Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vývoj cen elektřiny a plynu pro MF Dnes

Ing. Jan Schindler, Analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info, odpovídá na otázky MF DNES. Lze říci, že v nedávné minulosti již byla příhodnější doba ke změně dodavatele.

Jak se podle vás bude nadále vyvíjet cena elektřiny a plynu pro koncové spotřebitele? Čekáte, že by mohla růst?

Ing. Jan Schindler, Kalkulátor cen energií TZB-info: "Pro většinu zákazníků se měnit ceny elektřiny a plynu (jejichž výši ovlivňují obchodníci) nebudou měnit a to i přes růst cen elektřiny na burze. Hlavním důvodem jsou obavy z vlny hromadného odstoupení od smluv zákazníky, kteří v minulosti podepsali smlouvu s novými dodavateli a ti nyní čekají na příležitost k ukončení smluv na základě plných moci od zákazníků. Již v minulosti obchodníci v době poklesu cen raději dávali zákazníkům jednorázové bonusy místo snížení ceníkových cen. Důležitá je ale reakce dominantních dodavatelů. Pokud ti ceny zvýší, zvýší svoje ceny i někteří ostatní obchodníků.
Znatelným důsledkem ale bude, že u nových smluv nebudou ceny elektřiny nebo plynu tak atraktivní, jako byly před více než rokem. To platí zejména o aukčních nabídkách. "

Jak se mohou vyvíjet ceny za distribuci, resp. regulované složky?

Ing. Jan Schindler, Kalkulátor cen energií TZB-info: "Státem regulované ceny se pravděpodobně budou zvyšovat a budou se postupně přesouvat na stálé platby za odběrné místo místo dnes obvyklé platby za spotřebovanou energii (u elektřiny). Instalace nových úsporných spotřebičů se postupně méně vyplatí. Zvyšování regulovaných cen souvisí s náklady na provoz sítí, které jsou z minulosti předimenzovány a musí být provozovány. "

Je podle vás nyní vhodná doba ke změně dodavatele, ať už elektřiny, či plynu?

Ing. Jan Schindler, Kalkulátor cen energií TZB-info: "V nedávné minulosti již byla příhodnější doba ke změně. U zákazníků, kteří po léta liberalizace odolali levnějším nabídkám nyní nebudou měnit dodavatele a většina zákazníků,kteří mění dodavatele mají uzavřenou smlouvu na dobu určitou. Ti budou muset respektovat okamžitou situaci na trhu a aktuální výši cen v době vypršení původní smlouvy. "

Doporučil byste spotřebitelům, aby si cenu zafixovali, pokud se nyní dostanou k výhodné nabídce?

Ing. Jan Schindler, Kalkulátor cen energií TZB-info: "Pokud se zákazníci nyní rozhodnou nebo jim stará smlouva vyprší,měli by se dívat především po starších ale platných nabídkách. Většina levných nabídek obsahuje fixní ceny po určité období, tak jim nic jiného než fixace nezbývá, pokud chtějí nakoupit za relativně dobrou cenu. Fixované ceny bývají nyní většinou levnější než ceny standardních produktových řad. Fixaci výhodné ceny bych v současné situaci doporučil. "

Otázky pokládal Martin Petříček, redaktor ekonomické rubriky MF DNES / iDNES.cz

 
 
Reklama