Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens zajišťuje v Dánském královském archivu ochranu vzácných dokumentů před požárem

Speciální podmínky vyžadují systém sestavený "na míru". Dánský královský archiv v Kodani spoléhá v případě požáru na plně automatický hasicí systém Sinorix H2O Gas společnosti Siemens. Systém, využívající kombinaci vody a dusíku, hasí rychle a spolehlivě otevřené plameny i doutnavý oheň bez jakéhokoliv dalšího poškození dokumentů nevyčíslitelné hodnoty.

Dánský královský archiv je zčásti umístěn v téměř 400 let staré historické budově, která kdysi byla součástí královského paláce. V archivu jsou od jeho vzniku shromažďovány cenné úřední dokumenty dánského státu, jako např. mapy, matriky narozených, záznamy ze sčítání obyvatel, obchodní záznamy a jiné jedinečné dokumenty a spisy.

"Nejhorší, co se může v archivu stát, asi nejsou krádeže, i když i toto riziko je poměrně značné. Ukradené věci se ale téměř vždycky nějakým způsobem vrátí zpět. Skutečně hrozný je však požár, protože naše cenné sbírky při něm mohou být navždy, zcela nenávratně ztraceny," vysvětluje Jan Pedersen, bezpečnostní technik Dánského královského archivu a dodává: "Požár je zničující ve dvou ohledech. Nejde jen o samotný oheň a velkou zkázu, kterou způsobí mezi uloženými dokumenty, ale zcela stejně může uškodit i voda použitá k jeho uhašení."

Komplexní protipožární systém pro Královský archiv

Zástupci společnosti Siemens a Královského archivu museli při hledání vhodné konfigurace protipožárního systému vyřešit několik problémů. Prvním byl samozřejmě velký počet nenahraditelných dokumentů, které je třeba co nejlépe ochránit. Dále bylo nutné brát ohled na stávající konstrukci budovy, do níž bylo pro její historickou hodnotu možné zasáhnout jen v omezené míře. A konečně zde bylo k dispozici jen velmi málo volného prostoru, takže systém musel být přesně přizpůsoben daným podmínkám.

Po důkladné analýze rizik a rozsáhlých zkouškách byl pro Královský archiv vybrán hasicí systém Sinorix H2O Gas. Tento systém byl zvolen zejména proto, že ho bylo možné přesně přizpůsobit zvláštním požadavkům archivu, a také proto, že umožňuje uhasit oheň rychle a zcela spolehlivě. Použitá speciální technika jemného rozprašování vody navíc minimalizuje následné poškození nenahraditelných dokumentů způsobené hašením.

Komplexní protipožární systém obsahuje čtyři ústředny požární signalizace a 344 inteligentních kouřových hlásičů, z nichž dva jsou nasávacího typu. Dále je zde 39 strategicky rozmístěných tlačítkových hlásičů požáru. Současně s místnostmi pro ukládání dokumentů jsou sledovány také kanceláře a další prostory.

Hasicí systém Sinorix H2O Gas pro místnosti určené k ukládání dokumentů zahrnuje čtrnáct hasebních zón s celkem 160 tlakovými lahvemi s dusíkem a vodou. V prostorách výpočetního střediska jsou navíc instalovány dva systémy Sinorix N2. Všechny komponenty systému se spravují prostřednictvím nadstavbového řídicího bezpečnostního systému MM8000 od společnosti Siemens.

Větší účinnost při použití dusíku a vody

Proces hoření může trvat tak dlouho, dokud je k dispozici dostatek kyslíku, tepla a hořlaviny. Je-li jedna z těchto složek odstraněna, hoření nemůže dál pokračovat a plamen zhasne. Právě tento fyzikální princip je základem činnosti automatického hasicího systému Sinorix H2O Gas. V závislosti na riziku vzniku požáru a řešené úloze se k uhašení požáru používají různá média jako např. voda (např. sprinklerové systémy), plynné hasební látky (chemicky vytvořené či přírodní plyny) nebo kombinace vody a plynu (např. vodní mlha). Voda primárně ochlazuje hořlavý materiál a okolní vzduch a zabraňuje rychlému šíření ohně. Přírodní plyny primárně brání přístupu kyslíku do chráněného prostoru.

Systém Sinorix H2O Gas dosahuje kombinací dusíku (jako přírodního hasebního plynu) a vody dvojitého hasebního efektu - rychle a spolehlivě tak likviduje požár. Zatímco dusík snižuje koncentraci kyslíku v chráněném prostoru, což má okamžitý hasební účinek, vodní mlha snižuje teplotu hořlavého materiálu pod hodnotu, při níž by mohl znovu vzplanout.

Plyn a voda jsou vypouštěny společně do jednoho potrubního systému a jsou také společně distribuovány tryskami v chráněném prostoru. Dusík přitom slouží i jako látka pohánějící vodu a zajišťuje její pozvolné a rovnoměrné rozptýlení. Již použití malého množství vody způsobí rychlé ochlazení předmětů a horkých povrchů. Vodní mlha tak snižuje nebezpečí opětného vzplanutí ohně.

Zasažené povrchy jsou díky použití vodní mlhy pokryty jen velmi tenkou vrstvou vody - tak tenkou, že neuškodí citlivým dokumentům uloženým v archivu a dokonce ani neohrozí elektronické přístroje, neboť se vypaří během několika minut. Vodní mlha současně váže jedovaté zplodiny hoření a zasažený prostor lze rychle vyvětrat pomocí vzduchotechniky nebo otevřením oken. Dusík ani voda navíc jako přirozené hasební látky neškodí životnímu prostřední, resp. lidem1).

Doporučené oblasti použití systému Sinorix H2O Gas

Protože systém Sinorix H2O Gas vyniká schopností uhasit doutnavý požár a také zabránit jeho opětnému vzplanutí (což jsou jevy často se vyskytující při hoření knih a dokumentů), jsou typickými oblastmi jeho použití zejména archivy a knihovny. Dále se používá pro ochranu uzavřených prostor (např. trezorových místností, místností se systémy UPS a strojními, resp. jinými technickými zařízeními), skladů hořlavých kapalin, kabelových kanálů, dvojitých podlah a také transformátorů, resp. generátorů, které jsou uzavřeny ve stísněných prostorách.

Technické údaje systému Sinorix H2O Gas
Hasební média dusík (N2) a voda (H2O)
Tlak v trysce 10 až 60 bar
Rychlost kapiček 50 až 150 m/s
Průměr kapiček 10 až 50 μm
Plocha pokrytá jednotlivou tryskou 30 m2
Potrubní systém pozinkované ocelové trubky dimenzované na pracovní tlak 60 bar
Použití třídy požáru A, B, C
Doba činnosti 60 až 120 s
Homologace VdS (S307002)

1) Zemská atmosféra obsahuje asi 78 % dusíku a asi 21 % kyslíku. Oheň přestává hořet při obsahu kyslíku ve vzduchu nižším než 13 objemových procent. Vzduch s 13 objemovými procenty kyslíku přitom ještě neohrožuje přítomné osoby.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...