Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektřina i plyn na burze v červenci dražší než nejdražší ceníky dodavatelů

Odpovědi redakce TZB-info na dotazy Lidových novin. Interval změny ceníků u dodavatelů se výrazně zkrátil, říká mimo jiné Ing. Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Lidové noviny: Červenec na burze přináší ještě vyšší ceny a elektřina i plyn se na další období prodává dráž než nejdražší ceníky dodavatelů. Vyvolává to samozřejmě otázku, jak moc to zvedá tlak na další zdražování.

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info: "Tlak na zvyšování cen dodavatelů se děje jednak prostřednictvím nárůstu cen na burze a také nepříznivými zprávami ohledně budoucích dodávek plynu nebo v důsledku potíží s výrobou elektřiny. Nové ceníky na září u některých dodavatelů ovšem výrazně převyšují ceny na burze. Hranice nejvyšších cen plynu u nás na trhu se přibližuje k 6 000 Kč/MWh bez DPH a v případě elektřiny nejvyšší cena vzrostla až k dosud nepředstavitelným 12 000 Kč/MWh, přičemž ještě před rokem to bylo něco přes 2 000 Kč/MWh bez DPH."

LN: Dá se říci, že dodavatelé upravují ceníky dál směrem vzhůru a častěji? Už jsou nějaké změny, které reflektují poslední týdny událostí kolem plynu?

Jan Schindler: "Ano, interval změny ceníků u dodavatelů se výrazně zkrátil. Zatímco před rokem nebylo výjimkou najít ceník dva roky starý. Dnes je situace jiná, u těch mála dodavatelů, kteří ještě nabízejí nové ceníky a aktualizují ceníky pro stávající zákazníky se zkracuje vydávaní nových ceníků na dobu od 3 do 5 měsíců. Tento týden jsem narazil na aktualizaci ceníků jednoho významného dodavatele elektřiny pro podnikatele, který vydal nové ceníky od 1.7. a 14.7. je opět aktualizoval s výrazným nárůstem cen až o 60 %. Mimo zkracování intervalů někteří obchodníci omezují příjem nových zákazníků na odbírané množství elektřiny, většinou do 50 MWh a u plynu nad 63 MWh za rok. Tyto dny zvyšovali ceny plynu dominantní dodavatelé a já si netroufám vyčíslit zvýšení nákladů s novými cenami, protož si nejsem jistý, zda tito dodavatelé do konce roku ještě nezdraží."

Přečtěte si také Ceny energií a paliv Více k tématu

LN: Kdy očekáváte, že se to v cenících projeví? Předpokládám, že letošní rok se asi dá při stávajících cenících ustát, ale příští už možná ne.

Jan Schindler: "Když ceny energií na burze rostou, dodavatelé častěji aktualizují své ceníky. Myslím, že při takových burzovních cenách se ceny dodavatelů do konce roku ještě zvýší, což pozná většina zákazníků bez fixace cen a zákazníků, kterým končí fixace. Ceníky neaktualizují akorát ti dodavatelé, kteří si na rok 2022 nakupili levnější energie pro své stávají zákazníky a současně ukončili příjem nových zákazníků. Cenový šok tyto zákazníky zřejmě čeká se zveřejněním nových ceníků na rok 2023."

 
 
Reklama