Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Aktuality ke Stavebním veletrhům Brno 2005 (III)




URBIS 2005
Město Praha přijede do Brna představit ambiciózní projekt rekonstrukce Vysočan
Jihomoravský kraj - výzva investorům na veletrhu URBIS
 
ELEKTRO 2005
Slovenské stožáry osvětlují celou Evropu
Seminář na veletrhu ELEKTRO v Brně představí možnosti využití SMC ve stavebnictví
Zpracování elektroodpadu: růst cen a lukrativní byznys




MĚSTO PRAHA PŘIJEDE DO BRNA PŘEDSTAVIT AMBICIÓZNÍ PROJEKT REKONSTRUKCE VYSOČAN

Hlavní město Praha letos připravuje svůj historicky první stánek na Stavebních veletrzích Brno, konkrétně na veletrhu URBIS. V pavilonu V na stánku s číslem 138 představí rozsáhlý projekt regenerace Vysočan. Jeho cílem je přeměnit obrovské území bývalých výrobních areálů v plnohodnotnou městskou čtvrť.

Bývalá průmyslová oblast skrývá řadu územních rezerv a značný stavební potenciál. Je zde možnost rozšíření a doplnění městské struktury s vazbami k posílené zeleni podél toku Rokytky a s významným městským prostorem při stanici metra Kolbenova. Počítá se se zástavbou zhruba 600 000 m2 podlažních ploch.

Areál bývalého podniku ČKD Elektronika, který je předmětem investorské přípravy, je součástí nejstaršího jádra průmyslové oblasti Vysočany. Po demolici původní zástavby a další dekontaminaci pozemku je území vhodné pro výstavbu administrativních objektů s obchodními plochami v parteru a obytnými budovami. Jedná se o novou příležitost pro městskou čtvrť v kompaktním městě.

Pod názvem Kolben Business Park doplní stávající centrum této městské čtvrti a zahájí transformaci bývalé průmyslové zóny. Atraktivitu oblasti zvyšuje blízkost víceúčelového centra Zelený ostrov s halou Sazka Arena.

Rozbíhají se i některé další projekty, jako administrativní komplex v oblasti nad ulicí Kolbenovou a bytová zástavba Energoparku při ulici Poděbradské.

nahoru



JIHOMORAVSKÝ KRAJ - VÝZVA INVESTORŮM NA VELETRHU URBIS

Jihomoravský kraj se podobně jako v minulých letech stane jedním z významných vystavovatelů na veletrhu URBIS 2005. Jeho účast byla připravena v úzké spolupráci se statutárním městem Brnem a akciovou společností Veletrhy Brno. Expozici najdete v pavilónu V, stánek č. 131.

Jižní Morava je z pohledu potenciálních investorů atraktivní lokalitou. Má strategickou polohu v sousedství Rakouska a Slovenska, nabízí mezinárodní letiště a hustou železniční sít, leží na spojnici dálnice Praha - Brno - Bratislava. Spolu s plánovanou výstavbou dálnice Brno - Vídeň a s dálničním napojením na Polsko tak bude mít Jihomoravský kraj z hlediska dopravní obslužnosti rozvojový potenciál, který nemá v České republice obdoby. Region rovněž nabízí vysokou koncentraci vzdělaného obyvatelstva, řadu universit, odpovídající síť vysokých a středních škol, přírodní bohatství a široké kulturní zázemí, což vytváří atraktivní podmínky pro jakéhokoliv investora z celého světa.

Expozice Jihomoravského kraje nabídne přehled průmyslových zón připravených k okamžitému využití ze strany potenciálních investorů. Návštěvníkům bude blíže představena nabídka města Hodonín - průmyslová zóna Hodonín - Pánov, která investorům nabízí k využití plochu 10,4 ha, a výrobní hala Kapřiska, ve které je k využití plocha o rozloze 2.400 m2. Návštěvníci se budou moci seznámit rovněž s významnými investory, kteří již uskutečnili investice na území jižní Moravy. Jejich již realizované projekty jen podtrhují atraktivitu Jihomoravského kraje pro další potenciální investory. Jedná se např. o Siemens, IBM, Honeywell, Celesticu a řadu dalších.

Na stánku bude rovněž představen zajímavý investiční záměr výstavby lázeňského komplexu v obci Pasohlávky. Jedná se o výstavbu termálních lázní, aquaparku, zařízení pro balneologii a wellness, ubytovacích a sportovních kapacit. Byly zde nalezeny svým složením unikátní termální prameny, nabízející ojedinělou příležitost pro rozvoj celé lokality. Cílem prezentace je nalézt strategického investora za účelem realizace investičního záměru.

