Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Osud DPH u stavebních prací rozhodla vládní reforma

Častým tématem diskusí odborníků na minulých ročnících Stavebních veletrhů Brno byla otázka, jak se projeví konec snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u stavebních prací na bytové výstavbě. Česká republika měla totiž do konce loňského roku výjimku a mohla stavební práce související s bydlením danit nižší sazbou této daně.

I když Evropská unie tuto výjimku prodloužila, česká vláda již dříve do reformy veřejných financí prosadila zdanění stavebních prací základní sazbou s výjimkou výstavby tak zvaných sociálních bytů.

Evropská unie prodloužila České republice výjimku na uplatňování snížení sazby DPH pro bytovou výstavbu na počátku prosince loňského roku až do roku 2010. Česká vláda však ještě před tímto verdiktem schválila vládní reformu, která mimo jiné zvýšila sníženou sazbu DPH z pěti na devět procent. "Je mnohem výhodnější ponechat v právním řádu definitivní řešení, které je výhodné pro více než 90 procent obyvatel, než využít prodloužení výjimky, urychleně měnit legislativu a za dva roky opět velmi obtížně hledat definitivní řešení," prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

Vyšší DPH zaplatí zákazník

Developerské firmy většinou promítají lednové zvýšení daně z přidané hodnoty do cen nových bytů a domů, marži si o nárůst daně zpravidla nesnižují. "V momentě platby platí klient DPH aktuální pro dané období, to znamená, že v tomto roce, kdy došlo ke zvýšení sazby DPH, je součástí každé klientem placené platby i vyšší sazba daně," míní mluvčí společnosti Finep Pavla Temrová. Podle Petry Zdeňkové ze společnosti Orco Group se ceny bytů uvádějí bez DPH a tato daň se k nim potom přidává podle aktuální výše. Očekávané zvýšení DPH a růst úrokových sazeb přispěly v posledních měsících loňského roku k vzestupu poptávky po nových bytech. Přesto však většina odborníků na realitní trh neočekává, že by zvýšení daně ochladilo letošní poptávku po novém bydlení.

Zájem o nové byty se prý měnit nebude

Většina odborníků očekává pro letošní rok možná mírný pokles poptávky v prvních měsících roku, poté by se ale všechno mělo vrátit do původních kolejí. Jestliže poptávka po novém bydlení přechodně poklesne, bude to prý souviset s rostoucí inflací než pouze s vyšší sazbou DPH. "První dva měsíce v novém roce z hlediska prodeje bytů tradičně patří mezi ty slabší, a protože rozhodování o koupi bytu probíhají obvykle na konci kalendářního roku, očekáváme pokles pouze v tomto smyslu," říká mluvčí společnosti Skanska Ondřej Šuch. Odborníci také tvrdí, že se letos ještě zúží nabídka bytů, které nebudou spadat do kategorie takzvaného sociálního bydlení. Tyto byty přitom tvoří již dnes výraznou menšinu na trhu.

Sociální nebudou rozhodně jen garsonky

Do snížené sazby DPH bude tedy i nadále spadat takzvané sociální bydlení. Do této definice se však vejde většina bytů i domů v Česku. Zjednodušeně řečeno budou sem patřit rodinné domy s plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se bude vztahovat 19procentní sazba DPH. Developeři, kteří ve svém projektu budou mít byť jediný byt, který neodpovídá kritériu sociálního bydlení, budou muset všechny byty v projektu danit základní sazbou DPH.

Jelikož letošní Stavební veletrhy Brno se konají až ve druhé polovině dubna, konkrétně od 22. do 26. dubna, budou ideální příležitostí k diskusím na téma, zda se splnily předpoklady odborníků na jen minimální dopad zvýšení DPH na bytový trh.


Veletrhy Brno, a.s.
logo Veletrhy Brno, a.s.

Největší realizátor veletrhů a výstav v České republice s více než třicetiletými zkušenostmi v oboru. Hlavními obory činnosti je poskytování obchodních (výstavářských) služeb pro podniky a pronájem vlastních nemovitostí (výstavních ploch a pavilonů). ...