Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úpravy výroby a distribuce teplé vody v domově seniorů v Brně

Hodnocení realizace řešení QZP Brno na výrobě a distribuci teplé vody

Snížení spotřeby teplé vody o 18,8 %, snížení spotřeby energie o 13,6 %, dostatek teplé vody a zajištěná hygiena vody. Zaměstnanci i klienti oceňují stabilní teplotu vody. Řešení může sloužit jako ideální vzorový projekt. Řešení finančně podpořil 300 tis. Kč E.ON Česká republika, s.r.o.

Domov seniorů v Brně Lesné se stal vzorovým projektem zajištění komfortního provozu a dosažení úspor teplé vody a energie ve vnitřním vodovodu. Následující článek shrnuje výsledky monitoringu, popis návrhu řešení a výsledky po realizaci.

Popis projektu úspor teplé vody, tepla a zvýšení komfortu teplé vody

O PROJEKTU:

Hodnocení bylo provedeno z údajů zjištěných monitoringem v dvou sledovaných obdobích: výchozí stav (duben 2009) a nový stav (duben až červenec 2010). Domov seniorů byl ve sledovaném období 2009 i 2010 shodně obsazen 66 ubytovanými.
Princip řešení byl oceněn jako nejlepší projekt v kategorii VODA českého finále ENERGY GLOBE AWARD v listopadu 2008. Pořadatel této soutěže (E.ON ČR) se rozhodl, že finančně podpoří názornou další realizaci tohoto principu a vedení města Brna doporučilo právě domov seniorů Okružní v Brně Lesné.
V roce 2009 byl monitorován výchozí stav teplé vody a sledováno jak zařízení výroby, tak i systém distribuce teplé vody. Po zjištění výchozího stavu bylo vypracováno komplexní řešení ve spolupráci s firmou ESL, a.s. Ukázalo se však, že finanční prostředky nebudou na toto komplexní řešení postačovat, a proto bylo navrženo minimální řešení v rámci finančních možností. Byl připraven harmonogram prací, projednán s paní ředitelkou domova seniorů. Realizaci provedla firma ESL,a.s.

VÝSLEDKY:

Za sledované dny výchozího stavu v roce 2009 byla denní průměrná spotřeba 7,16 m3/den, nový stav byl monitorován za shodného obsazení měsíc po dokončení úprav – spotřeba 5,81 m3/den. Snížení spotřeby teplé vody je tedy cca 1,35 m3/den, což je o 18,8 % nižší spotřeba. Spotřeba studené vody celkem zůstává dle fakturačních údajů (duben až červenec 2010) oproti stejnému období roku 2009, tj. výchozímu stavu, prakticky shodná (snížení denní spotřeby je o cca 50 litrů).

SNÍŽENÍ SPOTŘEBY TEPLÉ VODY O 18,8 % (o 1,35 m3/den) lze vzít do úvahy např. i to, že se snížily odběrové špičky (viz grafy v odkazu v závěru článku). Průměr spotřeby teplé vody na jednoho ubytovaného a den (včetně celého provozu domova seniorů – kuchyně a prádelny) byl původně 108,5 litrů, po realizaci projektu spotřeba poklesla na 88,1 l/os. den, tj. pokles o 20,4 l/ os.den.


Klienti i personál nejvíce oceňují stabilní teplotu vody

Tyto hodnoty lze vysvětlit monitoringem teplot v koncových distribučních bodech – dříve uživatelé odpouštěli vodu, aby jim přitékala teplá voda o požadované teplotě, nové řešení tuto praxi odbouralo. Spotřeba teplé vody se snížila podstatně i přesto, že došlo ke snížení teploty teplé vody. Další možností je zlepšení v distribučních bodech – seřízení vodovodních baterií na vhodné průtoky. V tomto směru dle jednání s vedením domova seniorů a ve vazbě na možné náklady nebyla provedena žádná opatření.

Pokud jde o energii obsaženou ve vodě (dříve ohřev na 56°C, nyní 50°C), jde o SNÍŽENÍ SPOTŘEBY ENERGIE O 13,6 % (uvažujeme ohřev z teploty 12°C na uvedené teploty). Pak je tady i „spotřeba energie na vodu, která se nemusela ohřát“. Pro komplexní zhodnocení by bylo třeba brát do úvahy nejen energii ve spotřebované teplé vodě při ohřevu, ale i ztráty cirkulací, které nejsou hodnoceny ani u výchozího stavu, ani po realizaci změn. Je však jisté, že ztráty cirkulací podstatně klesnou díky snížené teplotě vyráběné teplé vody. Také bude nižší inkrustace potrubí, prodlouží se i životnost zařízení výroby teplé vody a distribuční sítě, je snížená možnost opaření uživatelů. Součástí řešení je i hygienické zabezpečení distribuované teplé vody – dávkováním biocidu.

