Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Společné garáže v bytových domech – jak vybrat vrata

Kvůli četnému provozu musí být vrata společných garáží dostatečně odolná a prostor správně odvětrávaný. Z hlediska bezpečnosti je klíčová i doba otevření vrat.

Společné garáže, foto LOMAX
Společné garáže, foto LOMAX

Mnohokrát otevření během dne vyžaduje nejodolnější varianty

Jedním z klíčových atributů při výběru vjezdových vrat do společných garáží bývá zejména jejich životnost.
„Vzhledem k tomu, že se během dne mohou ve větších garážích běžně otevírat více než stokrát, vyžadují tyto realizace co nejodolnější varianty. Takové parametry zpravidla nejlépe splňuje takzvaný průmyslový typ garážových vrat, který je určen do těch nejnáročnějších provozů – například skladů či průmyslových hal,“ řekl Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti Lomax, která je tuzemským lídrem v produkci garážových vrat. Vrata se v případě průmyslového typu otevírají zpravidla vertikálně.
Součástí garážových vrat bývají i odvětrávací mřížky, které je možné na vrata umístit prakticky kamkoliv a zajišťují spolu se systémem větrání garáží požadovaný komfort a bezpečnost. Zákazníci nejčastěji volí instalaci do spodní části vrat, ke zvážení je však i umístění průduchů do horních prostor, neboť teplé výfukové plyny v chladném prostředí garáže stoupají vzhůru.

BEZPEČNOST

Současným standardem je již ovládání vjezdu do garáže na dálku, i v tomto směru je přitom možností celá řada.

  • otevírání pomocí dálkového ovladače, nejrozšířenějším řešení.
  • otevíraní pomocí mobilního telefonu, a to zavoláním na konkrétní číslo jue stále častější. Podle odborníků je však zároveň nutné mít na paměti, že telefonní číslo supluje dálkový ovladač. Řada lidí to tak ale stále nevnímá. Telefonní kontakt je často brán jako běžně dostupný údaj, pokud však uživatel číslo k otevření garážových vrat poskytne další osobě, má to stejný efekt, jako by jí dával klíče od domu. S údajem proto musí zacházet maximálně citlivě.

Zatímco na ovladač vrata reagují až od určité vzdálenosti, telefonem je možné je otevřít prakticky odkudkoliv. Příjezd do garáže tak může být naprosto plynulý, zároveň se může i zkrátit čas, po který jsou vrata naplno otevřená.

Určitou možnost z hlediska posílení bezpečnosti při vstupu do společných prostor přes garáže by mohlo představovat vsazení dveří do garážových vrat. Využití této varianty je ideální například u rodinných domů, u bytových domů jsou hlavním vstupem pro uživatele bez auta vchodové dveře, garáž by proto měla využívat pouze vozidla.

Optimální doba otevření vrat

Z hlediska bezpečnosti je klíčová i již zmíněná doba otevření vrat. V případě garáží bytových domů proto odborníci doporučují zákazníkům nastavit tento interval co nejkratší. Pokud by byla vrata naplno otevřená například minutu, bezpečnost garáže by byla výrazně nižší než například u délky dvaceti sekund. Podle policistů dochází také často k situacím, kdy řidiči při vjezdu nebo výjezdu ze společných garáží nevyčkají úplného uzavření automatických vrat a případnému zloději tak zajistí snadný vstup do prostor garáží, či prostor domu.
„Je proto dobré ctít pravidlo kratšího intervalu i za cenu toho, že by si uživatel musel otevřít garáž znovu. Navíc pokud by prostorem zavírajících se vrat zrovna projížděl, speciální infrazávora může zajistit jejich opětovné otevření,“ vysvětlil Petr Přichystal.

 
 
Reklama