Údaje o Jihomoravském kraji, dotační programy, strategie rozvoje kraje, úřední deska a řada dalších užitečných informací jsou k dispozici na webových stránkách www.kr-jihomoravsky.cz. Pro zájemce hledající vhodné plochy k podnikání v jihomoravském regionu je připraven přehled v českém, anglickém a německém jazyce na internetové adrese www.invest-in-czech.com.

nahoru



SLOVENSKÉ STOŽÁRY OSVĚTLUJÍ CELOU EVROPU

Veletrh ELEKTRO 2005 je ideálním místem pro testování výrobků osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov. Jsou však produkty, které nemůžete předvést v celé kráse ani na veletrhu. Jednoduše jsou příliš velké. Osvětlovací stožáry firmy ELV Produkt Senec mají totiž až 50 metrů. Slovenská společnost, kterou na veletrhu ELEKTRO 2005 zastupuje stánek firmy ELV.S. Prostějov, dodala tyto giganty např. na fotbalové stadiony v maďarské Pécsi, v Banské Bystrici či do tréninkového centra v Senci.

Stožáry firmy ELV Produkt Senec vzbudily pozornost návštěvníků řady slovenských obchodních center (Polus City Center, Optima Košice, Tesco, Hypernova, Carrefour) a účastníků silničního provozu (Bratislava, Galanta, Piešťany, Nitra). Společnost dodává své produkty do řady evropských zemí, zejména Česka, Německa, Holandska, Chorvatska, Maďarska a Polska.

"Naše firma získala jako jedna z prvních certifikáty dle nových evropských norem. Ročně vyrobíme více než 50 tisíc kusů stožárů, což je nejvíc z nových členských zemí EU," říká generální ředitel ELV Produkt Senec Gustav Časnocha. "Dlouhou životnost produktů zaručujeme žárovým zinkováním a protikorozní ochranou. Na přání stožáry upravujeme ekologickými nátěry."

Co všechno najdete během Stavebních veletrhů na stánku firmy ELV.S. Prostějov? Především informace o výrobě a dodávkách:
  • předpjatých betonových stožárů pro vedení VN a NN do 35 kV,
  • ohraňovaných stožárů pro vedení 1 x 110 kV a 2 x 110 kV
  • stožárů pro osvětlení stadionů s výškou do 50 m,
  • telekomunikačních stožárů,
  • ocelových osvětlovacích a trakčních stožárů, signalizačních stožárů, dálničních portálů, městského mobiliáře,
  • standardních rourových, kuželových a jehlanových stožárů,
  • zákaznických konstrukčních řešení od výšky 2,5 m do 50 m.
O tomto specifickém sortimentu bude řeč také na konferenci OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA (viz program níže), která se koná ve dnech 20. a 21. dubna v pavilonu C.

nahoru



SEMINÁŘ NA VELETRHU ELEKTRO V BRNĚ PŘEDSTAVÍ MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMC VE STAVEBNICTVÍ

U příležitosti 10. mezinárodního stavebního veletrhu IBF je ve čtvrtek 21. dubna v pavilonu E pořádán Evropským spolkem pro SMC odborný seminář.

Akce je zaměřena na vhodnost výběru materiálu pro stavebnictví, telekomunikace, rozvody elektrické energie a osvětlovací systémy, na výrobu spojovacích skříní, vypínačů, krytů lamp a jiných přístrojů.

Ve stavebním průmyslu se používá SMC (Sheet Moulding Compound - materiály s polyesterovou bází vyztužené skleněnými vlákny) pro mnoho oblastí - např.: elektrické rozvody, dveře, sklepní světlíky, okenní rámy, obložení střech a fasád. Vysoká požární odolnost, vynikající izolační vlastnosti, odolnost k povětrnostním vlivům, stálost a pevnost jsou klíčové vlastnosti SMC.

Seminář je vhodný pro výrobce, projektanty a vývojové pracovníky, kteří navrhují a vyhledávají materiály pro použití ve stavebním průmyslu a elektroprůmyslu.

Evropský spolek pro SMC (EAfSMC) je evropskou organizací SMC-výrobců, zpracovatelů a dodavatelů materiálů. EAfSMC organizuje odborné semináře pro použití SMC materiálů v automobilovém průmyslu, elektroprůmyslu, stavebnictví a sanitární technice.

Více informací o EAfSMC je k nalezení na www.smc-alliance.com.

nahoru



ZPRACOVÁNÍ ELEKTROODPADU: RŮST CEN A LUKRATIVNÍ BYZNYS

Vystavovatelé na veletrhu ELEKTRO, který se koná v rámci Stavebních veletrhů, se už nyní připravují na nové podmínky podnikání. Všechny výrobce a dovozce elektrických a elektronických zařízení v zemích Evropské unie totiž čeká velká změna. Od září 2005 začne platit nová environmentální legislativa a výrobci a dovozci převezmou odpovědnost za svoje výrobky i po té, co doslouží. Tato povinnost způsobí u výrobců a dovozců dodatečné náklady, které se promítnou do růstu cen elektrozařízení.

