Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Veřejná celostátní soutěž "Bazén roku" již zná soutěžní stavby v kategorii veřejných bazénů

Netradiční umístění bazénu a design přizpůsobený účelu, rekonstrukce rekreačně sportovního areálu Kraví Hora - jednoho z nejcennějších rekreačních a oddechových míst ve vnitřním Brně, vodní atrakce jako masáže, chrliče, divoká řeka, skluzavky. Přihlášené stavby jsou přehlídkou moderních trendů.

Vypisovateli soutěže jsou ABF, a.s., FSv ČVUT Praha a Wellness magazín Bazény a Sauny.
Přihlášené soutěžní stavby budou také na veletrhu představeny v rámci panelové prezentace.


Přihlášené stavby v soutěžní kategorii
Veřejné bazény - aquaparky:
  • Rekonstrukce venkovního kombinovaného bazénu na venkovní aquapark v Havířově
  • Rekonstrukce a dostavba rekreačně sportovního areálu Kraví hora
  • Rekonstrukce plaveckého stadionu Olomouc pro provoz plavání batolat
Vyhlášení výsledků se uskuteční 9. března 2005 v rámci Slavnostního večera vystavovatelů 3. mezinárodního odborného veletrhu Bazény, Sauny & Solária.


Informace o přihlášených stavbách
I. Rekonstrukce plaveckého stadionu Olomouc pro provoz plavání batolat

Dodavatel: GEMO OLOMOUC, spol. s r. o., Dlouhá 22, 779 00 Olomouc
Investor: Statutární město Olomouc
Autoři architektonického návrhu a projektu: Stavoprojekt Olomouc a. s., Holická 568/31, Olomouc
(přihlašovatel do soutěže)
Rozhodující kooperanti: AZ KLIMA s. r. o., Tilhonova 59, Brno - Slatina
LIFETECH s. r. o.,
Uživatel (provozovatel) stavby: Olterm & TD Olomouc a. s., Janského 8, Olomouc
Zahájení stavby: 15.09.2003
Ukončení stavby: 15.01.2004
Charakteristika stavby: rekonstrukce, novostavba

Záměrem projektu bylo přesunutí programu plavání batolat ze stávajícího nevyhovujícího objektu městských lázní v Olomouci. Jako nejvhodnější možná lokalita byl vybrán objekt v bezprostřední blízkosti plaveckého stadionu v Olomouci, resp. jeho 2. podlaží (původně šatny bazénu) a krček propojující plavecký bazén s tímto objektem. Tento objekt bylo nutno pro nový provoz celkově rekonstruovat.

Vlastní plavání je situováno do spojovacího krčku, většina technologií pod prostory bazénu do přízemí, příslušné provozní zázemí pak do objektu bývalé posilovny. Dle požadavku provozovatele (Olterm & TD a. s.) a po konzultaci s odbornými pracovníky Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého byl navržen jeden hlavní bazén o rozměrech 6 x 4 m. Samostatně je umístěna vana pro individuální přístup. Zázemí zahrnuje mj. šatny, sociální zařízení a odpočívárny.

Jako doplňující programy jsou zde navrženy sauna s předehřívacím prostorem a sportovní sál pro aerobik a podobná cvičení vč. zázemí. Součástí provozu sauny je i ochlazovací bazének, který bude uzpůsoben pro možné doplňující plavání batolat.

Celý komplex vyhovuje požadavkům na moderní zařízení, určené především pro rodiče a jejich děti.

Interiér prostoru byl navržen v pestrých barvách, navozujících pocit příjemného vodního prostředí. Vlastní bazénové hale dominuje mozaika delfína s mládětem, která propůjčila název celému zařízení.


II. REKONSTRUKCE A DOSTAVBA REKREAČNĚ SPORTOVNÍHO AREÁLU KRAVÍ HORA

Dodavatel: Unistav, a.s., Příkop 6, Brno
Investor: Úřad městské části Brno střed, Dominikánská 2, Brno
Autoři a zpracovatelé PD: Ing.arch. Antonín Novák,
Ing. arch. Petr Valenta,
Ing. arch. Radovan Smejkal,
Ing. arch. Klára Kučerová,
Architekti D.R.N.H. s .r. o., Průchodní 2, Brno (přihlašovatel)
Provozovatel: Sportovní a rekreační areál Kraví hora (příspěvková organizace městské části Brno-střed)
Termíny: projekt 2001-2002
realizace 2002-2004

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ
Areál letního koupaliště na Kraví hoře patří svou polohou a přírodním charakterem mezi nejcennější rekreační a oddechová místa ve vnitřním Brně. Jeho hodnota je dána především polohou na stráni Kraví hory s výhledem na hrad Špilberk a katedrálu sv. Petra a Pavla jako nejznámější dominanty města a lokalizací v rámci městského parku. Kvalita prostředí pak předurčila základní koncept rekonstrukce i novostavby, definovaný především snahou o minimalizaci stavebních objemů a propojením vnitřních a venkovních prostor.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Rekonstrukce původní části areálu ze 60. let zahrnuje nejen jeho rozšíření, ale též celkové zkvalitnění nabídky, při zachování původních objemů a prostorového uspořádání. Oba venkovní bazény, t.j. 50-ti metrový plavecký bazén a dětský bazének byly rekonstruovány technologií samonosných nerezových van s vestavěnými vodními atrakcemi. Zachován zůstal přírodní charakter teras ke slunění porostlých travou a vystavěných z lomového zdiva tvořeného kamenem vytěženým v místě stavby. Repasovány byly i původní ocelové skluzavky, jejichž zvláštní a typicky dobový design mile doplňuje jinak strohé horizontální členění betonových a zděných konstrukcí.

