Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

10 let spolupráce časopisu Alternativní energie a portálu www.tzb-info.cz

Na začátky spolupráce vzpomínají šéfredaktor Alternativní energie a tehdejší šéfredaktor TZB-info. Společný článek je otištěn v aktuálním čísle časopisu AE, které právě nyní míří do schránek svých čtenářů. V duchu pokračující výborné spolupráce jej zároveň nabízíme i Vám, čtenářům TZB-info.


CD při příležitosti 10. výročí vydávání AE

Každý technik, který se zabývá řešením zdravotně technických instalací, vytápěním, větráním, chlazením, elektrotechnikou, stavbou a energií, obnovitelnými energiemi a podobnými obory ví, že výše uvedený portál je českou "výstavní výlohou" těchto oborů a operativně v něm hledá a nachází potřebné informace. Když připočteme bohatou diskusi, můžeme říci, že to je naše nejkvalitnější oborová učebnice (knihovna), která se každý týden aktualizuje.

Na začátku činnosti portálu vznikla i myšlenka zahrnout do něho vycházející oborové časopisy, které by anotacemi svých článků s podobnými informacemi dále obohatily a zviditelnily informační trh. Alternativní energie byla v roce 2001 druhá v pořadí, která se na portálu objevila, když první byl jen o rok dříve časopis Vytápění, větrání, instalace. Dnes už se zde představuje neuvěřitelných 31 časopisů!


Návštěvnost AE na webu TZB-info.cz (rok 2001 nezjištěn)

Na tuto akci mám osobní vzpomínku z veletrhu Pragotherm 2001. Potkal jsem se s tehdejším šéfredaktorem Ing. Milanem Bechyně na schodišti u Křižíkovy fontány a protože bylo hezké počasí, na sluníčku se dobře diskutovalo. Ing. Bechyně nakonec tento návrh konkretizoval a jelikož to bylo i v zájmu Alternativní energie, nebylo co řešit. Prvních 5 let bylo na portálu otištěno i 48 doslovných článků, s rozvojem vlastních dopisovatelů portálu nakonec zůstalo jen u anotací.

Hlad po oborových informacích byl v té době takový, že kdo nebyl každý den na "tézetbéinfo", nebyl "in", a prostě mu ujížděl oborový rychlík. Dnes je portál velmi přehledný a každý si v něm najde ten svůj a příbuzné obory.


Známá webová stránka, milá všem oborovým zájemcům a příznivcům

Opravdu mohu potvrdit, že spolupráce mezi Ing. Jaroslavem Peterkou - duchovním otcem tištěného časopisu Alternativní energie a nově vzniklým internetovým portálem TZB-info vznikla velmi spontánně, bez složitého domlouvání. Byla zajímavá ze dvou hledisek. Především byla poměrně neobvyklá, protože před deseti lety byla tištěná a internetová média považována za nesmiřitelnou konkurenci, která dlouhodobě vedle sebe nemůže existovat. Teprve další vývoj ukázal, že obě média nejen že mohou fungovat souběžně, ale i se vzájemně doplňovat a využívat své přednosti.

Druhé zajímavé hledisko spolupráce byla výměna informací mezi skupinou nadšenců pro využívání obnovitelných energií pro vytápění a přípravu teplé vody a druhou skupinou "klasických" topenářů. Zpočátku to byly především solární termické kolektory, kotle na dřevo, dřevní štěpku a dřevní resp. rostlinné peletky. Později pak tepelná čerpadla, rekuperace tepla a informace a návody na úspory energie na vytápění a přípravu teplé vody.

Dovolil bych si vyslovit přesvědčení, že spolupráce mezi Alternativní energií a TZB-info významně přispěla ke vzájemnému poznání a sblížení obou skupin nadšenců-praktiků a odborníků.

Na závěr si přejme, ať naše spolupráce pokračuje nejméně dalších 10 let a pomáhá rozvoji využívání OZE včetně zlepšení životního prostředí a omezení účinků globálního oteplování.

 
 
Reklama