO MĚSTA

Letošní ročník veletrhu URBIS výrazně posílil vystavovatelskou účast. K vidění budou letos prezentace 35 měst a obcí a 11 krajů. Chybět pochopitelně nebude hostující město Brno, zcela poprvé se na veletrhu URBIS představí hlavní město Praha. Cílem většiny expozic je především seznámit návštěvníky veletrhu s rozvojovými záměry regionů a zároveň nabídnout potencionálním investorům příležitosti pro realizaci podnikatelských záměrů. Na následujících řádcích je přiblížena účast několika municipalit.

Jihočeský kraj se představí společně s pěti městy na výstavní ploše 54 m2, která bude součástí společné expozice s Plzeňským, Karlovarským a Ústeckým krajem. V nabídce budou především průmyslové zóny a tzv. brownfields - dosud nevyužité plochy městských částí a průmyslových areálů (např. České Budějovice, Český Krumlov, Písek, Bechyně, Černá v Pošumaví, Jindřichův Hradec nebo Týn nad Vltavou).
Jednou ze základních podmínek pro další rozvoj Jihočeského kraje je vybudování dopravní infrastruktury, odpovídající parametrům běžným ve vyspělých zemích Evropské unie. Patří mezi ně především dálnice D3 a na ní navazující rychlostní komunikace R3 z Prahy přes České Budějovice až do rakouského Linze. Realizace tohoto nadregionálního projektu, který se rovněž představí na veletrhu URBIS, však v současné době naráží na nedostatečné financování ze strany státu. Jihočeský kraj proto spolu se Sdružením pro D3/R3 a R4 vyvíjí systematický tlak na urychlení přípravy i samotné výstavby páteřní kapacitní komunikace, jež je prioritní jak pro rozvoj regionu, tak i pro bezpečnost dopravy v tomto hojně vytěžovaném úseku.
Jihočeský kraj se bude prezentovat ve stánku číslo 140, v pavilonu V.

Město Kravaře se veletrhu URBIS účastní letos vůbec poprvé, a to na stánku mikroregionu Hlučínsko, společně s městy Hlučín a Dolní Benešov a obcí Bolatice. Mikroregion Hlučínsko zahrnuje 27 obcí, nacházejících se mezi městy Ostravou a Opavou, severně od řeky Opavy.
Kravaře přicházejí na veletrh s cílem prezentovat současné investiční záměry města: Centrum pohybových aktivit, čističku odpadních vod a sportovně-rekreační areál "Mezivodky". Tyto projekty jsou momentálně v různých fázích příprav. Centrum pohybových aktivit představuje krytá bazénová hala se třemi bazény, tobogánem a zařízeními pro relaxaci. Tento investiční záměr je v současnosti zpracován ve stadiu dokumentace pro územní řízení a byla podána žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Projekt čističky odpadních vod (ČOV) a kanalizace se nachází ve stadiu územního řízení. Účelem této stavby je vyřešení odkanalizování a likvidace splaškových vod v souladu s legislativou platnou v ČR i EU, čímž dojde k zásadnímu zlepšení místní hygienické situace a ke zlepšení životního prostředí ve městě. Sportovně-rekreační areál "Mezivodky" v atraktivním prostoru zámeckého parku v Kravařích účelně využívá zpustlého prostoru bývalého zahradnictví. Areál zahrnuje minigolf, hřiště pro míčové hry, víceúčelovou budovu se sociálním zázemím a občerstvením a dětské hřiště. Kolem areálu povede úsek regionální cyklotrasy č. 55. Areál "Mezivodky" je momentálně ve fázi urbanistické studie.

Město Hodonín po loňské účasti na veletrhu URBIS zaznamenalo zvýšený zájem o průmyslové zóny ze strany investorů. I letos využívá společné expozice s Jihomoravským krajem. Zástupci města se domnívají, že jde o vhodnou formu účelného oslovení zájemců, kteří hledají místo pro svou investici právě v rámci Jihomoravského kraje, a mohou tak na jednom místě snadno porovnat více nabídek.
Tak jako loni nabídne Hodonín volnou plochu v průmyslové zóně Pánov o celkové rozloze 10,4 ha. Tato lokalita je rozvojová, nemůže se prozatím pochlubit konkrétním projektem. Město se však chystá doplnit tuto investiční nabídku také o nájemní haly, které se nacházejí přímo na území města.

