Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Revize v bytovém domě

Včasná revize zařízení v bytových domech vám může ušetřit velkou spoustu starostí. Doslova. Provedete-li revizi včas a s dostatečnou pečlivostí, můžete se vyhnout vysokým pokutám za porušení platné legislativy, nebo i sporům s pojišťovnou v případě nehody.

Na co je tedy potřeba dát pozor a co musíte (nebo byste alespoň měli) pravidelně kontrolovat?

Ať už ve vašem bytovém domě vypukne požár, zkratuje elektrické vedení, nebo jen dorazí kontrola z úřadu, vždy je potřeba mít dobře provedenou revizi příslušenství. Na co se tedy zaměřit? Není toho zrovna málo, majitel bytového domu nebo ústřední orgán bytového družstva (případně jimi zmocněný technik nebo odborník) je povinen kontrolovat a revidovat všechno od elektrických zařízení, přes požární bezpečnost, až po zdvihací zařízení.

1. Elektrická zařízení

České technické normy (ČSN) nařizují vlastníkům bytových domů a družstvům provádět pravidelnou revizi elektroinstalací nejméně jednou za dobu pěti let. Současně je třeba jednou za dva roky provést kontrolu hromosvodu (stačí vizuálně) a jednou za čtyři roky (případně jednou za pět let, pokud byl hromosvod instalován před rokem 2006) provést jeho revizi. Dávejte ovšem dobrý pozor, lhůty těchto pravidelných prohlídek se mohou výrazně lišit podle prostředí, ve kterém se elektrotechnika nachází. Například v domě, který je důsledkem deště nebo blízkosti vody často mokrý a hrozí extrémní korodování, je potřeba provádět kontrolu každý rok. Na staveništích a v prozatímních výstavbách musí být navíc kontrola prováděna každého půl roku.

2. Požární bezpečnost a plynová zařízení

Ze zákona je majitel bytového domu (případně jiná způsobilá a oprávněná osoba) povinen kontrolovat jednou ročně provozuschopnost hasicích přístrojů, hydrantů, elektrické požární signalizace, nouzového osvětlení, větrání únikových cest, požární větrání a zařízení pro odvod kouře a tepla.
Svaz českých a moravských bytových družstev zároveň upozorňuje, že nedílnou součástí bezpečnosti je i pravidelná kontrola plynových zařízení, a to především plynových kotlů a spotřebičů. Revize zde musí probíhat pravidelně každý rok – dochází k přezkoušení ovladatelnosti armatur, ověření správnosti orientačních a označovacích tabulek a kontrola přístupu k hlavním uzávěrům plynu (HUP) a plynoměru. Kontrolu pak v tomto případě provádí pracovník pověřený provozovatelem plynového zařízení.

3. Výtahy, komíny a tlaková zařízení

Neméně významné jsou pak i tlaková zařízení, kam spadají například expanzní nádoby. Revizní technik s oprávněním Technické inspekce ČR za vás v tomto případě zkontroluje, zda tlaková zařízení netrpí nějakými nedostatky a zda případné závady nezabraňují jejich bezpečnému užívání. Provozní revizi je třeba provádět jednou za rok, vnitřní pak jednou za pět let.
Vynechat z pravidelných kontrol nesmíme ani komíny. Ty legislativa nařizuje kontrolovat a čistit jednou do roka. Zdvihací zařízení, tedy především výtahy, musí procházet jednou za čtrnáct dní provozní prohlídkou, jednou za kvartál odbornou prohlídkou, jednou za tři roky odbornou zkouškou a jednou za šest let inspekční prohlídkou.

4. Kdo má kontrolu na starost?

Z výše uvedeného je už velice dobře patrné, že většinu těchto kontrol zaštiťuje majitel bytového domu či řídící orgán bytového družstva. Přesto každý nájemník i majitel družstevního bytu musí dbát na revize a kontroly dle technických norem. Do jeho kompetence spadá specificky revize elektroinstalace v bytech, již je potřeba provádět jednou za pět let, a také pravidelná roční kontrola spotřebního rozvodu plynu a plynových spotřebičů v užívání.

3. ročník konference odborného internetového portálu TZB-info
Rekonstrukce a provoz bytových domů
Motto 2019: provozní a bezpečnostní rizika bytových domů, praktické příklady úspor
Středa 13. listopadu 2019, Masarykova kolej, ČVUT Praha, Praha 6 - Dejvice
PROGRAM + ONLINE PŘIHLÁŠKA

PARTNEŘI: BRILON a.s., BDR Thermea (Czech Republic) s.r.o., S-Power Energies, s.r.o., ENBRA, a.s., Skamol Group, VIESSMANN, spol. s r.o.

Na konferenci se dále prezentují firmy: REMS Česká republika s.r.o., Zehnder Group Czech Republic s.r.o., Nicoll Česká republika, s.r.o., ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o., Meltem Wärmerückgewinnung GmbH & Co. KG, KERMI, s.r.o., IVAR CS spol. s r.o., STIEBEL ELTRON spol. s r.o., ista Česká republika s.r.o., DANFOSS, s. r. o.

 
 
Reklama