Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti k doprovodnému programu veletrhu Aqua-therm Praha 2006 (VI)

U novostaveb vlhkost vychází z nosných konstrukcí 2 roky i déle a v interiéru pak může kondenzovat na dřevěných profilech a poškodit jejich povrchovou úpravu. Pro takové případy a pro místnosti s vyšší relativní vlhkostí (koupelny, kuchyně, sušárny, bazény, někdy i ložnice apod.) jsou vhodnější celoplastová střešní okna. Článek je zároveň pozvánkou na konferenci TZB 2006, tématem na čtvrtek 23.11.2006 je Provoz a údržba bytových domů.

Střešní okna ROTO

Možnost volby. Výhoda, která zvyšuje užitnou hodnotu.

Střešní okna se díky současné oblibě využití podkrovních prostor stala stavebním prvkem, který významně ovlivňuje nejen účelové a estetické parametry těchto prostor, ale také parametry energetické a ekonomické. Střešní okna významně ovlivňují a utvářejí pohodu bydlení i práce v podkrovních prostorech. Rozhodující je proto zvolit takové střešní okno, které bude zamýšleným záměrům a potřebám nejlépe vyhovovat.

Jaké střešní okno zvolit?

Pro správný výběr střešního okna je nejdůležitější to, k jakému účelu má převážně sloužit. Tomu by měla odpovídat jeho kvalita, vlastnosti, ovládání a údržba. Proto jsou střešní okna ROTO konstrukčně řešena tak, aby okno s odpovídající funkcí bylo k dispozici pro každý účel.

 

Plnohodnotně využít celý prostor podkroví.

Tam, kde je účelem provětrání nebo prosvětlení a střešní okno není používáno pro pohled ven, jsou k dispozici základní modely s kyvným křídlem. Protože však většinou střešní okno v nástavbách a podkrovních místnostech novostaveb slouží jako klasický stavební otvor pro pohled ven a jejich obyvatelé chtějí oknem bez omezení a bez úrazu hlavy sledovat okolí (např. vstupní dveře, dvorek apod.), nebo kolem otevřeného okna bez nebezpečí procházet, jsou pro střechy se sklonem v rozsahu od 20° - 65° k dispozici okna s otevíráním výsuvně kyvným nebo výklopným/kyvným. Pro nástavby se sklonem nad 65° nabízí ROTO rovněž klasické kyvné křídlo. Výběr ze tří způsobů otevírání střešních oken ROTO tak umožňuje využít celý prostor podkroví.


Kyvné otevírání
 
Výklopně kyvné otevírání
 
Výsuvně kyvné otevírání

Umístění a velikost střešního okna, zejména jeho výška, ovlivňuje způsob ovládání.

Střešní okna ROTO mají jednoduché ovládání a žádná omezení. Běžně je spodní hrana střešního okna umísťována do výšky 90 -120cm. Horní hrana okna pro pohodlné ovládání bývá ve výšce 180 - 220 cm.

U oken ROTO, která se otevírají klikou dole, není výška horní hrany z pohledu obsluhy důležitá. Střešní okna ROTO je tak možné bez omezení funkce a bez dodatečných ovládacích prvků umístit spodní hranou i do výšky 170cm od podlahy a získat tím větší využitelný prostor v podkroví.

 

Protože střešní okna ROTO mají na klice dvě polohy pro možnost spárového přivětrání, umožňují spárou mezi křídlem a rámem při pevném zajištění okna proti samovolnému nebo násilnému otevření účinné větrání podkrovního prostoru.

Volba materiálu střešního okna.

Důležitým faktorem při výběru střešního okna je relativní vlhkost podkrovního prostoru, v němž jsou střešní okna umístěna. V obytné místnosti s běžnou (doporučenou) relativní vlhkostí okolo 40-50% je možné použít bez omezení okna dřevěná.


