Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

FOR ARCH se stal největším stavebním veletrhem v České republice

Při veletrhu FOR ARCH se uskutečnila obchodní setkání českých a německých firem. První den veletrhu nabídl možnost B2B setkání s představiteli polských firem. V doprovodném programu proběhlo 50 konferencí a odborných seminářů, přednášelo 100 renomovaných odborníků a oprovodný program trval celkem 155 hodin.

Letošní mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH 2013 se zaměřil na aktuální téma Rekonstrukce a revitalizace, které přitáhlo rekordní počet návštěvníků.
Ve dnech 17. až 21. září prošlo branami veletržního areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech 71 290 lidí, tedy o tři procenta více než loni.
Rozrostla se však i výstavní plocha, kde se prezentovaly nejnovější trendy a technologie ve stavebnictví a přidružených oborech. Současně s veletrhem FOR ARCH proběhly akce FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY & SPA, FOR WASTE a FS Days. V pořadí již 24. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH se zúčastnilo celkem 809 vystavovatelů, z nichž 46 na tuto významnou událost ve stavebnictví přijelo ze zahraničí.
Potěšilo nás, že i v době pokračující recese ve stavebnictví FOR ARCH dokáže oslovit fi rmy a odbornou i laickou veřejnost. Vystavovatelé hodnotí účast i v dnešní nelehké době bez výjimky pozitivně a vnímají veletrh jako ideální prostředí pro rozhýbání obchodu.
Martin František Přívětivý
ředitel obchodního týmu FOR ARCH



FOR THERM

Čtvrtý ročník specializovaného veletrhu FOR THERM, známý jako veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky, představil největší českou přehlídku tohoto odvětví pro rok 2013.

Na celkové ploše 3000 m2 vystavovaly fi rmy z České republiky i ze zahraničí. Veletrh FOR THERM opět prokázal velký zájem vystavovatelů i návštěvníků a svým nárůstem výstavní plochy se řadí mezi největší veletrhy tohoto zaměření v České republice. Hlavním tématem letošního veletrhu byla tepelná čerpadla. Na kvalitě doprovodného programu, který probíhal po dobu veletrhu FOR THERM, se podíleli naši odborní partneři: Asociace pro využití tepelných čerpadel ČR, Cech kamnářů ČR, odborný portál TZB-info, časopis Alternativní energie, Klastr Česká peleta, CZ Biom a další.
Vystavovatelé veletrhu FOR THERM uspěli i v prestižní soutěži GRAND PRIX, ve které byly oceněny výrobky od společnosti Lambda a NAOS, čestné uznání pak získal interiérový kotel VERNER 13/10.2.
Nejenom úspěšné představení řady novinek na veletrhu, ale vzrůstající zájem odborné veřejnosti potvrdily pozici veletrhu FOR THERM jako špičkové akce na vytápění, vzduchotechniku, komínové systémy, regulační techniku a alternativní zdroje energie.



FOR WOOD

Moderní a efektivní bydlení „ve dřevě“ představil veletrh FOR WOOD. Ze zimního termínu se do atraktivního souboru podzimních stavebních veletrhů nově zařadil již 8. ročník veletrhu dřevostaveb a využití dřeva pro stavbu FOR WOOD.
Ten nabídl žhavé novinky z oblasti konstrukcí, strojního vybavení a výstavby dřevostaveb - montované domy, sruby, roubenky a vrstvené masivní dřevo. Dřevo jako klasický materiál má ve stavebnictví svou nenahraditelnou roli a architekti se k němu stále vrací. V současnosti se dřevostavby dostávají do popředí v souvislosti s novým trendem, který volá po efektivním a úsporném stavění. Nad akcí převzala záštitu Asociace dodavatelů montovaných domů.

Odborníci i laická veřejnost zde načerpali inspiraci pro plánované stavby dřevěných budov, ať už se jedná o rodinné domy, průmyslové haly, zahradní domky a chaty nebo opravy či rekonstrukce historických objektů.
Zájemci na veletrhu nalezli vše potřebné od konstrukce po samotnou realizaci, konkrétně např. nabídky návrhářského software, vhodné stavební materiály či technologie pro zhotovení základů i opláštění dřevostaveb. Své expozice zde měli také výrobci a dodavatelé strojního vybavení pro opracování dřeva či úpravu polotovarů, výrobci chemie a sanačních prostředků.



BAZÉNY, SAUNY & SPA

Máme za sebou jeden z nejvýznamnějších oborových veletrhů v ČR BAZÉNY, SAUNY & SPA. Přes některé protesty k podzimnímu termínu jsme zaznamenali vzrůstající tendenci v počtu vystavovatelů (38% nárůst oproti roku 2012). Tento veletrh je místem, kde vystavovatelé představili nejnovější výrobky, technologie a služby.
V oblasti bazénů se stále častěji objevuje nový trend v podobě koupacích jezírek a biobazénů. Tento trend se stal i hlavním tématem veletrhu. Sekce biobazénů (SZÚZ) a její členové vybudovali nádhernou expozici s koupacím jezírkem a po všech pět veletržních dnů zajišťovali přínosné přednášky.
Odbornou konferenci Investiční a provozní úspory v bazénových provozech se zaměřením na spotřebu médií v provozech zajistila Asociace bazénů a saun ČR a je vidět, že vybrala téma aktuální, velký sál v PVA EXPO PRAHA byl plně obsazen. Byla zde i vyhlášena nová soutěž pro provozovatele aquaparků, bazénů, koupališť a biotopů.
Touto cestou bychom chtěli poděkovat všem vystavujícím firmám a rovněž odborným garantům a partnerům. Pro příští ročník se stanou hlavním tématem sauny.