"Pro zpracovatele elektroodpadu, kteří splní předepsané podmínky a získají příslušnou autorizaci, se naopak vytvoří podmínky pro lukrativní byznys. Začne konkurenční boj o sběr a zpracování odpadu z elektrozařízení," říká Zuzana Krupičková, manažerka PR a reklamy Stavebních veletrhů.

Tímto aktuálním tématem se bude na Stavebních veletrzích v Brně zabývat konference OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA, která se koná 20. a 21. dubna v pavilonu C. Přednášku Evropská směrnice o odpadu z elektrických a elektronických zařízení bude mít Ing. Vladimír Radúcha z Recyklačního fondu Slovenské republiky ve čtvrtek 21. dubna od 13 hodin.

Jaká další zajímavá témata zazní na konferenci? Normami při uvádění nových produktů na trh se bude zabývat Ing. Dušan Novotný v příspěvku Posuzování a prokazování shody u elektrotechnických výrobků. Cílem přednášky je přispět k orientaci v uvádění elektrotechnických výrobků na trh a k lepší znalosti práv a povinností podnikatelských subjektů. Ing. Dušan Novotný reprezentuje Slovenské testovací centrum SKTC 101 v Nové Dubnici, které se ve spolupráci s Úřadem pro normalizaci, měření a testování SR podílí na tvorbě elektrotechnických norem a předpisů a jejich harmonizaci s platnými evropskými normami.

Projektanti v oboru stále častěji využívají k práci specializovaný software. Nejznámějším je RELUX Professional, jehož novou verzi 2004 přijede na konferenci OSVĚTLOVACÍ TECHNIKA představit Ing. Heiko Lübsen, ředitel marketingu a prodeje švýcarské firmy RELUX. Balík inženýrských programů této firmy se dnes prodává v 16 jazycích (včetně češtiny) a podporuje ho 54 světových výrobců svítidel, kteří dodávají na trh celkem přes 100 tisíc svítidel.

Vstup na konferenci je volný. Z důvodu omezeného počtu míst k sezení prosíme zájemce o potvrzení účasti předem.

Kontaktní osoba:
Michal Polášek
tel.: + 420 541 152 585
mpolasek@bvv.cz.


Podrobný program konference Osvětlovací technika
středa 20. dubna 2005

10.00 Ing. arch. L. Monzer, CSc. - osobnost v oblasti architektonického osvětlení
(Ing. J. Kotek)
10.15 Energetický kontrakting - prostředek řešení problémů veřejného osvětlení
(SIEMENS SGS, Vídeň)
11.00 Stav veřejného osvětlení v ČR
(společnost SRVO, ČR a SR)
11.45 Osvětlovací stožáry - posuzování jejich jakosti
(ELV PRODUKT, Senec)
12,30 Přestávka
13.00 Osvětlení tunelů v alpských zemích
(PHILIPS LICHT, Vídeň)
13.45 Architektonické osvětlení Moskvy
(SvetoServiS, Moskva)
14.30 Závěr

čtvrtek 21. dubna 2005

10.00 Metody a prostředky měření světelné techniky
(TechnoTeam Bildverarbeitung, Ilmenau)
10.45 Nouzová svítidla
(FULGUR, Brno)
11.30 Inteligentní moduly osvětlení budov
(LUXPLAN, Brno)
12.15 Plasty ve světelné technice
(Quinn-plastics, Žilina)
13.00 Směrnice 2002/96/ES o odpadu z elektrických a elektronických zařízení. Sběr a následná recyklace nefunkčních zářivek a výbojek
(Recyklačný fond, SR)
13.45 Posuzování shody výrobků osvětlovací techniky
(Elektrotechnický výzkumný a projektový ústav, a. s. - SKTC 101, Nová Dubnica)
14.30 Závěr

nahoru

Stavební veletrhy Brno 2005 budou komplexem čtyř samostatných veletrhů: v týdnu od 19. do 23. dubna se pod "jednou střechou" představí 10. mezinárodní stavební veletrh IBF, 6. mezinárodní veletrh technických zařízení budov SHK BRNO, dále URBIS - Fórum investičních příležitostí a veletrh Technologií pro města a obce a v neposlední řadě 2. mezinárodní veletrh osvětlovací techniky, elektroinstalací a systémové integrace budov ELEKTRO.


 
 
Reklama