Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Brně hoří dvě haly s matracemi, škody budou milionové

V Brně-Černovicích od noci hoří výrobní a skladovací hala s matracemi z polyuretanové pěny, areál patří společnosti BPP. Škoda půjde do desítek milionů korun, řekl novinářům ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj na místě v jednu chvíli zasahovalo kolem 80 hasičů.

Na místo přijede speciální těžká technika z útvaru Hlučín, která rozebere zřícené konstrukce hal, aby hasiči mohli zlikvidovat skrytá ohniska. Při zásahu se zranil jeden hasič. Chemická laboratoř nezaznamenala v ovzduší žádné nebezpečné látky, lidé z okolí by však neměli otevírat okna.


Konference Požární bezpečnost staveb, 21. září, For Arch 2016, vstupní hala 2, kongresový sál, PVA Letňany

Portál TZB-info srdečně zve odborníky na konferenci, kde se potká požárně bezpečnostní řešení stavby s prvky aktivní ochrany a požadavky na facility management. Konference se koná v rámci doprovodného programu veletrhu For Arch 21. září 2016 v Praze v Letňanech.

Na konferenci se můžete přihlásit zde.

Hořet začalo dnes krátce po druhé hodině ranní. Nebylo potřeba nikoho evakuovat, protože v areálu v noci nebyli lidé. Požár zasáhl dva ze tří propojených objektů, a to skladovací a výrobní halu PUR matrací, kde se propadly nosné konstrukce hal. Hasební zásah si proto vyžádal i výškovou techniku. Hasiči se kromě likvidace požáru hal soustředili na ochranu administrativního objektu, který byl bezprostředně ohrožený. V dopoledních hodinách dostali hasiči požár pod kontrolu. "Pomáhalo nám speciální vozidlo, díky němuž jsme mohli oddělit požár od prostor, které jsme chtěli zachránit. Některé haly jsou ale totálně zničené," uvedl Pelikán. Počet hasičů se postupně snižoval z původních 80 nejprve zhruba na 30 a poté ještě na polovinu.

Hasiči pomocí chemické laboratoře monitorují ohrožující látky v ovzduší. "Nenaměřili jsme žádné životu nebezpečné koncentrace, ale budeme to monitorovat několik dnů, dokud požár úplně nezlikvidujeme," řekl Pelikán.

Hasiči dovezou na místo speciální těžkou techniku hlučínského útvaru. "Došlo ke zřícení ocelových konstrukcí, a proto jsou tam prostory, kam se nedá vstoupit. Budeme to postupně rozebírat, abychom mohli zlikvidovat skrytá ohniska," řekl Pelikán. Podle obchodního zástupce společnosti BPP Jana Dudy v areálu pracuje zhruba 45 lidí. "Příčinu požáru nevíme, bude se to teprve zkoumat, údajně několik týdnů," řekl Duda. Vše je podle něj pojištěné.

S hasiči spolupracují policisté. "Na místě máme družstvo speciální pořádkové jednotky. Naší úlohou je zajišťovat bezpečnost v daném prostoru i v okolí. Místo je průjezdné, ovšem apelujeme na občany, aby respektovali pokynů policistů," doplnila mluvčí brněnské policie Andrea Cejnková.

 
 
Reklama