Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference Vytápění 2011 Třeboň

Od úterý 24. května do čtvrtka 26. května probíhala v Kongresovém a kulturním centru Roháč v Třeboni prestižní konference Vytápění 2011 pořádaná Společností pro techniku prostředí - odbornou sekcí Vytápění.

Zatímco úterý bylo ve znamení společenského večera na uvítanou, ve středu již byly na programu první tři sekce věnované energetické náročnosti budov, soustavám, zdrojům tepla a otopným plochám a konečně oblasti řízení a regulace. Ve čtvrtek konference pokračovala bloky zaměřenými na využití obnovitelných zdrojů energie, ekonomii, ekologii a provoz, větrání a odvodu spalin. Odborným garantem konference byl prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D., který měl i úvodní slovo k účastníkům a partnerům konference.

Zajímavé novinky partnerů prezentované na konferenci Vytápění 2011 v Třeboni

Konference Vytápění 2011

Na úvod středečního programu byla zařazena sekce "Energetická náročnost budov" moderovaná prof. Ing. Karlem Kabelem, CSc., který se ve svém příspěvku zabýval otázkami spojenými s novou evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov. Popsal důvody zavádění nové směrnice, blíže pohovořil o metodách hodnocení budov a o dalších klíčových bodech, jako je např. definice budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Na toto téma navázal další řečník - doc. Ing. Jiří Hirš, CSc., který představil dva příklady budov s nulovou spotřebou energie - rodinný dům Sunlighthouse v Rakousku a mateřskou školu v Dánsku.

Následoval příspěvek doc. Ing. Otílie Lulkovičové, PhD., která seznámila účastníky s metodikou hodnocení energetické náročnosti budov na Slovensku. O zkušenosti z praxe projektanta se následně podělil s účastníky konference Ing. Jiří Petlach, když poukázal na nereálnost častého požadavku investora na realizaci objektu v co nejkratším čase a současně v maximální kvalitě a minimálními investičními náklady. Na závěr tohoto bloku vystoupil Ing. Jaroslav Smolík a hovořil o problematice sportovních staveb, které se při návrhu dostávají často do rozporu s požadavky zákona 406/2000 a vyhlášky 148/2007. Východisko z tohoto problému vidí v revizi obou předpisů, především ve změně hodnocení energetické náročnosti vztažené na čtvereční metr plochy, na což reagoval prof. Kabele s poznámkou, že na úpravách se pracuje a je pouze otázkou, v jaké podobě je přijmou zákonodárci.

Dlaší zajímavosti z přednášek konference Vytápění 2011
Podrobný článek o zajímavých příspěvcích čtěte příští týden na TZB-info

Garantem sekce nazvané "Soustavy, zdroje tepla a otopné plochy", byl prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D. Jako první vystoupil Ing. Jiří Šíma, který popsal způsob řešení otopné soustavy v bytovém domě, u kterého bylo provedeno zateplení obvodového pláště a střechy, což vyvolalo potíže s hlukem a zavzdušňováním soustavy. Následoval Ing. Roman Vavřička, Ph.D., který ve svém vystoupení popsal alternativy při výběru vhodné otopné soustavy nízkoenergetických a pasivních domů s ohledem na zajištění tepelné pohody a optimálních provozních nákladů. Poté vystoupili doc. Ing. Ján Takács, PhD., se zajímavým příkladem využití geotermální energie pro potřeby CZT ve slovenské Galantě a Ing. Ondřej Hojer, Ph.D., který se zaměřil na porovnání provozních nákladů regulovatelných ejektorů a směšovacích čerpadel. Otázkou, zda má tvar výdechového otvoru krycí mřížky u deskových otopných těles vliv na jejich výkon se zabýval ve svém výzkumu Ing. Václav Heis. Měření potvrdila, že záleží pouze na průtočném průřezu, nikoliv na tvaru jednotlivých otvorů. Následoval příspěvek Ing. Marcely Počinkové, Ph.D., která seznámila přítomné s rozdíly u paralelně a sériově zapojených desek vícedeskového otopného tělesa. Závěr výzkumu ukazuje, že zapojení desek má vliv na teplotní pole jejich povrchů a rovněž na množství tepla předávaného sáláním a konvekcí do okolního prostředí. Posledním řečníkem byl Ing. Ondřej Šikula, Ph.D., který zhodnotil výhody a nevýhody jednotlivých metod používaných při návrhu velkoplošných otopných systémů. Ukazuje se, že jak nejjednodušší metoda 0D, tak složitější 1D a 2D, i nejpokročilejší 3D mají v praxi své uplatnění v závislosti na tom, jaká kritéria si při jejich hodnocení zvolíme.

Konference Vytápění 2011

Po obědě následovala sekce moderovaná Ing. Lubomírem Zejdou, která se zabývala tématem "Řízení a regulace". Prof. Ing. Jiří Bašta, Ph.D. se zaměřil na úspory energie, které lze zajistit vhodným řízením čerpadel. Z příspěvku vyplynulo, že tato oblast nabízí zajímavý potenciál, kterého je třeba využít. Poté následovala přednáška Ing. Jana Širokého, který zveřejnil výsledky téměř čtyřleté práce svého kolektivu. Jedná se o projekt využívající prediktivního řízení Crittallového vytápění v objektech budov ČVUT v Praze Dejvicích. Vyhodnocení úspor ukázalo, že koncept prediktivního řízení budov je v praxi realizovatelný a dosažené výsledky jsou velmi povzbudivé. Příspěvek dalšího řečníka - Ing. Jana Vidima byl zaměřen na trendy v oblasti měření a regulace. Zajímavé výsledky prezentoval i Ing. Dušan Bako, který hovořil o porovnání výsledků dvou typů úsporných projektů na příkladu velké nemocnice. V první variantě šlo o postupnou rekonstrukci realizovanou v deseti letech, ve druhé variantě o projekt EPC hodnocený za tu samou dobu. Výsledek porovnání ukázal na efektivnost metody EPC, která by přinesla více jak dvojnásobné úspory oproti první variantě, která byla realizována. Praktický příklad využití spínací diference regulátoru kotle a její vliv na chod regulace u projektu rekonstrukce kotelny objektu sokolovny v Praze 6 na Hanspaulce přednesl prof. Ing. Karel Hemzal, CSc. Tématu EPC, které se v této sekci objevilo vícekrát, se poté věnoval Ing. Radim Kohoutek. Představil dva projekty, ve kterých byla tato metoda využita, přičemž projekt v SE Mohelnice byl dokonce ohodnocen evropskou cenou pro energetické služby. Na druhém projektu ukázal i možná rizika, která vychází z přecenění potenciálu garantovaných úspor. Na závěr tohoto bloku bylo zařazeno vystoupení Ing. Jana Hrdličky, Ph.D., který hovořil o problematice řízení automatických kotlů na biomasu a popsal výhody spojité PI regulace, která se projeví v provozních parametrech kotle včetně snížení emisí a zvýšení účinnosti o téměř 6 procentních bodů.

Konference Vytápění 2011

Na sklonku druhého dne konference Vytápění byl pro účastníky konference připraven ještě společenský večer, na kterém za účasti Jazzraut Kvintetu byly slavnostně předány ceny časopisu VVI.

Foto: Jitka Kabelová












 
 
Reklama