Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ENERGY GLOBE AWARD ČR 2010 - KATEGORIE VODA

Byly vyhlášeny projekty nominované na cenu ENERGY GLOBE AWARD ČR 2010. Rozdílnost letošních 3 nominací v kategorii voda ukazuje jak široké jsou možnosti a dosah tohoto ocenění.

Nominovaný I - Vodní kapky z ČR zachraňují životy v africkém Kongu
Předkladatel: Energie AG Bohemia s.r.o.
Projekt: Vodní kapky

Otočit kohoutkem a používat pitnou vodu je pro středoevropana samozřejmá věc. Kvalitní pitná voda se v posledních letech stává vlivem růstu počtu obyvatel a globálního oteplování nedostupnou pro více než miliardu obyvatel planety. Na světě je řada míst, kde lidé pro pitnou vodu musí chodit řadu kilometrů. Jedním z nich je i africké Kongo, kde lidé každý den zápasí o tolik potřebnou tekutinu. A právě to teď mění projekt iniciovaný českobudějovickou společností Energie AG Bohemia.
U příležitosti Světového dne vody v roce 2009 začaly české vodárenské společnosti skupiny Energie AG přispívat na humanitární projekt Vodní kapky a to doslova každou kapkou vody, kterou použili lidé ve svých domácnostech. Vzorec pro získání peněz je prostý. Z každého prodaného metru krychlového pitné vody v České republice odvádí společnost ze svého zisku jeden haléř. Cílem projektu je obnova a budování nových studní s pitnou vodou v Demokratické republice Kongo, v oblasti Kilwa-Kasenga. Energie AG Bohemia zaslala v roce 2009 na konto Vodní kapky částku 293 062 korun a v letošním roce se čeká částka ještě vyšší.
I když se může projekt zdát obrazně řečeno jen kapkou v moři boje s nedostatkem vody, každá taková kapka pomáhá zachránit tisíce životů v Kongu, kde každé desáté dítě umírá na nemoci způsobené znečištěnou vodou. Za vybrané peníze lze opravit 3 studně pro 10 až 15 tisíc obyvatel nebo vybudovat studnu novou či pořídit 3 nová čerpadla.
Unikátní projekt se snaží přiblížit k ambicióznímu cíli, jímž je znovu uvést do provozu 226 nefunkčních čerpadel a studní v regionu Kasenga v Demokratické republice Kongo a tím dlouhodobě zajistit zásobování vodou pro více než 500 000 obyvatel tohoto regionu.

Nominovaný II - Komplexní racionalizace vodního hospodářství v CEREPA, a.s.
Předkladatel: CEREPA, a.s.
Projekt: Papírna v Červené Řečici začala lépe hospodařit s vodou

V Červené Řečici funguje firma CEREPA, která je jednou z nejstarších papíren v Čechách s nepřetržitou výrobou papíru. Nejstarší česká papírna vyrábí hygienický papír jako jsou toaletní papíry, průmyslové ručníky a zdravotní podložky. Při takové výrobě bylo velkým problémem čištění technologických odpadních vod a plnění legislativních emisních standardů. To vyřešil unikátní projekt racionalizace vodního hospodářství.
Celý projekt firma rozdělila do třech kroků, které musely být provedeny postupně a vyhodnocením jednoho kroku následoval další postup tak, aby efektivita celého projektu přinesla co největší úsporu a odpovídala legislativním požadavkům. Cílem celé racionalizace vodního hospodářství ve firmě bylo minimalizovat množství surové povrchové vody, odebírané z okolní řeky a současně minimalizovat hodnoty znečištění ve vypouštěných odpadních vodách při dodržení emisních limitů.
Realizace projektu byla o to důležitější, že papírna leží na vodárenském toku, řece Trnavě, která je přítokem Želivky s napojením do vodního díla Želivka, které zásobuje pitnou vodou českou metropoli – Prahu.
Celá realizace projektu byla rozdělena do tří kroků. První částí projektu bylo vyčištění technologických vod od hlavního podílu nerozpuštěných látek a částečné zpětné využití vyčištěné vody ve výrobě. Pak následovalo další dočištění odpadní vody zpětnou filtrací na speciálním mikrofiltru. Posledním krokem bylo biologické dočištění nevyužité technologické odpadní vody před vypuštěním do recipientu a také připojení stávající kanalizace na splaškové firemní vody k biologické čistírně technologické odpadní vody.
Realizace navržených úprav ve vodním hospodářství umožnila papírně stávající výrobu ze sběrových papírů, přinesla výrazné snížení spotřeby surové povrchové vody a s tím i úsporu v množství vypouštěných vod. Nejstarší české papírně se tak podařilo dosáhnout co nejmenšího množství znečištění vypouštěných odpadních vod do vodárenského toku Trnavy.

Nominovaný III - Živá voda
Předkladatel: Obec Modrá
Projekt: Živá voda odhaluje tajemství mokřadních a vodních ekosystémů

Život ve vodě, kolem ní a pod vodní hladinou už nebude brzy takovým tajemstvím. V obci Modrá připravili projekt na výstavbu expozice vodních a mokřadních ekosystémů. Zajímavý vzdělávací projekt řeší s využitím nejúspornějších technologických systémů názorné ukázky zejména pro děti a mládež, zaměřené na život ve vodě, kolem ní a pod vodou. Neodmyslitelnou součástí je i představení ekologie krajiny a význam vody v krajině.
V plánovaném vzdělávacím areálu najdou návštěvníci kaskádu foliovaných rybníků, z nichž každý bude míst své specifické využití. Chybět nebude ani čtyřpodlažní budova expozice. Projekt díky vhodné koncepci krajinářského řešení dosahuje maximální harmonie s okolím a omezuje na minimum negativní dopad technologií na okolí.
Zajímavostí expozice je doslova okno do podvodního světa. Z expoziční budovy povedou okna přímo do podvodního světa a chybět nebude ani speciální prosklený tunel pod hladinou. V jednotlivých podlažích expozice pak najdou návštěvníci koncipované pohledy do hloubkových úrovní rybníku, od plytkých mokřadních ekosystémů, až po hlubinné zimoviště ryb v hloubce 6 m.
Projekt je především zaměřen na vzdělávání, zejména pro děti od mateřských škol až po středoškolské studenty a vysokoškoláky. Nenásilnou formou bude představovat podvodní svět také pro ostatní návštěvníky z řad turistů a rodiny s dětmi. Řešení expozice je totiž umístěno v katastru obce Modrá, v těsném sousedství Archeoskanzenu, který je vyhledávaným turistickým cílem. Obec Modrá se navíc pyšní velmi efektivním přístupem k managementu krajinných zdrojů v extravilánu, jehož výsledkem je v nedávné době vybudovaná kaskáda produkčních rybníků v otevřené krajině.

V předchozím ročníku byl oceněn jeden z našich stálých autorů Dr. Ing. Zdeněk Pospíchal a oceněné řešení jsme pak i samostatně publikovali v seriálů článků ze semináře, který se k tomuto tématu konal a TZB-info bylo hlavním partnerem.

Čtěte ve článcích:
Technická opatření ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové
Projekt "Teplá voda" a jeho realizace ve FN Hradec Králové
Zpětný pohled projektanta na rekonstruci vodovodu ve FN v Hradci Králové
 
 
Reklama