Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Texaský blackout a extrémní výkyvy spotových cen v Česku nehrozí, ujišťují odborníci

V důsledku únorového blackoutu v Texasu se strhla vlna varování před obnovitelnými zdroji energie i odběrem elektřiny za spotové ceny. Ani jednoho se ale český spotřebitel nemusí bát, ukazují data.

Texaský blackout vyvolal diskuzi o spolehlivosti obnovitelných zdrojů energie, které z katastrofy vinili především republikánští politici. Jak ale ukázalo následné vyhodnocení situace, v selhání sehrál mnohem větší roli výpadek dodávek elektřiny generované ze zemního plynu, a to kvůli zamrzlým přívodovým trubkám.

K výpadkům elektřiny v Texasu přispěla souhra několika faktorů. Asi tím nejvýraznějším byla právě naprostá nepřipravenost tamní sítě na vlnu mrazivého počasí. Na Texas ve srovnání s jeho sousedy dopadla sněhová bouře zejména drtivě i kvůli naprosté izolovanosti jeho energetické sítě, která je výsledkem záměrného rozhodnutí tamních politiků.

Česko vs. Texas

„Český energetický systém vypadá velmi odlišně, díky čemuž jsou obavy z extrémních cenových skoků elektřiny na burze neopodstatněné. Tím nejdůležitějším faktorem je, že Česko je součástí největší elektrické sítě na světě, která se rozprostírá napříč Evropou. Případný výpadek v jedné oblasti je tak snadno možné kompenzovat dodávkou z jiné,“ vysvětluje Robert Chmelař, zakladatel energetického startupu bezDodavatele, který domácnostem nabízí zelenou elektřinu za aktuální cenu na velkoobchodním trhu.

Data navíc dokazují, že z dlouhodobého hlediska jsou pro zákazníky právě spotové ceny, tedy aktuální ceny na burze, nejpříznivější. „Stačí se podívat na vývoj cen několik let zpět do minulosti. Ukazuje se, že i když rostou, stále jsou v porovnání se standardními ceníky dodavatelů atraktivnější,“ dodává Robert Chmelař.

Více informací

 
 
Reklama