Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda spouští nové webové stránky k boji s drahotou

Vláda na pomoc nejvíce postiženým skupinám obyvatel i firmám uvolňuje ze státního rozpočtu bezmála sto miliard korun. Vybíráme z části Deštník pro bydlení.

Deštník proti drahotě

Na adrese www.destnikprotidrahote.cz najdou lidé i firmy přehled vládní pomoci proti zdražování spolu s konkrétními formami pomoci pro jednotlivé skupiny obyvatel či podnikatelů a odkazy na další informace na webových stránkách dotčených úřadů a institucí.

Naše vláda se prakticky od svého nástupu musí potýkat i inflací a samozřejmě drahotou, na které má bohužel nesmazatelný podíl i nehospodárná politika a chování předcházející vlády. Situace se ještě zhoršila i vlivem mezinárodních okolností. Tím hlavním důvodem je ničím nevyprovokovaná agrese Ruska vůči Ukrajině. Drahota samozřejmě dopadá na každodenní život našich občanů, na některé velmi tvrdě, a proto naše vláda přijímá řadu opatření, která zmírňují dopady rostoucích cen potravin, energií a všechny důsledky, které to na lidi má,“ konstatoval předseda vlády Petr Fiala.

Vláda na pomoc nejvíce postiženým skupinám obyvatel i firmám uvolňuje ze státního rozpočtu bezmála sto miliard korun. Rozhodla například o jednorázovém příspěvku 5 000 korun za každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně, zvýšila maximální výši čerpání rodičovského příspěvku o 3 000 korun na 13 000 korun, zvýšila příspěvky na bydlení a schválila příspěvek na solidární domácnost, prosadila snížení spotřební daně z nafty a benzinu a počítá letos s celkem trojím navýšením důchodů.

Je mnoho věcí, které jsme udělali a jsme samozřejmě připraveni a budeme přijímat další konkrétní a cílené kroky, které lidem pomohou. Je nám jasné, že těch opatření je opravdu celá řada a nemusí být pro všechny úplně přehledná. V každou chvíli nemusí všichni vědět, na jakou pomoc má kdo nárok, a proto jsme se rozhodli spustit informační web Deštník proti drahotě, kde každý občan získá přehled o tom, jaká pomoc je právě pro něj určena a kde získá další informace, jak má postupovat, aby svůj nárok mohl uplatnit,“ vysvětlil předseda vlády.

Webové stránky jsou přehledně rozděleny podle cílových skupin a veřejnost i podnikatelé zde mohou získat nejen všechny potřebné informace o možnostech pomoci, ale i kontakty či třeba odkazy na potřebné formuláře.

Z části Deštník pro bydlení

  • Zvýšení příspěvku na bydlení významně pomůže s náklady na bydlení rodinám a jednotlivcům s nižšími příjmy. Na příspěvek mají nově nárok další stovky tisíc domácností.
  • Příklad: Rodina 2 dospělí + 2 děti (5 a 8 let), kde je příjem obou rodičů ve výši minimální mzdy plus přídavku na děti celkem 32 340 Kč, normativní náklady na bydlení činí 15 606 Kč. Výše příspěvku na bydlení bude při splnění podmínek 5 298 Kč.
  • Pomoc státu při zvládání cen bydlení rozšiřujeme také o skupinu lidí žijících v podnájmu nebo užívajících nemovitost na základě věcného břemene.

Jakou mohu využít pomoc?

 
 
Reklama