Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaroslav Hoskovec - odborník na vícevrstvé potrubí a na ALPEX-GAS

Investorům přinesl ALPEX GAS větší bezpečnost domovních rozvodů plynu a rovněž možnost zbavit se plynovodního potrubí v interiéru, říká Jaroslav Hoskovec, technický poradce IVAR CS. Za zájmem montážních firem vidí zejména usnadnění práce. Zde ovšem upozorňuje na nutnou pečlivost a znalost problematiky.

J.Hoskovec pracoval v IVAR CS od roku 2002 jako technický manažer a měl na starost vývoj potrubního systému IVAR Pipe, který postupně přerostl v IVAR FLEX a dnes je to široký sortiment IVAR TRIO.

Jaroslav Hoskovec, foto IVAR CS
Jaroslav Hoskovec, foto IVAR CS

IVAR TRIO dnes obsahuje bohatý sortiment komponentů pro vytápění, vodu a plyn včetně příslušenství k podlahovému vytápění a plastohlinikové potrubí. Postupně se do systému začlenily vysoce jakostní produkty předních evropských výrobců, jako jsou IVAR, FRAENKISCHE, FIV, BRANDONI, TECO, EMMETI a mnoho dalších.

V České republice je jen pár lidí, kteří měli možnost být u něčeho skutečně nového, co změnilo instalační praxi. A právě Jaroslav Hoskovec je jedním z nich. Odborná veřejnost má Jaroslava Hoskovce spojeného s přelomovým řešením pro domovní instalace - vedení plynu v plastohliníkových trubkách.
Trvalo 3 roky než se podařila certifikace systému ALPEX GAS. 3 roky, kdy ve spolupráci s Ing. Buchtou z ČSTZ a s certifikačním institutem PAVUS věnoval J.Hoskovec mnoho hodin přípravě podkladů a tvorbě PTN.

J.Hoskovec k tomu mimo jiné řekl: "Opatrnické a alibistické tendence byly patrné i ze strany státních orgánů, které byly podporovány lobbistickými zájmy zástupců „tradičního“ řešení domovních rozvodů plynu. V konkurenčním prostředí se používají „všelijaké“ metody, jak známo. Pokud se ptáte, co pomohlo nejvíce, tak opakuji, bylo to přesvědčení o správnosti a opodstatněnosti našeho cíle. V důsledku velké snahy, spolupráce a profesionality ČSTZ jsme naši vizi o bezpečných a snadno realizovatelných domovních rozvodech plynu podle západoevropského vzoru dotáhli do zdárného konce i za cenu podstatně vyšších nákladů než se primárně počítalo."
Cílovou páskou však nebyla samotná certifikace, pro J. Hoskovce začal maraton školení a konzultací, protože bylo třeba vyškolit montážní firmy a projektanty. A tento maraton neskončil dodnes, ačkoliv je již prodáno mnoho metrů tohoto potrubí.

Systém ALPEX-GAS je zásadní změnou v rozvodech plynu v budovách. Investoři oceňují nebývale vysoké bezpečnostní standarty a možnost mít kontinuální přehled o stavu domovního plynovodu. Rovněž pozitivně vnímají možnost skrytého vedení plynovodu v konstrukcích, zejména podlahách.
J,.Hoskovec k systému ALPEX GAS pro TZB-info řekl: "Pro společnost IVAR CS je rozhodující pohled investorský a realizační. Investorům to bezesporu přineslo větší bezpečnost domovních rozvodů plynu a rovněž větší svobodu při estetickém využití bytových interiérů bez rušivých instalačních prvků apod."

Odborná veřejnost zná J.Hoskovce jako odborníka na plastohliníkové potrubní systémy IVAR TRIO pro vytápění, vodu a podlahové vytápění a jako odborníka na ALPEX-GAS. A jak ho znají kolegové v IVAR CS?

Marek Wolf: „Je to tvůrce systému IVAR TRIO a IVAR Gas. Pan Hoskovec se vypracoval mezi největší odborníky na použití plast hliníkového potrubí a jeho spojováni a především se mu podařilo prosadit tyto systémy do praxe.“

Veronika Daňhelová: „Poděkování za kolegyně z Ivaru – jedním slovem odborník po stránce pracovní i lidské, umí člověka vyslechnout, poradit i pobavit"

Semir Boughattas: „ Za celou dobu jeho působení jsem vždy s ním vycházel jako s ochotným člověkem. Děkuji mu, že byl kdykoliv ochoten konstruktivně řešit věci, přijmout novinky a hlavně racionálně řešit potíže, které obchod přinesl a naši zákazníci se něj mohli obracet s důvěrou.
Věřím, že i když pan Hoskovec půjde do důchodu, bude nadále pro firmu externě pracovat jako technický poradce a pomůže nadále firmě udržet trend na českém trhu."


Semir Boughattas, jednatel, a Jaroslav Hoskovec, technický manažer IVAR CS
"Děkuji mu, že byl kdykoliv ochoten konstruktivně řešit věci", říká Semir Boughattas, jednatel společnosti IVAR CS (uprostřed), na adresu Jaroslava Hoskovce (vpravo). Foto IVAR CS
Jaroslav Hoskovec, foto IVAR CS
...některé projekty jsou náročné a jejich řešení vyžaduje čas. Ale i nadšení a ochotu věnovat se jim kdykoliv. Není nad osobní přístup. Foto IVAR CS
 
 
Reklama