Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky na konferenci Vytápění Třeboň 2011

Konference Vytápění Třeboň se v letošním roce těší velkému zájmu účastníků i firem. V programu se mísí přednášky se závěry výzkumů s konkrétními poznatky z praxe a konference tak může splnit svůj úkol, skloubit teorii s realitou. Partneři představují celou řadu novinek a aktuálních trendů.

Tradiční konferenci v Třeboni navštívilo více než 220 účastníků a 25 firem.

NABÍZÍME VÁM ZAJÍMAVOSTI ZE SORTIMENTU NĚKTERÝCH PARTNERŮ.

KORADO, a.s.

Generálním partnerem konference je již tradičně česká společnost KORADO, která patří mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles. Hlavním výrobním programem společnosti KORADO jsou desková otopná tělesa RADIK, trubková otopná tělesa KORALUX a designová otopná tělesa KORATHERM. Reakcí na přání zákazníků je novinka od 1.3.2011: Nová kolekce koupelnových radiátorů KORALUX.

BRILON a.s.

Společnost Brilon CZ představila na konferenci Vytápění Třeboň 2011 revoluční novinku v solárních systémech, segmentové vakuové kolektory VARISOL, které jsou moderní, flexibilní a vysoce výkonnou alternativou k tradičním plochým kolektorům a běžným vakuovým kolektorům s pevnými sběrači. Další novinkou v sortimentu tepelné techniky jsou tepelná čerpadla vzduch - voda Alfea Excellia S tri. Jedná se o invertorově řízené tepelné čerpadlo s technologií vstřikování chladiva do středotlaké části kompresoru, jehož výsledkem je teplota otopné vody 60°C i při venkovní teplotě -20°C.


BDR Thermea (Czech republic) s.r.o.



V minulém roce došlo k fúzi mezi společnostmi BAXI Group a De-Dietrich – Remeha. Vznikla nová nadnárodní skupina BDR Thermea se sídlem společnosti v Holandsku.

V letošním roce uvede Baxi na český trh nové kondenzační kotle jak v závěsném provedení, tak v provedení stacionárním ve výkonovém rozsahu 12-300 kW.

Baxi tak reaguje na větší tlak projektantů a investorů a na stále větší požadavky v oblasti rozsahu výkonů. Modulační rozsah nových kotlů tak bude 8 : 1 a 10 : 1 podle typu. Dále bude do těchto nových kotlů použita nová regulace SIEMENS.



BELIMO CZ spol. s r.o.

Jako již tradičně se společnost BELIMO CZ účastní odborné konference Vytápění 2011 v Třeboni a svou účastí podpořila tuto událost, která je svým přínosem odborné veřejnosti ojedinělá. Stejně jako odborný obsah konference přináší účastníkům nové poznatky a trendy v oboru, snaží se BELIMO nabídnout inovativní a velice spolehlivé řešení a výrobky pro aplikace v oblasti HVAC. BELIMO na konferenci představuje dvě významné novinky. První z nich je regulační kulový kohout s elektronickým nastavením průtoku EPIV, díky kterému je návrh ventilu podstatně jednodušší a jeho použitím odpadá jinak náročné hydraulické vyvážení celé soustavy. Druhou novinkou je 6cestný regulační kohout, umožňující regulaci média u chladících a topných stropů a to za použití jen jedné armatury a jednoho servopohonu. Tato armatura má označení R3015 ….B2.


Regulační kulový kohout s elektronickým nastavením průtoku EPIV

6ti cestný regulační kohout

Bosch Termotechnika s.r.o. , obchodní divize Buderus



S rostoucími požadavky zákazníků na tepelná čerpadla jsou kladeny vysoké nároky na regulaci a výkonové parametry dodávaných tepelných čerpadel. Značka Buderus přichází s novou řadou tepelných čerpadel Logatherm WPL v rozsahu výkonu od 6 do 31 kW při podmínkách (AZ/W35) jak pro venkovní tak i pro vnitřní variantu provedení. Nová řada tepelných čerpadel Logatherm WPL dosahuje hodnot topných faktorů až 3,8 při (AZ/W35 dle normy 14511) a nevídaných možností řízení otopného systému.



Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Dakon

Nástěnné elektrokotle DAKON DALINE PTE
jsou moderním a ekologickým zdrojem tepla v luxusním nízkohlučném provedení a s širokou nabídkou použití. Nástěnné elektrokotle Dakon jsou vhodné jako zdroj tepla pro přímý, akumulační nebo smíšený systém i v zapojení s akumulačními nádržemi a ohřev TV v nepřímo ohřívaných zásobnících.
Bosch Termotechnika - obchodní divize Dakon nabízí tyto kotle o výkonech 2-18 kW s kompletním vybavením včetně 7 litrové expanzní nádoby a pojistného ventilu, čerpadla a tlakového snímače, jejichž tichý chod je zajištěn použitím nejnovějších nízkohlučných stykačů. Kotle o výkonech 22-60 kW slouží pro ohřev větších otopných soustav. Obsahují čerpadlo a snímač tlaku vody, expanzní nádobu o objemu 12 l a pojistný ventil lze volit na zakázku.

DANFOSS, s. r. o.

Firma Danfoss je světovým tahounem v odvětví termostatických radiátorových hlavic a to opět dokázala v květnu, kdy uvedla na trh unikátní řadu elektronických radiátorových termostatických hlavic living by Danfoss, které svému uživateli přinášejí nejen úsporu energie ve výši až 23 %, ale současně i vysoký komfort a výkon. Termostatické hlavice living by Danfoss získaly četná mezinárodní ocenění a to nejen z pohledu technické vyspělosti, ale rovněž i za nadčasový design.
Danfoss nedávno představil novinku v podobě inovované generace regulačních ventilů s elektropohonem pod názvem Danfoss iMCV, které jsou vhodné pro všechny typy aplikací jako vytápění, chlazení, mikrosystémy dálkového vytápění, soustavy HVAC apod.

V letošním roce rozšířil Danfoss v ČR také svou nabídku pro vytápění a ohřev teplé vody o nové řešení předávacích stanic. Stanice Termix VMTD-F-I je kompletní řešení se zabudovaným ohřívačem vody a systémem vytápění řízeným regulátorem diferenčního tlaku. Stanice Termix VMTD-F-I je vhodná pro samostatné rodinné domy a dále pro centralizované systémy. Stanice je dodávána kompletní s úplně izolovaným pláštěm, čímž se minimalizuje ztráta tepla jak během odběru teplé vody, tak během vytápění.

ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o.

Elektrodesign ventilátory rozšířil nabídku větracích jednotek s rekuperací tepla.

Například rekuperační jednotka EHR 325 Ekonovent. Je moderní a kompaktní rekuperační jednotka, určená pro řízené větrání bytů a rodinných domů.
Díky své kompaktnosti se vyznačuje snadnou montáží, velmi jednoduchou obsluhou, tichým provozem a vysokou spolehlivostí. Samozřejmostí je protiproudý výměník s účinností až 92%, stejnosměrné EC motory s velmi nízkou spotřebou, dálkové bezdrátové ovládání s možností týdenního programování na každý den zvlášť a automatický by-pass.
Nadstandardem v této kategorii je regulátor konstantního průtoku vzduchu a externí spínač (bezdrátový) pro rychlé provětrání bytu či domu.
Jednotka získala Zlatou medaili“ na mezinárodní výstavě SHK 2011 v rámci Stavebních veletrhů Brno.


ELVL s. r. o.

Společnost ELVL Tábor nabídla účastníkům konference zajímavou novinku: teplo kachlů v moderním stylu. Návrat kachlů do moderních interiérů se stává současným trendem, do kterého vstupuje se svými produkty i společnost ELVL společně s designérem Martinem Přibíkem z ateliéru Futuree.

Nový koncept designových otopných těles využívá ke sdílení tepla prvek, který má bohatou tradici s historicky ověřenou kvalitou využívanou především ve vytápění. Stává se jím skladba porcelánových kachlů v konstrukčním uspořádání v otopné těleso nebo elektrický radiátor. Variabilní skladebný celek vnáší do interiérů příjemné sálavé teplo, které je uživateli prostoru vnímáno nejen pocitem příjemné tepelné pohody, ale i elegancí plastického ztvárnění otopné plochy.
Nabídka otopných těles BITHERM Ceramic má širokou škálu rozměrů a výkonů, která zajisté uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky.

ENBRA, a.s.

Na konferenci Vytápění v Třeboni 2011 partneři představili mimo jiné i tepelné čerpadlo ROTEX HPSU compact a solární systém ROTEX Solaris.