Detail - dřevěný roh
 
Detail - plastový roh

U novostaveb však zabudovaná vlhkost z prvního období stavby vychází z nosných konstrukcí 2 roky i déle a v interiéru pak může kondenzovat na dřevěných profilech a poškodit jejich povrchovou úpravu. Proto pro takové případy a zejména pro místnosti, ve kterých je vyšší než doporučená relativní vlhkost běžným jevem (koupelny, kuchyně, sušárny, bazény, někdy i ložnice apod.), nabízí ROTO, jako jediný výrobce, exkluzivní, skvělé řešení - celoplastová střešní okna. Velkou výhodou je přitom možnost oba typy oken v podkroví kombinovat, takže vyhoví jak milovníkům přírodních materiálů, tak náročným podmínkám ve vlhkých místnostech.

Dodatečné seřízení

Po delší době používaní oken, a to zejména u novostaveb, se můžeme setkat s problémem vychýlení křídla střešního okna vůči rámu okna. Nejde o problém střešních oken, ale o důsledek procesu celkové stabilizace stavby, u níž je zejména na střechu kladeno velké zátěžové namáhání, které může ovlivnit i usazení střešních oken. Správně seřízené střešní okno by mělo mít stejnoměrnou spáru mezi křídlem a rámem po celém obvodu okna, protože jen taková spára umožňuje správnou funkci těsnících prvků mezi křídlem a rámem.

Střešní okna ROTO jsou pro řešení tohoto problému vybavena excentrickými šrouby pro tzv.dodatečné seřízení křídla vůči rámu, aniž by bylo nutné střešní okno demontovat. Seřízení může být prováděno v rozmezí ± 3mm. U všech modelů střešních oken ROTO je možné také seřizovat rychlost a plynulost otevírání. Protože dodatečné seřízení nabízí pouze ROTO, je i tento benefit znakem kvality a technické úrovně střeních oken ROTO.

Zasklení

Technické řešení střešních oken ROTO přínáší také energetickou úspornost. Izolační dvojskla všech typů oken ROTO mají standardně součinitel prostupu tepla U = 1,1 W/m2K. Model 849 H/K je vybaven izolačním trojsklem se součinitelem prostupu U = 0,7 W/m2K. V kombinaci tohoto izolačního trojskla se zatepleným střešním oknem ROTO vzniká unikátní nízkoenergetické okno, které má součinitel prostupu tepla U = 1,0 až 1,1 W/m2K. Na objednávku ROTO dodává také okna se skly se zvýšeným hlukovým útlumem, oboustranně bezpečnostní nebo zvenku neprůhledná.

Zateplovací blok

Patentovaný zateplovací blok ROTO přináší vysoce kvalitní zateplení střešních oken. Zateplovací blok je instalován po celé výšce okenního rámu a účinně tak zabraňuje jeho promrzání. Zároveň omezuje tvorbu kondenzátu. Je ale možné si vybrat mezi oknem, které má namontovaný zateplovací blok již z výroby a mezi standardním oknem, které lze zateplit i dodatečně po jeho osazení do střechy.

Solární a fotovoltaické systémy. Doplňky.

Všechna střešní okna ROTO mají zvenku i zevnitř stejný vzhled, kterým se liší od jiných výrobků. Vnější a vnitřní stínící prvky - vnější lamelové rolety, markýzy, vnitřní rolety, plisované rolety, vnitřní žaluzie a sítě proti hmyzu, z nichž většinu lze ovládat jak manuálně, tak i několika způsoby dálkového ovládání včetně využití senzorů a solární energie, se dodávají podle daného typu okna a dokážou naplnit všechny funkční i estetické požadvky a představy.


Roleta venkovní
 
Solár

Vzhledově identické jsou i solární a fotovoltaické panely ROTO. Do střešní konstrukce se osazují stejným způsobem, jako střešní okna. To umožňuje vytvářet nové, velmi působivé architektonické prvky s velkým praktickým využitím. ROTO jako jeden z mála dodavatelů na českém trhu přitom dodává celé solární systémy pro ohřev vody i výrobu elektrické energie.

Roto stavební elementy

 
 
Reklama