Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotace na protipovodňová opatření

Pět miliard korun, které ministerstvo zemědělství rozdělí do roku 2019 městům a obcím na protipovodňová opatření, by mělo stačit pro celou ČR.

Pokud budou nutné další stavby, je ministerstvo připraveno jednat o zvýšení sumy, řekl ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) při návštěvě Plzeňského kraje. Z národního programu Prevence před povodněmi III dostanou města a obce 4,95 miliardy korun.

Města a obce mohou žádat o peníze z národního programu už od závěru loňského roku.

"Města a obce musí být aktivní, protože jsou zodpovědní za svoji protipovodňovou ochranu. Musí oslovit příslušné povodí a začít komunikaci. Uděláme návrh studie a zjistíme, zda je projekt reálný a financovatelný," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka a doplnil: "Obce ve spolupráci s povodím mohou žádat také o peníze z evropského programu Životní prostředí. "Tam je nutná součinnost při realizaci kompletního protipovodňové opatření celého toku."

  • Stavby musí iniciovat obce.
  • Povodí je připraveno vypracovat projekty, stavět a protipovodňová opatření až 10 let vlastnit a poté je převést do majetku obcí, které se pak o ně musí dlouhodobě starat.
  • Obec zajistí výkup pozemků.
  • V soutěžích dodavatelů se většinou projektované ceny staveb výrazně sníží, až o 40 %.

Podnětem pro rozsáhlejší protipovodňové investice byly velké záplavy, které za posledních 14 let způsobily v Česku škody za více než 170 miliard korun a vyžádaly si 123 lidských životů.
Díky předchozím dvěma etapám programu už jednotlivá povodí, spadající pod ministerstvo zemědělství, v minulých letech vybudovala v ČR přes 800 povodňových staveb za více než 15 miliard Kč.
V rámci přípravy 3. etapy realizace protipovodňových opatření pro období 2014 až 2027 odhadoval resortu ministerstva zemědělství potřebné zdroje ve výši zhruba 25 mld. Kč.

Příklady realizací:
 
 
Reklama