Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ytong a Silka: dokonalá kombinace ticha a všestranných úspor

Mezi klíčová kritéria ve výběru stavebních systémů pro vícepodlažní bytové stavby patří tepelněizolační schopnosti obvodového pláště a akustické mikroklima jednotlivých bytových jednotek. V bytové výstavbě jde převážně o menší či větší developerské projekty a proto nelze zapomenout na další kritérium, které je současně pomyslnou "metlou" na všechny projektanty: minimální náklady na výstavbu.

Projektanti to nemívají při komunikaci s investory a zadavateli stavby zrovna nejlehčí. Druhá strana by ale k tomu mohla také říci své. "Projektanti často neřeší ekonomiku staveb a zůstávají daleko od reálného světa," tvrdí Antonín Vlček, majitel stavební firmy Vlček-Stavby s.r.o. v Horšovském Týně u Domažlic. Tento západočeský stavitel je ryzí praktik, který má bohaté zkušenosti v oblasti občanské, bytové i rodinné výstavby, nebojí se nových řešení a neustále hledá optimální poměr mezi kvalitou a náklady na výstavbu. Jeho realizační firma začínala v devadesátých letech jako malý rodinný podnik, dnes jde o středně velkou firmu s pětatřiceti kmenovými zaměstnanci. "Začínali jsme jako snad každá firma na malých zakázkách, jako jsou rekonstrukce. Postupem času jsme se osmělili k prvním veřejným zakázkám. Další zlom nastal před pěti lety, kdy jsme se rozhodli uchopit výstavbu zcela do vlastní režie," vypráví Antonín Vlček, který má na mysli kultivaci staré tesárny a výstavbu 25 řadových domků na jejím pozemku. Koketování s drobným developerstvím donutilo západočeského podnikatele důsledně přehodnotit volbu preferovaného stavebního systému. Skloubit maximální nároky na kvalitu staveb a minimální investiční náklady tak, aby byly objekty zvlášť v tak malém okrese dobře prodejné, není zrovna jednoduchý úkol. Řešení pan Vlček nalezl v příklonu ke stavebnímu systému Ytong.

 

"Zpočátku jsem nebyl příznivcem Ytongu a můžu říci, že mě přesvědčily až služby a argumenty jeho technických poradců a především konkrétní zkušenosti. Tady jsme blízko Bavorska a povahou nejsme příznivci velkých změn. Často a někdy trochu bezhlavě sázíme na zavedenou klasiku," vzpomíná pan Vlček. Dnes dává přednost stavebnímu systému z bílého pórobetonu z několika důvodů. Z pozice malého developera může být ale nejdůležitější rychlost a přesnost zdění a vysoká produktivita práce. "Montáže a lidská práce jsou čím dál dražší, u systémů s vysokou produktivitou práce tak roste přímou úměrou ziskovost. V případě Ytongu se hrubá stavba pohybuje maximálně v řádech několika týdnů. Při výstavbě dochází k omezení objemu malt, další úspory přináší doprava a manipulace s materiálem na stavbě. Podstatně vyšší přesnost zdění znamená také značné úspory ve spotřebě vnitřních omítek," potvrzuje pan Vlček. Jiná vlastnost zdicího systému, jeho výjimečné tepelněizolační vlastnosti, zdánlivě s ekonomikou staveb nesouvisí. Ve skutečnosti tomu ale může být docela jinak. Obvodové zdivo Ytong Lambda totiž není nutné ani při minimální tloušťce 375 mm zateplovat a přesto s rezervou splňuje požadavky norem na energeticky úsporné domy. Tato novinka v sortimentu výrobce přitom na trh vstoupila právě v době, kdy se pan Vlček rozhodoval o použití systému Ytong pro svůj druhý rozsáhlejší investiční projekt, výstavbu třípodlažního bytového domu v Horšovském Týně. Podle slov Antonína Vlčka byla skutečně přesvědčivým argumentem.

Pan Vlček chtěl ale budoucím majitelům bytů vedle tepelného komfortu garantovat také nadstandardní akustiku. Výjimečné systémové řešení nalezl v kombinaci tvárnic Ytong Lambda pro obvodový plášť bytového domu a vápenopískových tvárnic Silka pro nosné a akustické stěny vícepodlažních staveb. "Původně byl bytový dům vyprojektovaný komplexně na systém Ytong. Po předchozí zkušenosti s řadovými domky z pálených materiálů jsem však hledal nějaké nadstandardní řešení v oblasti akustiky. V té době výrobce Ytongu zaváděl na domácím trhu právě vápenopískové tvárnice Silka, které jsou výborně kompatibilní s Ytongem a bylo rozhodnuto," pokračuje Antonín Vlček. Přesné tvárnice Silka z vápna a křemičitého písku jsou tradičním zdicím materiálem, jenž se již několik desetiletí masově používá zejména v sousedním Německu. V České republice představují vápenopískové tvárnice stále spíše ojedinělé a netradiční řešení. Produkty jsou určené pro zdění zvukově a zároveň staticky namáhaných stěn. Díky vysokému akustickému útlumu a nadstandardní únosnosti jsou vhodné především pro akustické a dělicí stěny v bytových, administrativních nebo komerčních a průmyslových stavbách, stejně jako pro extrémně zatížené nosné či ztužující konstrukce.

Bytový dům v Horšovském Týně je třípodlažním objektem se sedmnácti byty s maximální rozlohou 100 m2. V přízemí se nachází technická zařízení a garáže, vytápění bytových jednotek zajišťují plynové kotle. Zájem o byty byl velký a dnes je obytný komplex zcela obsazený spokojenými majiteli a uživateli, kteří si nemohou vynachválit především nadstandardní vnitřní komfort.


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.