Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Významné ocenění našeho autora. Energy Globe Award poprvé v České republice!

Cokoliv je prospěšné pro přírodu, zaslouží si pozornost a podporu!

Energy Globe Award je prestižní světové ocenění energeticky úsporných projektů, v roce 2008 poprvé v ČR. V 6 kategoriích známe 18 nominovaných a jedním z nich je i dlouholetý spolupracovník redakce Dr. Ing. Zdeněk Pospíchal. Gratulujeme!

O projektu ocenění Energy Globe Award:

Energy Globe Award je nejvýznamnějším světovým oceněním v oblasti ochrany životního prostředí. Pořádá se již osm let a vyznamenává energeticky šetrné projekty. Udílení cen probíhá na celostátní úrovni ve více než 75 zemích a letos poprvé díky iniciativě energetické společnosti E.ON zavítá i do České republiky.

Projekty jsou zařazeny do kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec.

Kategorie Voda

Veškerý život začal ve vodě - a bez vody žádný život neexistuje. Milióny lidí na světě to každodenně pociťují, milióny lidí tímto "elixírem života" plýtvají a znečišťují jej, ale i bezmyšlenkovitě. Boj o rozdělování vody začal již dávno a vyvolal i války. Díky starostlivému zacházení s tímto zdrojem všemi lidmi a díky inovačním technologiím by mohla být voda k dispozici pro všechny lidi. V ENERGY GLOBE mohou být zahrnuta všechna opatření, která k tomuto přispívají. Patří sem projekty v oblastech obstarávání pitné vody, užitkové vody, zavodňování, ochrana vod, lodní doprava, zabránění a likvidace odpadních vod.

Mezi 3 nominovanými projekty je i Optimalizace výroby a distribuce teplé vody - č. 4
Předkladatel: qzp, s.r.o (Zdeněk Pospíchal)

O projektu: Komplexní systémové řešení spotřeby vody v objektu aplikovatelné na různé objekty. V projektu jsou uvedeny např. Interní klinika ve Fakultní nemocnice v Hradci Králové, hotel Holiday Inn v Brně apod.

V projektu je dokumentováno snížení spotřeby teplé vody na základě patentovaného řešení stabilizace teploty vody a dalších instalovaných opatření.

Dr. Ing. Zdeněk Pospíchal je dlouholetým autorem redakce a jeho články mají vysokou čtenost nejen krátce po zveřejnění, ale jsou trvalým zdrojem informací a podílejí se tak na tvorbě trvalé hodnoty obsahu. A v jeho případě nejde o teoretické znalosti, ale ve většině případů o články vznikající na základě konkrétních poznatků z praxe. Např. v rámci výše uvedeného nominovaného projektu bylo i řešení hygieny vnitřního vodovodu v Interní klinice v Hradci Králové.

Dr. Pospíchal byl iniciátorem naprosto unikátního semináře přímo v areálu nemocnice a podařilo se podle prvotních úvah nemožné - skutečně otevřená diskuse, kdy se zveřejnily původní nevyhovující naměřené hodnoty, popsaly chyby a diskutovalo se o jednotlivých krocích nápravy a jejich důsledcích. Při zpětném pohledu se zúčastněným dostalo nepočítaně praktických rad k nezaplacení. Jsme rádi, že jsme byli u této naprosto výjimečné akce a jsme rádi, že se daří jednání o podobném dalším setkání. Pro účastníky semináře bylo vydáno CD a vybrané přednášky vyšly i jako týdenní články na TZB-info:

Čistší produkce ve zdravotnictví
Technická opatření ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové při likvidaci legionel 1998 - 2007
Zpětný pohled projektanta na rekonstruci vodovodu ve FN v Hradci Králové
Hydraulika distribuční sítě teplé vody
Koncept provozního předpisu pro minimalizaci mikrobiálního rizika v koncových bodech distribuční sítě pitné a teplé vody nemocničních objektů
Projekt "Teplá voda" a jeho realizace ve FN Hradec Králové.

Již nominace mezi tři nejlepší projekty Energy Globe Award ČR 2008 v kategorii Voda je úspěchem, ale držíme palce i do velkého finále.

Slavnostní vyhlášení výsledků:

Vynikající počiny v oblasti ochrany životního prostředí v České republice budou slavnostně vyhlášeny ve čtvrtek 27. listopadu.

V rámci velkolepého galavečera budou divákům představeny vybrané projekty. Slavnostního udílení cen se zúčastní také Maneka Gandhí, čestná předsedkyně komise mezinárodní soutěže Energy Globe, Hlavní hvězdou doprovodného programu bude světoznámá houslová virtuózka Vanessa Mae.

Nad slavnostním vyhlášením výsledků ankety Energy Globe Award ČR, které se uskuteční 27.11.2008 na výstavišti v Brně, převzal záštitu předseda vlády ČR Mirek Topolánek.

Televizní Galavečer Energy Globe Award ČR bude odvysílán 28. listopadu 2008 od 21.00 hodin na ČT 2.

Řešení úspor v oblasti dodávky vody najdeme jako součást řešení i v dalších nominovaných projektech v ostatních kategoriích, např.:

  • Energeticky úsporný projekt EPC v pekárně PENAM Rosice - č. 81 (kategorie Země)
    Předkladatel: Energ, spol. s r.o.

    Projekt úsporných opatření realizovaných metodou Energy performace contracting (EPC). Obsahuje i instalaci spalinových výměníků pro využití odpadního tepla z výrobních procesů pro přípravu teplé vody a vytápění.
  • Energeticky úsporný obchod v Žatci - č. 12 (kategorie Země)
    Předkladatel: TESCO Stores ČR a.s.

    Novostavba obchodního domu, kde byla věnována zvýšená pozornost ekologii stavby. A v rámci nadstandardních opatření v tomto objektu bylo realizováno mimo jiné i využívání odpadního tepla z chlazení potravin na přípravu teplé vody a výroba teplé vody solárními kolektory.
  • Centrální kotelna na štěpky pro vytápění a zásobování TUV - č. 27 (kategorie Oheň)
    Předkladatel: 2 arch s.r.o. (Prostějov)

    Projekt popisující vytápění statku na Vysočině biomasou. Na tomto projektu je zajímavé to, že kotelna slouží zároveň pro vytápění rodinných domků v obci a participace občanů při provozu zařízení.
  • Hydrologií a měřením ozónu až za hranice města - č. 34 (kategorie Mládež)
    Předkladatel: ZŠ Třebíč

    Žáci v rámci vyučování provádí měření v oblasti meteorologie, hydrologie. Žáci zkoumali na 60km úseku Jihlavy kvalitu vody prostřednictvím hydrologických měření.

Ostatní nominované projekty

Dodatečné doplnění redakce:
Projekt Dr. Ing. Zdeňka Pospíchala "Optimalizace výroby a distribuce teplé vody" v soutěži energeticky úsporných projektů Energy Globe Award ČR powered by E.ON. v kategorii VODA zvítězil! Gratulujeme!
 
 
Reklama