Tepelné čerpadlo ROTEX HPSU compact nabízí kompaktní řešení pro celý systém vytápění, který vám umožňuje jeho rozšiřování např. dopojení „drain-back“ solárního systému ROTEX Solaris (v kombinaci se solárním systémem dosahuje topný faktor (COP) A2W35 5,09 (bez solárního systému 3,29) a dosahuje tak při polovičních nákladech parametry tepelných čerpadel země - voda. V systému HPSU compact je vnitřní jednotka integrovaná do vrstevného solárního zásobníku – a to při minimálních požadavcích na prostor: celá jednotka je umístěna na ploše jen 79 x 79 cm (0,62m2)!

Toto špičkové německé tepelné čerpadlo s japonskou investorovou technologií DAIKIN vyráběné v ČR a DE zajišťuje vysoce-efektivně výrobu tepelné energie k pohodlnému vytápění domu a poskytování teplé užitkové vody při venkovních teplotách až -25 °C (garance výkonu do -20°C). HPSU Compact získal významné ocenění Zlatá medaile na veletrhu Aqua-therm 2010.

Solární systém ROTEX Solaris je založen na silně izolovaném akumulačním zásobníku ROTEX Sanicube/ HybridCube® (tepelné ztráty pouze 1,4 kWh / den). Voda v zásobníku se přivádí přímo ke slunečním kolektorům bez tepelného výměníku, zde je ohřívána a pak vrstveně uložena zpět v zásobníku. Teplo není uloženo v pitné vodě, jako je tomu normálně, ale v oddělené beztlaké vodě v zásobníku. To podstatně zvyšuje účinnost solárních kolektorů, hygienu teplé vody (prevence legionelly a usazenin), celkové využití instalace a úspory nákladů. Vzhledem k tomu, že systém není přetlakový, nejsou zapotřebí jinak nutné komponenty, jako je expanzní nádoba, pojistný ventil a tepelný výměník. To nejen že šetří peníze při nákupu a instalaci, ale také za provozu šetří cennou energii.
ROTEX Solaris získal prestižní ocenění Zlatá medaile na veletrhu SHK 2011.

Honeywell spol. s r.o.


Nový bezdrátový zónový systém Evohome, který účastníkům konference nabídl Honeywell, divize Automation&Control Solutions, znamená nejen úspory energie na vytápění, ale navíc zvyšuje komfort obývání domu či domácnosti.

Ať používáte otopná tělesa, podlahové vytápění nebo třeba přímotopy - vždy dokáže přeměnit Váš dům na útulný domov.



REGULUS spol. s r. o.

Na letošním největším setkání odborníků na vytápění, konferenci Vytápění 2011, konané v těchto dnech v Třeboni má Regulus dva příspěvky.
První příspěvek se zabývá problematikou zapojení solárních systémů v kombinaci s kotli na biomasu. Tato kombinace je pro svůj ekologický přínos a nízké provozní náklady velice oblíbená. Má však svá určitá specifika, která je nutno řešit již při návrhu zapojení. Příspěvek nabízí řešení použitím sofistikované akumulační nádrže Regulus HSK, díky které při správném zapojení pracuje solární systém i kotel na biomasu s největší možnou účinností.
Druhý příspěvek představuje praktické zkušenosti z instalací, při kterých opět došlo ke kombinování různých obnovitelných zdrojů energie, tři aplikace, které kombinují solární systémy s tepelnými čerpadly.
První systém je z roku 2007 a je nainstalován na Základní a Mateřské škole v Lukavci. Celý systém je monitorován a průběžně vyhodnocován.
Druhý představovaný systém je rodinný dům v Moravském Krumlově, kde se monitoruje chování kombinace solárního systému s tepelným čerpadlem země-voda v kombinaci s akumulační nádrží o objemu 30 000 litrů.
Třetí představovaný systém ukazuje zkušenosti s testováním a měřením kombinace solárního systému a tepelného čerpadla nainstalované v sídle naší firmy v Praze 4 - Komořanech.
Věříme, že oba uvedené příspěvky povedou k lepší informovanosti odborné veřejnosti z hlediska návrhových problémů a nabídnou vyzkoušená řešení a přispějí tak k dalšímu rozvoji využívání obnovitelných zdrojů energie.


