Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Unikátní novinky ve zdicích materiálech

Energetické zásoby, které odčerpává čím dál větší počet lidí, nejsou bezedné. Současný trend úspor energií není jen dobrý byznys s ekologickými výrobky, jak si někteří myslí. Je nezbytností, které se současné, ani budoucí generace nemohou vyhýbat.

Pórobetonové tvárnice Ytong jsou již tradičně tím nejlepším, co na poli energeticky úsporných stavebních materiálů můžeme najít. Vývojáři značky Ytong přitom nezahálí a pravidelně přicházejí s novinkami, které obohacují pestrý sortiment výrobce o další špičkové produkty. V letošním roce uvedl Ytong na trh hned dva unikátní výrobky. První, tvárnice třídy P1,8-300, představuje průlom v dosavadním chápání masivního zdicího materiálu. Druhý produkt Ytong Multipor je unikátním izolačním materiálem spojujícím vlastnosti tradičních izolantů a masivního zdicího materiálu. Oba tyto výrobky dokazují technologický náskok, který si drží značka Ytong před konkurencí.

Zdivo s parametry tepelných izolací

Nejnovější produkt nesoucí značku Ytong je pórobetonová tvárnice třídy P1,8-300. S objemovou hmotností 300 kg/m3 je nejlehčím zdicím materiálem na stavebním trhu. Tepelně izolační schopnosti tohoto zdiva (λ = 0,08 W/mK) překonávají možnosti všech zdicích materiálů a blíží se parametrům tepelných izolací. Přitom se stále jedná o masivní zdivo s dostatečnou tepelnou akumulací a se všemi důležitými výhodami tradičních zděných stěn. Tepelná izolace stěn z tvárnic Ytong P1,8-300 tloušťky 375 mm je stejná jako izolační parametry dvaceticentimetrové vrstvy tepelné izolace z minerální vlny nebo polystyrenu.

Tvárnice jsou proto určeny pro energeticky úsporné stavby bez zateplení. Tepelná akumulace zdiva je podstatně vyšší než u takzvaných lehkých stavebních konstrukcí. Zdivo proto poskytuje stavbě potřebnou tepelnou setrvačnost a pohodu v zimních i letních měsících. Tvárnice jsou díky kombinaci nízké hmotnosti a výjimečných hodnot tepelné izolace vhodné pro obvodové stěny skeletových vysokopodlažních domů či pro nástavby a přístavby starších objektů. Dostatečná pevnost materiálu v tlaku (1,8 MPa) i jedinečné stavebně fyzikální a hygienické parametry předurčují tyto tvárnice k použití pro bytové a občanské stavby. Přesné zdění s minimální spotřebou malt, výjimečná rychlost stavby, minimální technologické přestávky, snadné rozvody a instalace, obvodové zdivo bez fasádního zateplení - to jsou vlastnosti, kterými navíc Ytong sráží termín i náklady stavby na minimum.


Tvárnice P1,8-300 jsou vhodné pro obvodové stěny skeletových vysokopodlažních domů, u kterých se ideálně uplatní jejich vyvážená kombinace nízké hmotnosti a výjimečných hodnot tepelné izolace
 
Nízká hmotnost a vysoká tepelná izolace při minimální tloušťce stěny se plně uplatňují zejména u nástaveb a přístaveb starších domů. Nástavby z tvárnic Ytong P1,8-300 znamenají minimální zatížení konstrukčního systému domu a přitom vytvářejí plnohodnotné zděné prostory.

Ideální řešení nejen pro pasivní domy

Další novinka Ytong Multipor je extrémně vylehčený bílý pórobeton s objemovou hmotností 115 Kg/m3. Díky tomu má součinitel tepelné vodivosti λ = 0,045, což je hodnota, která se velmi blíží izolačním schopnostem polystyrenu nebo minerální vlny. Na rozdíl od běžných tepelných izolací si ale materiál zachovává pevnost a mechanickou odolnost. Tento typ pórobetonu se stejně jako jiné třídy Ytongu vyrábí pouze z kvalitních přírodních surovin a je velmi vhodný pro použití v občanských stavbách. V kombinaci s pórobetonovými tvárnicemi třídy P2-400 vytváří Ytong Multipor dokonalou obvodovou stěnu pro pasivní domy s téměř nulovou spotřebou energie. Na rozdíl od stěn se zateplovacím systémem je souvrství s Multiporem difusně otevřenou stěnou, která optimálně dýchá. Díky difusně otevřené struktuře desek Ytong Multipor a především díky difusně otevřené lepicí maltě Multipor ve stěnách zateplených tímto materiálem nedochází ke kondenzaci vodních par jako u tradičních zateplovacích systémů. To pozitivně ovlivňuje klimatické parametry interiéru i životnost zateplení. Vyšší pevnost a bezkonkurenční požární odolnost předurčují materiál k použití u konstrukcí, ve kterých vlastnosti tradičních izolací nedostačují. Uplatnění je velmi široké v novostavbách i při rekonstrukcích, počínaje tepelnou a požární izolací stropů nevytápěných suterénů, vnější zateplení fasád, až po masivní střešní konstrukce Ytong Multipor nebo zmíněné pasivní a ekologické domy Ytong.


Další novinkou je extrémně vylehčený bílý pórobeton Ytong Multipor
 
Díky difuzně otevřené struktuře desek Ytong Multipor a především díky difuzně otevřené lepicí maltě Multipor ve stěnách zateplených tímto materiálem nedochází ke kondenzaci vodních par jako u tradičních zateplovacích systémů


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.