Společné prezentace s krajem využívá i město Jihlava, které patří k tradičním vystavovatelům na veletrhu URBIS. Jihlava se v letošním roce představí jako "město vzdělání, město otevřené vědě, výzkumu a rozvoji". V rámci investičních pobídek představí volné zainvestované pozemky v Průmyslovém parku Jihlava a současně lokality vhodné k bydlení.

Další investiční zónu představí také Příbram. Průmyslová oblast Balonka, která je v současnosti částečně využívána zemědělsky, je přímou součástí území města. Plocha se nachází v blízkosti bývalého vojenského areálu, který nabízí možnost dalšího rozvoje. Na tuto lokalitu je v současnosti zpracována urbanistická studie v rozsahu konceptu regulačního plánu.


URBIS 2005 PŘEDSTAVÍ UNIKÁTNÍ PUBLIKACI

Veletrh URBIS v letošním roce výrazně posílil Fórum investičních příležitostí, v jehož rámci představí celkem 35 měst a 11 krajů včetně hlavního města Prahy. Ve dnech 19. až 23. dubna se v pavilonu V na brněnském výstavišti budou moci zájemci informovat o investičních příležitostech v České republice. "Kromě přímé komunikace se zástupci vystavujících municipalit a bohaté nabídky odborných akcí ke konkrétním tématům veletrh letos nově připravil Katalog investičních příležitostí. Domnívám se, že tato publikace je v České republice skutečně ojedinělým počinem, stejně jako je vlastně i samotné Fórum investičních příležitostí. Katalog souhrnně představuje celkem 11 krajů České republiky, hlavní město Prahu a aktuálně 150 investičních zón z 87 měst a obcí," popisuje novinku veletrhu URBIS vedoucí manažerka Stavebních veletrhů Brno Jana Ostrá.

Katalog investičních příležitostí vychází v nákladu 1.500 ks a bude k dispozici výhradně pro návštěvníky veletrhu URBIS. Cena katalogu je 70,- Kč. Vystavovatelé na veletrhu URBIS mají inzerci v katalogu zdarma.

Publikace je základně strukturována podle krajů České republiky. Profily jednotlivých investičních nabídek jsou podrobně a přitom přehledně popsány tak, aby potenciální zájemce získal ucelený obrázek o dané lokalitě. Z katalogu tak lze vyčíst, kde se investiční zóna nachází, jaká je její rozloha a typ (např. zda se jedná o tzv. zelenou louku nebo průmyslovou zónu), kdo je jejím vlastníkem apod. Samozřejmostí je detailní popis současné infrastruktury v zóně (tj. zasíťování elektrikou, vodou nebo telefonními linkami) a pochopitelně i její dopravní dostupnost, tedy vzdálenost dopravních tepen (silnice, železnice, letiště apod.). Kontakt, který je uveden u každé investiční zóny, umožňuje případnému investorovi získat daleko podrobnější informace k vybrané lokalitě.

Organizátoři chtějí katalog vydávat pravidelně, vždy k aktuálnímu ročníku veletrhu URBIS. "Katalog investičních příležitostí je pochopitelně především službou vystavovatelům a investorům, jeho podobu jsme vytvářeli mj. i na základě jejich poptávky. Letošní ohlasy nám ale mohou přinést některé další náměty na jeho úpravy a my se jim budeme snažit co nejvíce přiblížit," doplňuje Ostrá.



Stavební veletrhy Brno 2005 budou komplexem čtyř samostatných veletrhů: v týdnu od 19. do 23. dubna se pod "jednou střechou" představí 10. mezinárodní stavební veletrh IBF, 6. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO, dále URBIS - Fórum investičních příležitostí a veletrh Technologií pro města a obce a v neposlední řadě 2. mezinárodní veletrh osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov ELEKTRO.


 
 
Reklama