Novostavba bazénové haly harmonicky a zcela v duchu původního konceptu navazuje na stávající hmoty, jakož i na úroveň venkovních teras a umožňuje tak optické i provozní propojení venkovních i vnitřních bazénů. Obslužné i technologické provozy jsou situovány do pozemních podlaží, viditelná je pouze vlastní bazénová hala se vstupním mezipatrem pokladen a kavárny. Vnitřní bazény jsou rovněž nerezové konstrukce, plavecký 25-ti metrový bazén umožňující závodní plavání v šesti drahách je doplněn bazénem pro neplavce s vodními atrakcemi a velkou vířivkou s teplejší vodou a masážními tryskami. Přelivný systém bazénů umožňuje díky hladině vody vyvýšené nad úrovní podlahy nerušené výhledy na okolní přírodu i dominanty města. Výběr materiálů, jakož i konstrukcí, dokládá snahu o maximální životnost a přírodní charakter objektu. Černá břidlice zajišťuje svou přirozenou vrstevnatostí potřebný protiskluz podlahy bazénové haly, lepené dřevěné rámy nosné konstrukce doplňují betonové sloupy a zdi z pohledového betonu zajišťující prostorou tuhost, vypnutý textilní podhled ukrývá světla, vzduchotechniku, svody i akustickou izolaci. Charakter vybraných materiálů, jakož i pečlivé řešení jednotlivých konstrukčních detailů, dokládají snahu o maximální zjednodušení architektonického řešení vnitřních prostor za cílem obrácení pozornosti návštěvníka k venkovním prostorům, k výhledům na okolní přírodu i město.


III. REKONSTRUKCE KOMBINOVANÉHO BAZÉNU NA VENKOVNÍ AQUAPARK NA LETNÍM KOUPALIŠTI V HAVÍŘOVĚ

Dodavatel: VOKD, a.s. (přihlašovatel do soutěže) VOKD, a.s. realizovala stavební práce spojené s likvidací původní technologie, úpravy obslužných objektů, přípojky, přípravné stavební práce pro osazení nerezové vany bazénu, venkovní úpravy okolí bazénu.
Investor: Statutární město Havířov
Autor projektu a rozhodující kooperant: CENTROPROJEKT Zlín, a.s.
Dodavatel technologie a vlastní nerezové vany bazénu.
Uživatel stavby: Správa sportovních a rekreačních zařízení, Havířov
Doba výstavby: TZ: 12/2003
TU: 05/2004

Charakteristika stavby
Jedná se o občanskou stavbu zdravotního a rekreačního charakteru, součást vybavenosti intravilánu města Havířova určenou k dalšímu rozvoji. Vzhledem ke stavu odpovídajícímu době vzniku a stáří koupaliště bylo nutno provést větší opravu a rekonstrukci bazénové a technologické části tak, aby odpovídala novým hygienickým předpisům a moderním trendům využití volného času. Současně byly provedeny vyvolané zásahy do stavební části objektu úpravny vody, plochy a inženýrských sítí v areálu koupaliště.

Popis stavebního místa
Aquapark tvoří tři nekryté bazény propojené zpevněnými plochami, ohraničené nízkým ocelovým zábradlím usměrňujícím příchod z okolních travnatých ploch přes brodítka se sprchami. Hlavní plavecký 50 m bazén s proměnnou hloubkou doplňuje skokanská věž se třemi úrovněmi.

Původní kombinovaný bazén byl tvořen železobetonovou vanou nepravidelného půdorysu cca 50 x 30 m s povrchovým nátěrem. Neúměrná spotřeba upravené bazénové vody byla mimo nedostatečné kapacity akumulačních jímek způsobena havarijním technickým stavem instalačních rozvodů v zemi. Z tohoto důvodu byla součástí rekonstrukce bazénu i kompletní výměna propojovacích technologických rozvodů, kanalizace a rozvodů pitné vody. Požadavkem investora bylo rovněž doplnit zdroje vody pro bazény o možnost čerpání podzemní vody z vrtů.

Jelikož se od stávajících stavebních konstrukcí a rozvodů nezachovala žádná dokumentace, řešení vycházelo z poznatků omezených místních šetření prováděných za provozu a provedeného zaměření stávajícího stavu. S ohledem na stáří a stav železobetonového bazénu byla požadována jeho sanace a zvoleno technické řešení pomocí vložených nerezových van spolu se změnou systému přelivu.

Rekonstruovaný kombinovaný bazén má proměnnou hloubku a jako atrakce slouží laminátové tobogány a dětská skluzavka zaústěné přímo do bazénu, dále vodní atrakce jako masáže, chrliče, divoká řeka, skluzavky, atd. Uprostřed bazénu vede lávka se schodišti, která spojuje dvě delší protilehlé strany bazénu. Sestavu bazénů doplňuje dětské brouzdaliště vedle kombinovaného bazénu.

Více informací najdete zde.

 
 
Reklama