Instalace slunečních kolektorů na střeše administrativní budovy v sídle firmy Regulus

Solární rozdělovač a sběrač v místnosti pro měření a vyhodnocování chování jednotlivých kolektorových polí

REHAU, s.r.o.

Firma Rehau se přes 50 let zabývá výzkumem, vývojem a výrobou systémových komponentů pro stavebnictví včetně prvků pro TZB.
Novinkou jsou tepelná čerpadla pro vytápění, chlazení a přípravu teplé vody (REHAU GEO země/voda ve výkonové řadě 5,4-42 kW/ REHAU AERO vzduch/voda ve výkonové řadě 8,6-32,6 kW/ REHAU AQUA voda/voda ve výkonové řadě 6,5-56 kW) a ucelený systém universálních trubek RAUTITAN pro rozvody vody a vytápění v provedení RAUTITAN flex - trubka PE-Xa v průměrech 16, 20, 25, 32, 40, 50 a 63 mm a RAUTITAN stabil - vícevrstvá trubka PE-Xa/Al/PE v průměrech 16, 20, 25, 32 a 40 mm.
Zemní tepelný výměník vzduchu AWADUKT Thermo
je určen pro systémy řízené ventilace budov a důležitým doplňkem jsou speciálně pro tento účel vyvinuté trubky s antimikrobiální úpravou. Systém dále předčišťuje a filtruje nasávaný vzduch v nasávacím zařízení.

Richter + Frenzel s.r.o.

Mezi partnery konference Vytápění v Třeboni 2011 je i jedna z předních velkoobchodních společností s vytápěním, instalacemi, sanitární keramikou a inženýrskými sítěmi na českém trhu Richter+Frenzel, který v České republice působí od roku 1994. Svoji pozici na trhu upevňuje širokým sortimentem, ale i propracovaným systémem prodeje a odborným poradenstvím vyškoleného personálu. Do rodiny 21 poboček v Čechách a na Moravě přibyla pobočka v Českých Budějovicích. V současné době běží akční nabídka Jaro 2011 a dokonce května speciální nabídka Franke.


Schiedel, s.r.o.

Nepostradatelným prvkem moderní architektury je nerez. Do interiéru i exteriéru vnáší eleganci a exkluzivitu a velmi dobře si rozumí s nejpoužívanějšími stavebními materiály, jako jsou sklo, dřevo, cihly nebo beton. V současné době nabízí firma Schiedel nerezové komíny ve dvou provedeních nazvaných Schiedel Kerastar a Schiedel ICS. Oba typy komínů nacházejí uplatnění v bytové i rodinné výstavbě nebo u průmyslových objektů. Nerezové komíny jsou od letošního roku zákazníkům dostupné na klíč díky společnému projektu výrobce Schiedel se společnostmi Romotop a Modrou pyramidou.

STIEBEL ELTRON spol. s r.o.


Stiebel Eltron nabízí komfortní řešení pro všechny v oblasti ohřevu vody, vytápění, tepelných čerpadel, ventilací a solárních zařízení a zároveň Vám nabízí všestranné možnosti snížit Vaše náklady na energie.
S početnými jednotlivými zařízeními a komplexem systémových řešení Vám pomáháme učinit každodenní život pohodlnější. Když volíme technologii, která bude pro vás nejlepší, máte jistotu, že všechny naše přístroje použité ve vaší domácnosti se budou vzájemně doplňovat.
Stiebel Eltron je již od svého založení v roce 1924 synonymem komfortu technického zařízení budov. Když se v sedmdesátých letech objevila tepelná čerpadla použitelná v rodinných domech, nesla opět značku Stiebel Eltron. V roce 1991 založil Stiebel Eltron dceřinou společnost v České republice. V současnosti nabízíme kvalitní a technicky vyspělé produkty značek Stiebel Eltron, AEG Haustechnik a Tatramat a De Dietrich z oblasti elektrického ohřevu vody a vytápění.

VIADRUS a.s.




VIADRUS - ŽDB GROUP upozornil účasníky konference ze svého širokého soritmentu na kotel

VIADRUS LIGNATOR - pyrolitický litinový kotel na kusové dřevo, který je možno použít pouze pro systémy s nuceným oběhem topné vody.

Mezi jeho výhody patří vysoká účinnost spalování, možnost spalování dřeva o vlhkosti až 20 %, vodou chlazené pevné rošty a výkon podle počtu článků (13,5 až 34 kW).



 
 
Reklama