FOR WASTE

Již 8. ročník veletrhu FOR WASTE, s podtitulem nakládání s odpady, recyklace, čištění a ekologie, proběhl tento rok s mottem Recyklací k surovinám budoucnosti.


Letos podruhé proběhl veletrh FOR WASTE souběžně s populárním veletrhem FOR ARCH, což považují jak vystavovatelé, tak návštěvníci za mnohem šťastnější, než původní organizaci společně s odborným veletrhem FOR INDUSTRY. Odpovídal tomu nejen téměř o 50 % vyšší počet přihlášených firem oproti loňskému roku, ale rovněž zvýšené povědomí o tomto veletrhu v očích návštěvníků. Na letošním veletrhu jsme totiž zaznamenali zvýšený zájem veřejnosti o problematiku životního prostředí, především vnímání recyklace, třídění odpadů a nutnosti předcházení vzniku odpadů, jako již samozřejmé součásti každodenního života běžného návštěvníka. Stejně kladný ohlas měly na veletrhu i konkrétní výrobky z recyklátu, praktické ukázky čistíren odpadních vod do domácností, čisticích strojů, čerpadel či poradenství zaměřené na úpravu a filtraci vody a další.
V rámci doprovodného programu FOR WASTE se diskutovalo např. o recyklaci, opětovném použití a prevence vzniku odpadu, o problematice stavebních odpadů, také o odpadovém hospodářství v obcích a o využití organických zbytků, dále o třídění odpadu pomocí čárového kódu a o dalších zajímavých tématech.



GALAVEČER

Již tradičně proběhl druhý veletržní den, 18. září 2013 od 19:30 hodin, slavnostní galavečer věnovaný především jako poděkování vystavovatelům za jejich účast na letošním veletrhu. Setkání proběhlo v krásných prostorách Národního domu na Vinohradech v Praze.
Večer byli vyhlášeni vítězové soutěží Architekt roku, GRAND PRIX, nově také TOP EXPO a byli představeni vítězové soutěže YOUNG ARCHITECT AWARD. Celou akcí provázel vtipně a pohotově již podruhé Jakub Železný a hlavní cenu soutěže Architekt roku předala stejně jako loni česká světoznámá architektka a designérka Eva Jiřičná.
Po skončení oficiální části večera zpestřila program k poslechu i tanci pěvecká kapela The Party Band a hosté si mohli vychutnat bohatý raut.


GRAND PRIX o nejlepší exponát/technologii

Soutěž GRAND PRIX o nejlepší exponát/technologii měla v letošním ročníku rekordní počet přihlášek s vysokou kvalitou výrobků. Odborná porota hodnotila celkem 44 přihlášených exponátů, které byly vystaveny ve 35 expozicích. Mezi posuzovaná kritéria patřily technické parametry, progresivní technologie, materiál, energetická úspornost, ekologická hlediska, přednosti i uplatnění na trhu. 8 exponátů získalo cenu GRAND PRIX a 4 exponátům udělila porota ČESTNÁ UZNÁNÍ. Všechna ocenění jsou bez určení pořadí.

HODNOTITELSKÁ POROTA
  • Předseda: prof. Ing. Karel Kabele, CSc., ČVUT v Praze, Fakulta stavební
  • Členové:
    • Ing. Ladislav Brett, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě
    • Ing. Pavel Košnar, Asociace bazénů a saun České republiky
    • Ing. Vladimír Galád, nezávislý odborník, čestný člen Společnosti pro techniku prostředí
    • JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura, nezávislý odborník
CENY GRAND PRIX 2013
  • ALUKOV HZ, spol. s r.o. / Exponát: Unikátní zastřešení teras CORSO GLASS
  • ATTACK, s.r.o. / Exponát: Zplyňovací kotel ATTACK DPX ve verzi Lambda
  • Beton Brož s.r.o. / Exponát: LiCrete, patentovaný stavební materiál tvořený z betonu
  • a průhledných členů
  • HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. / Technologie: EPD pro pálené cihly HELUZ
  • POPP s.r.o. / Exponát: Poloautomat. výklopné čelo zastřešení bazénu, řada Prestige, model P7
  • TECO a.s. / Technologie: Řídicí systém Tecomat Foxtrot
  • TOPINFO s.r.o., portál tzb-info.cz / Technologie: Kalkulátor cen energií TZB INFO
  • VIADRUS a.s. / Exponát: Nástěnný kondenzační kotel NAOS
ČESTNÁ UZNÁNÍ GRAND PRIX 2013
  • Bazénplast Bělá / Exponát: Čistírny odpadních vod EKO SBR BIO
  • KÁMEN ENGINEERING s.r.o. / Exponát: Zdivo a střešní krytina z přírodní ruly
  • ŠTORC TZB s.r.o. / Exponát: Renovent Excellent 300, kompaktní větrací jednotka
  • VERNER a.s. / Exponát: Interiérový kotel VERNER 13/10.2 - krbová kamna s výměníkem

FOR ARCH na TZB-info

Závěrečná zpráva mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH 2013


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...