Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Neblíží se náhodou konec technických místností?

Každý, kdo někdy projektoval rodinný domek, potvrdí, že základem úspěchu je vedle architektonického návrhu rovněž nalezení ideální polohy pro technické zázemí domu, které zjednodušeně nazýváme kotelnou. Rostoucí technická úroveň a stále kvalitnější design výrobků TZB může ale způsobit určité přehodnocení významu druhého z uvedených bodů.

Prvořadým smyslem technických místností bylo především „schovat“ nevzhledné kotle a zásobníky vody, při jejichž návrhu se dlouho výrobci řídili pravidlem: není důležité, jak vypadají, ale jak fungují, stejně na ně nikdo není moc zvědavý. A produktům ukrytým v oddělených místnostech se pak i více toleroval vyšší provozní hluk nebo třeba změť trubek propojujících jednotlivé komponenty.

Změna přišla v okamžiku, když z prostorových důvodů nastala nutnost umístit tepelný zdroj se zásobníkem vody do obytné místnosti. Zatímco s nevzhledností si poradila nějaká ta předstěna, hluk musel vyřešit sám výrobce, jinak by měl s prodejem výrobků problém. A jakmile byly kotle při svém provozu prakticky neslyšitelné, byl již jen jeden krok k tomu, udělat z nevýhody výhodu.

Když si dnes projdete nabídku předních výrobců tepelné techniky, nemůžete si nevšimnout, že některé produkty mají tak kvalitní design, že by byla věčná škoda je někde schovávat. Podobně jako nový kondenzační kotel Bosch Condens 9000i. Ten byl k vidění na veletrhu Aqua-therm Praha 2016 na stánku Bosch Termotechnika. S vedoucím prodejní divize společnosti, Ing. Luboše Morávkem, si o něm zašla popovídat ředitelka portálu TZB-info, Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., a protože jsme se chtěli o dojmy z nového kotle podělit s vámi, čtenáři, nemohla u toho chybět kamera.

 
 
Reklama