ZÁVĚR:
Konstatuji, že vložením částky 300 tis. Kč dochází dle tříměsíčního hodnocení k roční úspoře provozních nákladů při výrobě a distribuci teplé vody ve výši 216 tis. Kč a dalším, finančně obtížně vyjádřitelným zlepšením z hlediska obslužnosti uživatelů, dále prodloužení životnosti systému výroby a distribuce teplé vody, atd.


Výsledky projektu úspor a zvýšení komfortu teplé vody z pohledu uživatele.
Vyhodnocení realizace stabilizace teplé vody navržené firmou QZP a realizované za spolupráce firmy ESL ze sponzorského daru firmy E.ON.

Mgr. Barbora Dvořáková, ředitelka domova pro seniory Okružní, příspěvková organizace, Brno – Lesná.

Cílem celé akce, která se mohla uskutečnit díky daru firmy E.ON a týmů firem QZP a ESL, bylo provést úpravy stávajícího systému rozvodů teplé vody, aby v koncových bytech tekla teplá voda a současně došlo k celkové úspoře tepla a vody. K předloženým grafům firmy QZP (které dokládají sníženou spotřebu teplé vody) uvádím tabulku spotřeby tepla v Kč ve vybraných měsících a úsporu vyjádřenou v %.


Při hodnocení je potřeba vzít v úvahu skutečnost, že se mění struktura klientů, počet je stejný, ale mění se zdravotní stav nebo nastupují noví klienti se zvýšenou péčí, a to vše se odráží na spotřebě teplé vody. Přesto je úspora nákladů na teplo zřejmá. Měsíční náklady na teplo v porovnání původního stavu a po realizaci se snížily.
Nejvíce je klienty samotnými a pečujícím personálem oceňována skutečnost, že voda je teplá prakticky ihned po otevření vodovodní baterie.
Realizací řešení QZP Brno pro stabilizaci distribuce teplé vody v objektu domova seniorů Okružní bylo dosaženo nejen snížení nákladů na teplou vodu, ale i zlepšení obslužnosti našich klientů a zvýšení komfortu bydlení.

Zdroj: V Brně 4.09.2007 info@okr.brno.cz, www.okr.brno.cz


WC a sprchy v bytových jednotkách jsou přizpůsobeny seniorům



Rozhodná data pro investici do řešení výroby teplé vody v domově seniorů Okružní.

Dr. Ing. Zdeněk Pospíchal, QZP, s.r.o., Brno, Ing. Ladislav Lněníček, ESL, a.s., Brno

Potenciální úspory v teplé vodě jsou významné a vícespektrální: úspory pitné vody, úspory energie, úspory CO2, prodloužení životnosti systémů výroby a distribuce… a týkají se každého a denně. Řešení je již ověřené v praxi i na jiných objektech.

Řešení v bodech:
  • Komplexní řešení teplé vody přináší současně úsporu pitné vody a energie a také zvýšený komfort uživatelů.
  • Byl monitorován původní stav i výsledný stav (úspory pitné vody, tepelné energie a uživatelský komfort, rozdíl obou stavů, návratnost vložených financí, použitelnost v širším měřítku atd.)
  • Uplatnění tohoto řešení je velmi široké:
  • - novostavby zapracováním do realizační projektové dokumentace
    - rekonstrukce nemocničních objektů
    - rekonstrukce domovů seniorů
    - rekonstrukce hotelů
    - rekonstrukce školských a ubytovacích zařízení
    - rekonstrukce obytných budov
    - rekonstrukce lázeňských objektů

  • VÝSLEDKY je třeba chápat jako doklad cílené snahy E.ON v oblasti úspor energie a zlepšování životního prostředí. Pro širší veřejnost je důležitá možnost využití výsledků pro politické vedení Jihomoravského kraje a Města Brna, správce obdobných zařízení v ČR (přes Asociaci poskytovatelů sociálních služeb, odbornou veřejnost (CT, AMF, Teplárenské sdružení ČR). Právě pro toto širší využití je významná mediální podpora internetového portálu TZB-info.
Grafy naměřených vybraných parametrů:
Hodnocení - realizace DS Okružní - grafy.doc


Poděkování společnostem,které se na projektu podílely:




 
 
Reklama