Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Levnější než zadarmo. Se zelenou elektřinou využijete elektromobil naplno, a ještě si necháte za nabíjení platit

V České republice jezdí podle Centra dopravního výzkumu Ministerstva dopravy přes 7 000 elektromobilů a jejich počet bude i nadále růst. Začněte svůj elektrovůz nabíjet za velkoobchodní ceny a ušetřete i vy.

U běžných vozů se spalovacím motorem a spotřebou mezi 6 a 7 litry paliva na 100 km by vás jízda při současné ceně benzinu okolo 30 Kč za litr přišla zhruba na 200 Kč. Při domácím nabíjení s tarifem pro elektromobily a cenou 2,5 Kč za kWh pak stojí 100 km jízdy jenom něco přes 30 korun. S využitím velkoobchodních cen elektřiny to může být dokonce ještě míň. „Velkoobchodní neboli spotové ceny jsou nejvýhodnější pro uživatele s větší spotřebou elektřiny, mezi které majitelé elektromobilů jednoznačně patří,“ vysvětluje Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele.

Ceny elektřiny se totiž v průběhu dne mění, a zvláště v noci kvůli nižší poptávce klesají. Velcí dodavatelé ovšem elektřinu prodávají za stálé tarify a jen s malou slevou pro takzvaný noční proud. Společnost bezDodavatele ovšem poskytuje elektřinu přesně za tu cenu, za jakou se v tu chvíli prodává na energetické burze. „Ve chvílích, kdy je energie v síti přebytek, dokonce může její cena klesnout až pod nulu. To pak znamená, že zákazník dostává za využití elektřiny dokonce zaplaceno. Během roku 2020 byla cena elektřiny záporná celých 119 hodin,“ vysvětlil Chmelař. Spotové ceny se určují na den dopředu, takže je možné si naplánovat nabíjení vozu na chvíli, kdy se ceny pohybují níže.

Více informací

 
 
Reklama