Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Upravené dotační programy i pro bytová družstva

Svaz českých a moravských bytových družstev (SČMBD) pořádal v zářijových dnech ve svém pražském sídle konzultační dny, které se týkaly aktuálních dotačních programů Panel a Zelená úsporám. Stejné téma se pak následně probíralo v Přerově. Zazněly i zajímavé příspěvky ke stavebním konstrukcím podle nové ČSN 73 0810.

Hovořilo se o zmírnění podmínek pro žadatele, o aplikaci programů v praxi, o možnosti kombinací i podpoře výstavby sociálních nájemních bytů. Stranou nezůstávala ani další ožehavá témata, včetně výtek na adresu vyhlašovatelů. Zájem byl obrovský a diskuse bouřlivá.

Podle informací inženýra Martina Hanáka, ředitele metodického odboru SČMBD, který akci zajišťoval, je o takovéto konzultační dny nebývalý zájem. Kombinace dotačních programů je pro zástupce bytových družstev novou velkou příležitostí.

Kombinace programů Zelená úsporám a Panel

"Trápila nás nemožnost kombinace s dalšími dotačními tituly a faktické pozastavení programu Panel. Přísné energetické podmínky byly prakticky nesplnitelné. Marně jsme v dobách prezentace nového dotačního titulu Zelená úsporám poukazovali na to, že z programu Panel jsou dotovány především rekonstrukce a opravy stavebních vad a poruch a technologických zařízení a rozvodů a že zateplení je vnímáno jako stavební oprava konstrukčních vad obvodového pláště, která má zamezit zatékání a vlhkosti v konstrukci, promrzání a plísním," říká Martin Hanák a zdůrazňuje pojem standardní energetické podmínky, v případě panelových domů pak mluví o hraničních limitech.

Pozitivní je podle jeho slov to, že do hry opět vstupují panelové domy, na které program Zelená úsporám zapomínal a odkazoval na program Panel. "Již při zpracování programu Zelená úsporám v roce 2008 jsme ministerstvo životního prostředí upozorňovali na některé v praxi obtížně splnitelné podmínky, předepsané v žádostech. Ale zejména jsme se neradi smiřovali s tím, že z programu byly vyškrtnuty panelové domy. Na náš argument, že jsou to právě panelové domy, které jsou charakteristické nízkými tepelnými odpory svých obvodových konstrukcí a především tyto domy potřebují podporu na zateplení obvodových konstrukcí i na využití obnovitelných zdrojů tehdy nefungoval," podotýká Hanák.

Zástupci z řad předsedů a technických pracovníků družstev v otevřené diskusi sice uvítali změny podmínek pro žadatele, ale zároveň se ptali, proč k tomuto kroku přistoupila vláda až teprve nyní. "Pro nás dnešní situace znamená to, že je poprvé prezentován akceptovatelný přístup, ale opět nikdo neví, jak bude v praxi fungovat. Řada z nás se už vyčerpala aktivitami, které nepřinesly žádný výsledek - a to hlavně kvůli špatné přípravě obou programů," ozývaly se hlasy z publika.

Stavební konstrukce podle nové normy ČSN 73 0810

Praktické podmínky obou programů a vazby mezi nimi se účastníci dopodrobna dozvěděli až v odpolední části programu. Řešily se tady aktuální požadavky na provádění zateplovacích systémů podle nové normy ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb - společná ustanovení a konkrétní aplikace programů Panel a Zelená úsporám v praxi v přednáškách expertů z Centra pro regeneraci panelových domů (CERPAD).

Petr Kejklíček, autorizovaný inženýr pro pozemní stavby a požární bezpečnost staveb, vysvětlil zásadní změny v nové normě (konstrukce dodatečných tepelných izolací a posunutí původní požární výšky objektu z 9 metrů na 12 metrů) a na praktických příkladech ukázal možnosti kontaktního zateplení z požárního hlediska. V prvním požárním experimentu jsme mohli sledovat srovnání zateplení na dvou shodných objektech s různým tepelným izolantem, v druhém pak pouze část obvodové stěny s požárně otevřenou plochou (oknem) a navazující boční stěnou.

"Po skončení testu zůstal povrch kontaktního zateplovacího systému celistvý, nedošlo ani k odkapávání ani odpadávání hořících částí. Nicméně i přes dobrý výsledek testu je nutné vzít v úvahu skutečnost, kdy se stav ideálního zkušebního vzorku liší od reálného. Závady mohou vznikat ve fázi projekční, realizační či v procesu vlastního stárnutí a nedostatečné údržby zateplení," podotýká v přednášce Petr Kejklíček a poukazuje na užívání autorizovaných a osvědčených firem v oboru.

Paneláky mají stále šanci

"Jsme přesvědčeni, že program Zelená úsporám i program Panel, jehož poslední novela byla vládou schválena 17. 8. 2009, nabízejí významnou pomoc a že bytová družstva a společenství vlastníků státní podpory plně využijí. Doporučuji všem, aby se o ně zajímali," říká na závěr po smířlivé diskusi ředitel Hanák a připomíná jeden problém, který žádné dotace nevyřeší. A tím je požadavek stoprocentního souhlasu všech vlastníků bytových jednotek.

Nové normě ČSN 73 0810 a jejím praktickým dopadům na práci projektantů se budeme i nadále věnovat v článcích renomovaných autorů.

Změny programu Zelená úsporám zde
Změny programu Panel zde
Poslední změna nařízení vlády č. 299/2001 Sb. týkající se změny hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem zde

 
 
Reklama