Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajímavosti k doprovodnému programu veletrhu Aqua-therm Praha 2006 (I)

Regulace na potrubí teplé vody, která vedla k úsporám a zajištění komfortní dodávky teplé vody je konkrétním příkladem z praxe a zároveň pozvánkou na konferenci TZB-2006 - doprovodný program veletrhu Aqua-therm. Přednášky a diskuse na téma Provoz a údržba bytových domů se konají ve čtvrtek 23.11.2006.

I v letošním roce je portál TZB-info spolupořadatelem doprovodného programu veletrhu Aqua-therm, konference TZB-2006. Konference se koná od úterý 21.11.2006 do pátku 24.11.2006 a každý den jsou přednášky zaměřeny na jedno téma.

Dnešní pozvánka navazuje na přednášky s tematikou Provoz a údržba bytových domů ve čtvrtek 23.11.2006 od 11 hodin. V přednáškách zazní mimo jiné - jak plánovat opravy a finance na provoz budov, jak vést dokumentaci budov, diskuse k rozúčtování tepla a mnoho dalšího. Podrobný program bude zveřejněn v příštím týdnu.

Návštěvníci doprovodného programu obdrží zdarma CD s touto tématikou, které vydalo TZB-info.

Doprovodný program se koná přímo v areálu výstaviště, v hale D, návštěvníci veletrhu mají vstup zdarma.



Vyvažování rozvodů teplé vody - BD JAS ul. Jasmínová 2603 až 2613, Praha 10

Investor BD JAS, které tvoří společenství celkem 220 bytů v jedenácti vchodech, se před koncem roku 2005 rozhodl zlepšit kvalitu distribuce teplé vody pro jednotlivé domácnosti. Teplá voda pro všechny byty je připravována centrálně v blízké výměníkové stanici Pražské teplárenské a.s. Teplá voda z výměníkové stanice vstupuje do celého objektu z boku v č. 2603 a je rozváděna v technickém podlaží páteřním rozvodem s cirkulační zpátečkou.

Na tento páteřní rozvod je postupně napojeno celkem 33 distribučních stoupaček rovněž s cirkulační zpátečkou.

Základním problémem, který BD JAS chtělo vyřešit, byla nerovnoměrná dodávka a neschopnost dosahovat normovanou teplotu teplé vody pro jednotlivé uživatele. Dá se říci, že odběrná místa více vzdálená od vstupu hlavního přívodu teplé vody do objektu, tedy uživatelé v č. p. 2613, 2612 a dalších, byli nuceni vždy nechat odtéct nezanedbatelné množství vody s nižší teplotou, než i z jejich kohoutu začala vytékat dostatečně teplá voda. Tento nadbytečný odběr však zaznamenával bytový vodoměr teplé vody a tito uživatelé tak byli poškozování.

Řešením tohoto stavu byla pověřena montážní firma Vaněk, která využila nabídky firmy Danfoss a osadila na každou z 33 cirkulačních stoupaček, zásobujících vždy 20 bytů, automatický cirkulační ventil Danfoss MTCV.

Ventil MTCV je osazen vždy na cirkulační zpátečce a kontroluje teplotu protékající vody. Pokud je v dané stoupačce teplota vody v cirkulační zpátečce vyšší, než natavená hodnota na MTCV, ventil začne díky zabudovanému termostatu automaticky tuto konkrétní stoupačku přiškrcovat a nadbytečný průtok je tak k dispozici pro další odběratelské stoupačky. MTCV kontroluje tedy primárně teplotu cirkulační zpátečky a tam, kde je tato teplota zbytečně vysoká, snižuje automaticky průtok, který je tak přerozdělován do dalších vzdálenějších rozvodů. Protože je automatický ventil MTCV osazen na každé stoupačce, dochází tímto způsobem k dynamickému teplotnímu vyvážení celé soustavy rozvodů teplé vody objektu.

Podle konkrétních podmínek lze limitní teplotu na MTCV volit v rozsahu 35 °C až 60 °C. Konkrétní nastavení musí respektovat skutečnou teplotu teplé vody na vstupu do objektu a požadovanou teplotu teplé vody u posledního odběratele. Za předpokladu běžné teplotní ztráty v rozvodech je doporučované nastavení jednotlivých MTCV o cca 3 °C nižší než je tato požadovaná teplota.

BD JAS provozuje takto automaticky vyvažovanou soustavu rozvodů teplé vody od prosince 2005 a dosavadní zkušenosti jsou vesměs pozitivní. Jednoznačně došlo k odstranění teplotních rozdílů a k zajištění rovnoměrné dodávky teplé vody pro každého odběratele v objektu. To byl také hlavní cíl celé investice, sekundárně BD JAS očekává také celkovou úsporu nákladů na teplo pro přípravu teplé vody a také celkově nižší spotřebu teplé vody s ohledem na odstranění nutnosti odtáčení nedostatečně teplé vody u mnoha uživatelů bytů.


Příklad zapojení rozvodů teplé vody s MTCV

 
Pohled na objekt BD JAS Praha 10 ulice Jasmínová

 
MTCV na stoupačce rozvodů teplé vody

Na závěr bych chtěl touto cestou poděkovat panu Antonínu Procházkovi - předsedovi představenstva BD JAS, který mi poskytl potřebné faktické údaje a umožnil pořízení aktuální fotodokumentace.

Ing. Michal Kučera, Danfoss s.r.o. Tepelná technika

 
 
Reklama