Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kterým mýtům o zelené elektřině Češi pořád věří?

Připravili jsme pro vás jednoduchý přehled tvrzení, která již dnes ve světě nových technologií nemají oporu.

Mýtus 1: Zelená energie je pro běžné spotřebitele drahá

Zelená energie za příplatek? To už pro dnešní spotřebitele platit nemusí. Ačkoliv někteří tradiční dodavatelé si za energii z obnovitelných zdrojů rádi účtují poplatky navíc, může domácnost díky zelené elektřině naopak ušetřit.
„Elektřinu nemusíte odebírat od tradičních dodavatelů, ale můžete ji kupovat přímo na velkoobchodní burze za takzvané spotové ceny. Dodavatel, který vám takovou službu nabídne, vám vyúčtuje pouze takovou částku, za jakou se energie v danou chvíli obchodovala na burze,“ vysvětluje Robert Chmelař, zakladatel startupu bezDodavatele.

Mýtus 2: Při špatném počasí zůstanu bez proudu

Zelenou elektřinu dnes bez problému dokážeme získávat bez ohledu na denní nebo roční dobu. Využíváme zařízení na spalování biomasy, bioplynové stanice nebo vodní elektrárny a jsme schopni již vyrobenou elektřinu akumulovat. I obnovitelné zdroje tak dokáží dodávat elektřinu po celý den.

Mýtus 3: Jde jen o marketingový tah

Energošmejdi se na trhu sem tam objeví, ale i v naštěstí Česku působí odpovědní dodavatelé, pro které není zelená energie jen marketingový tah. Takovou společnostní je i bezDodavatele, který domácnostem dodává energii pouze od lokálních výrobců z udržitelných zdrojů. Dodávkami elektřiny z českých vodních, solárních nebo větrných elektráren podporuje rozvoj obnovitelných zdrojů, ale také snižování emisí v našem okolí.

Více informací

 
 
Reklama